כדי שבית משפט יסתמך, אתה צריך להציג לו ראיה

  • האם צריך להביא ראיות לכל טענה עובדתית בהליך משפטי?
    יאיר גולן | 25/07/2024 13:09

    אם אני מגשי תלונה או מגיש תביעה.

    האם שיטת עשיית המשפט דורשת ראיה לכל טענה עובדתית?

    • כדי שבית משפט יסתמך, אתה צריך להציג לו ראיה
      ץ | 26/07/2024 10:33

      זה בדיוק כמו במפעל הפיס,

      כדי לקבל את הפרס הראשון בלוטו, אתה חייב להציג את הכרטיס הזוכה.

      בית משפט שלא מסתמך על ראיה שהוגשה לו, מסתמך על השערה בעלמא.

      לעומת הכלל הזה יש גם את היוצא מן הכלל - שקרוי "ידיעה שיפוטית", שלגביה אין צורך בראיות.

      כפי שנקבע בהחלטה של בית המשפט העליון רע"א 8979/23 (סעיף 16):

      "בגדר המושג "ידיעה שיפוטית" נכללות עובדות שהן נחלת הכלל, כגון עובדות היסטוריות, עובדות שבפיזיקה בסיסית, גיאוגרפיה, תוצאות מחקרים ידועים וכיוצא באלה (ע"א 759/76 פז נ' נוימן, פ"ד לא(2) 169, 175 (1977); ע"א 4868/90 אנגל נ' בודסקי, פ"ד מו(4) 434, 437 (1992)). עם זאת, ידיעה שיפוטית כוללת אף עובדות הניתנות לבירור מיידי ומדויק על ידי עיון במקורות מוסמכים אשר אינם שנויים במחלוקת (אליהו הרנון דיני ראיות חלק שני 45 (התשל"ז))"

      • תודה רבה ץ!
        יאיר גולן | 26/07/2024 12:31

        הפורום צריך לשלם לך משכורת!

      • ומה קורה כאשר
        יניב | 01/08/2024 07:37

        ומה קורה כאשר השופט מאמין לטענה אבל הצד השני מכחיש אותה ואין ראיה שתומכת בטענה עובדתית הזאת?

        האם השופט יכול לקבל את הטענה הזאת? או שהוא מנוע בגלל שאין ראיה? האם השופט יכול לטעון שהוא יכול להפעיל שיקול דעת ולקבל את הטענה ?

        • הכלל הוא: המוציא מחברו עליו הראיה - ולא עליו הטענה
          ץ | 02/08/2024 10:54

          בשלב ההוכחות, יש להגיש הוכחות באמצעות ראיות, ולא סתם "טענות" או "אמירות" או "סברות".