תשובה

  • איבוד תיק במהלך משפט
    תמר | 15/10/2010 22:50

    שלום, הנני מתלוננת בתיק פ"ח שמנוהל בבית משפט מחוזי בפני הרכב. בשבוע שעבר התקיים דיון ובו , לראשונה - שמענו שהתיק (תיקיית הקרטון ובה הראיות ומיני חומרים שהוגשו לבית המשפט, כולל קלטת העימות במשטרה עם הנאשם) נעלם. מאז אפריל יש דחיות חוזרות ונשנות לדיונים, תמיד "מטעמי בית המשפט" ורק לאחרונה נודע שהתיק אבד נכון להיום אנחנו אחרי סיכומים ולפני הכרעת דין. שאלתי- מה יעלה בגורל המשפט אם לא יימצא התיק?? שהרי , אם ישפטו על פי הזכרון... סביר להניח שצד כלשהו ייפגע.. אם יזוכה, אני אהיה בתחושה שלא מיצו עם הנאשם את הדין. ואם יורשע הנאשם יתבע על "הרשעה על עיוור". מה עושים במקרה כזה?? רוב סעיפי האישום הם כאלה שבסיסם "מילה כנגד מילה".... ולכן ההחלטה בהכרעת הדין תושפע מאמינות העדדים וניקיון מכל ספק סביר שמשהו "לא קרה"... אני ממש פוחדת שיזוכה משום שאין את התיק.. ובכלל, אחרי שאנחנו יודעים שאבד התיק.... האם בית המשפט צריך ליידע אותנו שנמצא?האם יש לי זכות , או לפחות לפרקליטה מטעם המדינה, לבקש לראות את התיק בעיניים? איזה עסק ביש!! אשמח לתשובה שבת שלום תמר

    • תשובה
      שאול אמרני, עו"ד | 17/10/2010 09:58

      שלום היות ומדובר בשלב של לפני הכרעת הדין, משמע שהראיות כבר הוצגו בפני בית המשפט ועל פיהן יוכרע גורל התיק. בשלב זה אינני סבור שיש משמעות להמצאות התיק, שכן השופט כבר התרשם מהעדויות והראיות. קשה לטעון שמדובר בגרסה מול גרסה, בשלב כה מתקדם של ההליך המשפטי. החשש שלך היה נכון יותר אילו היה מדובר בשלב מוקדם יותר, טרם הצגת הראיות בבית המשפט. אך לא זה המצב. בשלב בו הסיכומים הוגשו וכל צד ניתח את הראיות המועילות לו ושולל ראיות שאינן תומכות בגרסתו, הרי שדי בכך לשופט כדי להכריע בעיקר כאמור שההליך המשפטי למעשה הסתיים וכל אשר נדרש מהשופט הוא להכריע גרסת מי נכונה בעיניו.

      • בהמשך..
        תמר | 17/10/2010 13:47

        על אף שעל פניו תשובתך הגיונית, נראה היה כי ההרכב לא ממש זכר נקודות חשובות שהוזכרו (התיק הוא משנת 2006. הוא התנהל בקצב של דיון לחצי שנה ויותר, היו בסה"כ 6 דיונים...) לדוגמא, כשהסניגור סיכם הוא ציטט חצאי משפטים שלכאורה , הופכים את המעשים החמורים שהנאשם עשה ל"כאילו" לגיטימים. נכון להיום אין לבית המשפט שום מסמך (גם אלה שהיו על המחשב- נמחקו. כן.. הזוי לחלוטין) ומה שמטריד אותי יותר הוא שבית המשפט אפילו לא ביקש מהצדדים שיעבירו לו עותק מהעדויות וההחלטות... ובכלל, איך אפשר להכריע על סמך זכרון?? הליך פלילי שמבובר במעשים מיניים חמורים ואלימות בלתי נסבלת, הופך לקרקס קבל עם ועדה. במילה אחת ת-ס-כ-ו-ל תמר

        • פני לתביעה ותתייעצי איתה
          שאול אמרני, עו"ד | 17/10/2010 18:44

          אסור שמחדל זה יהיה הבסיס לזיכוי הנאשם, ככל שהוא אשם. על התביעה לעשות ככל שביכולתה על מנת לשחזר את הראיות או המסמכים (פרוטוקולים) הרלוונטיים לדיון. שהרי כל פרוטוקול וכל ראיה אמורים להימצא הן בבית המשפט, הן אצל הסנגור והן אצל התביעה. קשה לי להניח שכל המסמכים אבדו אצל כל הנוגעים בדבר. זה פשוט לא אפשרי, גם במצב בו היה מחדל בבית המשפט. אם בית המשפט לא ביקש מהצדדים להמציא לו מסמכים רלוונטיים, יתכן והוא סבור שאין לו צורך בהם בשלב כה מתקדם של המשפט. אך אף אם בית המשפט מתנהג בשאננות יתר, על התביעה ליזום פניה אליו לצורך השלמת החומר שאבד. אין להוסיף על מחדל בית המשפט באמצעות מחדל של התביעה. במקרה של אובדן חומר רלוונטי, אפשר להסתייע אפילו בסנגור.

          • תשובה
            תמר | 17/10/2010 19:43

            על הפרקליטות ... קטונתי מלאמר... קצרה היריעה מלאפיין את השאננות שבה היא נוקטתץ ומאידך - הסניגור.. איזה אינטרס יש לו באמת , לתת את עותקי הראיות לבית המשפט? נחכה להכרעת הדין.... על אף שפסימיות גדולה מאפילה על התיק הזה, לצערי!!!! ולבושתו של ביהמ"ש!! תודה על כל פנים, עו"ד אמרני. אתה תמיד תמיד תמיד עונה בסבר פנים יפות ובסבלנות אין קץ. יישר כח תמר

            • צר לי אך אינני שותף לדעתך
              שאול אמרני, עו"ד | 17/10/2010 23:46

              שלום 1. אם לא תנקטי יוזמה כל שהיא, יש להניח שהמצב הנוכחי יימשך. 2. פניה לתביעה עשויה לגרום להם לפעול ולו כדי להימנע מסטטוס של אי עשיה שהובילה לזיכוי נאשם. 3. לא מדובר כאן באינטרס של הסנגור אלא בהוראה של בית המשפט. מה גם שנהוג במקרים כגון אלה להעביר חומר מצד לצד. 4. לא מדובר בראיות אלא בפרוטוקולים של הדיונים ושל החקירות המסכמות את הראיות בתיק. לא בכדי אמרו חז"ל - "ייגעת ומצאת. תאמין". וגם אם תנסי ולא תצליחי (כלומר הספקנות שלך הוכחה כנכונה), עדיין יש בכך יתרון - התחושה שלפחות ניסית. זה עדיף על פני המנעות מניסיון בכלל. מעבר לאמור, זו החלטה שלך, ושלך בלבד. מכל מקום, בהצלחה ...