מצלמות אבטחה בבית משותף

  • אכיפת תוספת לדמי הועד
    יורם רובין | 19/08/2011 18:57

    לאחרונה התרבו מקרי האלימות בבנין רב קומות שבו 75 דירות. רכבים נגנבו בתכיפות מהחניון, ושכן הותקף על ידי בריונים. 1) האם וועד הבית רשאי לכפות על הדיירים מערכת אבטחה שתעלה סכום ראשוני חד פעמי גבוה ובנוסף תוספת לדמי הועד החודשיים בגובה של 30% ? 2) האם דייר יכול לסרב לשתלום החד פעמי והעלאת דמי הוועד באם התקבלה החלטה כזו באסיפת דיירים? על בסיס שמערכת שכזו אינה שרות קריטי כמו תחזוקת מעלית. תודה על ההתייחסות והתשובה?

    • מצלמות אבטחה בבית משותף
      עופר בן אברהם | 20/08/2011 10:23

      1. ככלל, התקנת מצלמות אבטחה בבית משותף מחייבת הסכמת כל בעלי הדירות, לאו דווקא בגלל ההוצאה, אלא - קודם כל - בשל הפגיעה הצפיה בפרטיותם. ואכן נקבע, כי בילוש או התחקות אחרי אדם וכן צילומו כשהוא ברשות היחיד מהווים פגיעה בפרטיות לפי סעיף 2 (1) ו- (3) לחוק הגנת הפרטיות. וכן נקבע, כי בעלי הדירות אינם רשאים לשנות זכויות של עמיתיהם בבית המשותף, או להטיל עליהם חובות או תשלומים מסוג או בשיעור שלא פורשו בחוק, אלא בהסכמתם (סעיף 62 (א) לחוק המקרקעין וסעיף 12 (ב) לתקנון המצוי שבתוספת לחוק, הוא התקנון המחייב בהעדר תקנון מיוחד לבית). מנגד: 2. ההגנה על הפרטיות אינה מוחלטת. ייתכנו מקרים, שבהם תעמוד לפוגע בפרטיות אחת ההגנות שבחוק, למשל: הפגיעה נעשתה בתום לב כדי להגן על עניין אישי כשר של הפוגע (סעיף 18(2)(ג) לחוק הגנת הפרטיות). ואפשר לטעון, כי התקנת מצלמות אבטחה היא שירות המקובל על-פי הנוהג, כשמרובים מעשי אלימות וגניבות במקום, ומכאן נובע, לכאורה, שהשירות הזה כן מעוגן בחוק (סעיף 58 (א) לחוק המקרקעין: "בעל דירה חייב להשתתף בהוצאות הדרושות להחזקתו התקינה ולניהולו של הרכוש המשותף ולהבטחת השירותים המחויבים על פי דין או המקובלים על פי הנוהג..."). 3. מהמקובץ נובע, שהחלטה על התקנת מצלמות אבטחה, שלא התקבלה בהסכמה פה אחד, עשויה להיחשב כסבירה במקרים חריגים. אולם ברור שוועד הבית לבדו אינו מוסמך לכפות החלטה כזו, ספק רב אם אסיפת בעלי הדירות מוסמכת, ובכל אופן, מי שנפגע מההחלטה רשאי לפנות למפקח על רישום מקרקעין בתביעה לבטלה (ראה תיק מס' 63/05, בפני המפקחת על רישום מקרקעין בנצרת, אמיליה פרידמן ואחרים נגד אלימלך רם).

      • חידוד הנושא - אכיפת תשלום
        יורם רובין | 20/08/2011 11:39

        רב תודות על ההתייחסות והתשובה המלומדת ומפורטת אבקש לחדד את השאלה - במידה והתקבלה החלטה ברוב קולות הדיירים - האם יש אפשרות לדייר בודד להתנגד ולא לשלם את התשלום החד פעמי והתוספת החודשית בגין תגבור האבטחה , בין עם היא באמצעות כלים אלקטרוניים ו\או חברת שמירה תודה מראש

        • לדעתי, כן
          עופר בן אברהם | 20/08/2011 12:04

          אלא אם כן תקנון הבית קובע אחרת. סעיף 64 לחוק המקרקעין קובע, כי "מקום שלא נרשם תקנון לפי סעיף 62, ובמידה שאין בתקנון שנרשם הוראה בנדון, יראו את התקנון המצוי שבתוספת כתקנון שנרשם על-ידי בעלי הדירות, וסעיף 12 (ב) לתקנון המצוי קובע: "החלטה המטילה על בעל דירה חובות או תשלומים מסוג או שיעור שלא פורשו בפרק ו' לחוק המקרקעין, תשכ"ט-1969, או בתקנון זה, או המשנה את זכויותיו, לא יהיה לה תוקף לגבי אותו בעל דירה אלא אם הסכים לה". אך זו, כאמור, דעתי בלבד, ולמיטב ידיעתי אין עדיין הלכה מחייבת (של בית המשפט העליון) או מנחה (של בית המשפט המחוזי) בנושא.