המועד הקובע - אישור בית המשפט

  • האם היום הקובע בעיסקת נדלן לצורך מס הוא תאריך העיס
    רחל | 26/07/2011 07:03

    האם עיסקת נדלן שבוצעה בחודש X לפני אישור תבע לאיזור ,תהיה פטורה ממס השבחה וכיו"ב ,למרות שהדיווח לרשות המיסים נעשה מספר חודשים לאחר מכן ,לאחר אישור התבע,עקב הצורך באישור בית המשפט לעיסקה .או שהיום הקובע לחישוב המס הוא היום בו מדווחת העיסקה לרשות המיסים,שאז כבר יש תבע באיזור?

    • המועד הקובע - אישור בית המשפט
      עו"ד אברהם ללום | 26/07/2011 20:30

      עובדה קטנה מהמקרה שלך, הינה בית המשפט. מאחר ומעורב בית המשפט, ניתן לומר שהעסקה מותנת באישור בית המשפט. בכל מקרה יש לבדוק את החוזה ולראות מה נאמר בו. זאת מאחר והמועד הקובע הינו מועד אישור העסקה בבית המשפט אך תלוי גם בתנאים שנקבעו בעסקה. צתוך מאמר של ד"ר אלתר אציין קטע - בדיקת פסקי הדין שקבעו את החריג לכלל ביחס ליום מכירה בעסקאות שתוקפן מותנה מכח חוק באישור בית משפט, מגלה כי בכל אותן עסקאות, מעובדותיהן עולה כי ההסכמה, קרי היסודות החוזיים לעיסקה (קיבול להצעה) הושלמו ערב הפניה לאישור בית משפט. אישור בית משפט היה האלמנט האחרון שנדרש לשכלול ההסכם. כמו הסכם המקבל תוקף פס"ד השואב כוחו משני מקורות, דיני חוזים ופסק הדין שאישר אותו. גם עיסקה בהוצל"פ (או כל עיסקה הדורשת אישור בית משפט) הינה עיסקה השואבת יסודותיה משני מקורות: דיני חוזים והצו, או פסק הדין שנתן לה תוקף משפטי. העיסקה לא קמה ונוצרת כאשר אחד משני יסודות אלו חסר. זאת אפילו קיימת הצעה מדוייקת ספציפית ומוגדרת, וקיים אישור בית משפט אך לא קיים קיבול, אין עיסקה זו באה לעולם לצרכי הדין הכללי, לצרכי מס שבח. השופט שמגר בפס"ד אלדר שרון, קבע כי תוקף העיסקה המשפטי הוא יום חתימת ההסכם, מפגש הרצונות, גם אם ביצועה מותנה בשורה של תנאים שחלק מהם ידחה אותה לזמן רב או אפילו יבטלה כליל. אברהם ללום, עו"ד מנהל הפורום

      • מדובר במכירת נדלן של חסוי שחייבת אשור בית משפט
        רחל | 27/07/2011 20:14

        מדובר בעיסקת נדלן של חסוי שמותנית באישור בית המשפט למשפחה ובכוחו לבטל אותה.