אם הוא לא הסכים לשלם - הוא לא חייב לשלם על פי חוק

  • בניית מרפסת על גג הרחבה - השתתפות בעלות היסודות
    גלי | 12/08/2011 13:00

    הרחבתי דירת קרקע והשכן מעלי נהנה מכך ובנה לו מרפסת יפה. עכשיו הוא אינו מוכן לשלם את חלקו בעלות היסודות כפי שמקובל באזור מגוריי. האם יש חוק או תקנה שאוכל להתבסס עליה בפנייה לבית משפט לתביעות קטנות?

    • אם הוא לא הסכים לשלם - הוא לא חייב לשלם על פי חוק
      דִּינָה | 12/08/2011 14:23

      גג חדש שנוצר מהרחב בניה בבית משותף הוא רכוש משותף, אלא אם כן הסכימו כל בעלי הדירות להצמידו לדירה שלך. אם מדובר ברכוש משותף, שימוש בגג למרפסת נחשב בתור הרחבת דירה של השכן מלמעלה, ומצריך הסכמת 75% מהדירות שלהן צמודים 2/3 מכלל הרכוש המשותף. מאידך, אם הגג הוצמד לדירתך הוא רכושך הפרטי, ורק את רשאית לקבוע מה יעשה בו.

      • מה עם תשלומי איזון?
        יוסי | 12/08/2011 14:46

        קודם כל אני שמח שדינה חוזרת להגיב את תגובותיה המלומדות והמשכילות להנאת כולנו.דומה שיש לי הערה אחת על דבריה של דינה המלןמדת, אמנם אינני מכיר פסיקה שמחייבת לשלם על שימוש ביסודות אף שנראה לי שכן יש חוק המחייב את זה, אך לעניין שימוש ברכוש משותף לא מספיק הסכמת 75% אלא זה רק מאפשר הוצאת אישור אך לא בעלות הבאה לידי ביטוי בסגירת שטח, לזה צריך עדיין תשלומי איזון, ראה תיקון 18 לחוק המקרקעין, וכן: http://www.justice.gov.il/MOJHeb/HagafLrishomMekakein/Subjects/

        • לעניין תשלומי איזון
          דִּינָה | 12/08/2011 16:31

          1. תשלומי איזון על פי חוק המקרקעין הם רק בשל הרחבה מעבר לחלק היחסי ברכוש המשותף או במידה ואין אפשרות לשאר בעלי הדירות להרחיב באופן דומה. השואלת כאן לא ציינה שההרחבה של השכן מעליה חורגת מחלקו היחסי ברכוש המשותף, או שההרחבה שלו גדולה מההרחבה שלה ביחס לחלקו ברכוש המשותף. 2. רוב של 75% של בעלי הדירות שלהן צמודים 2/3 מהרכוש המשותף מספיקים לא רק להוצאת "אישור", אלא להצמדת השטח לדירה (קרי: בעלות), כולל סגירת השטח בבניה, כמובן לאחר קבלת היתר בניה כדין. 3. היתר הבניה הדרוש הוא הן לגבי פעולות הבניה הדרושות בגג לשם הפיכתו למרפסת, והן לשימוש במרפסת למטרת מגורים.

          • תודה, מדובר בשטח פרטי ואני שואלת -
            גלי | 12/08/2011 22:47

            ראשית, תודה רבה על ההתייחסות. מדובר בהרחבה המותרת לכל דיירי הבניין באופן שווה. זהו שטח פרטי המוצמד לדירתי ו- 75% מהדיירים חתמו על התוכניות לפני שקיבלתי את היתר הבנייה. אין חוזה חתום הנוגע להשתתפות בעלות היסודות אך כך מקובל בכל האזור כאן. אודה לכם אם תייעצו לי כיצד אוכל למצוא פסיקה או חוק להתבסס עליו בפנייתי לערכאות (תביעות קטנות)?

            • גג חדש שנוצר מבניה בשטח פרטי מוצמד הוא רכוש משותף
              דִּינָה | 13/08/2011 01:21

              כדי שהגג החדש יהיה בבעלותך הפרטית ומוצמד לדירתך חייבים היו כל 100% מבעלי הדירות להסכים לכך בכתב (בתקנון מוסכם), ולרשום את ההצמדה הזו בטאבו, ולא די בכך ש- 75% מהדירות חתמו על התוכניות להרחבה שבנית כדי שהגג החדש יהיה מוצמד לדירתך, ולכן מדובר בגג שהוא רכוש משותף. מה שמקובל באזור מגורייך לא יכול לבדו לסייע לך בתביעה שמוגשת לבית משפט, ואין בו כדי לחייב בתשלום מי שאינו רוצה לשלם.

    • בנייה על תוספת בנייה של השכן
      עופר בן אברהם | 13/08/2011 11:00

      בית המשפט העליון אכן פסק, כי גג של תוספת בנייה בבית משותף הוא רכוש משותף, כל עוד לא הוסכם על הצמדתו לדירה שהורחבה (ע"א 239/79, גלבורט). אבל בית המשפט לא קבע, שמי שמרחיב את דירתו על אותו גג, פטור מלהשתתף בהוצאות בנייתו ובניית השלד המחזיק אותו. פטור כזה אינו הגיוני, אינו מוצדק, והוא מנוגד לנוהג, לחוק עשיית עושר ולא במשפט ולחובה לנהוג בתום לב (חובה זו קבועה בסעיף 39 לחוק החוזים [חלק כללי], אך היא חלה, על-פי סעיף 61 לחוק, גם על חיובים שאינם נובעים מחוזה). אגב: הסוגיה האמורה עלתה ונדונה בהרחבה כמה פעמים באתר אחר, וגם בדיונים המקיפים ורבי המשתתפים שם הוסכם, כמעט פה אחד, שהמרחיב את דירתו על תוספת הבנייה של השכן, חייב לחלוק עמו בהוצאות. רק גולש אחד כפר שם בדעת הרוב והתעקש על הדעה הנוגדת שהובעה גם כאן (בסגנון דומה מאוד).