האם מותר למתווך שלא חידש את רישיונו לעסוק בתיווך?

  • האם מותר למתווך שלא חידש את רישיונו לעסוק בתיווך?
    הדודה | 03/12/2023 17:05

    אחרי שהוגשה תלונה כנגד מתווך על תצהיר בו פרטים שקריים הנוגעים למועד תחילת הקשר העסקי בין המתווך אחותי והפרוד,תצהיר שכל מטרתו להכפיש את אחותי וליצור רושם שאינה יציבה,כל זאת בשליחות הפרוד לקראת דיון עתידי על אפוטרופסות על בנם, ,התקשרה מישהי מרשם המתווכים וטענה שהמתווך הנ"ל לא חידש את רישיונו מאז 2020 ויש להעביר את התלונה למי שעוסק בסחר הוגן.

    ואני רוצה לשאול ולקבל תשובה חד משמעית האם מותר למתווך שלא חידש את רישיונו להשכיר דירה ולחייב בהוצאות שכ"ט  בעוד לא מילא כל טופס חתום ע"י אחותי בנוסף לפרוד? לפי מאמר של אריק אריאל חד משמעית לא, לפי גוגל למרות אי חידוש רישיון כן אישר בית המשפט לשלם תיווך למי שלא חידש רישיון וכך גם אמר לי עו"ד חבר.

    עלי להדגיש שלא זו בלבד שהמתווך לא קיבל אישור חתום מאחותי לטפל בהשכרת הדירה אלא שיתף פעולה עם הפרוד והגדיל לעשות כשהוא מוציא חשבונית ע"ש הפרוד ואחיו שאין לו כל זכות קניינית בדירה,הפרוד העלים חוזים 2021-2022 מאחותי וב 2023 בעקבות דרישת השמאית נשלח חוזה בו שם המשכיר המופיע על החוזה כולל את שמות הפרוד ואחיו ,תעודת הזהות שמופיעה תחת המשכיר אינה תואמת את של  שניהם ...וכתוב בחוזה שהמשכיר מצהיר שהוא בלבד בעל הנכס....לעניות דעתי חשוב היה לתחקר ולהבין עד כמה מעורב המתווך בכתיבת חוזה זה.

    אם יש לכם עצה מה על אחותי לעשות בנושא ממש אודה לכם.

    • האם מותר למתווך שלא חידש את רישיונו לעסוק בתיווך?
      לילך עתני, עו"ד ונוטריון | 13/12/2023 12:34

      שלום רב,

      סעיף 18 (ב) לחוק המתווכים במקרקעין קובע:

      "לא שילם בעל רשיון את האגרה במועדה, לא יהא רשאי לשמש כמתווך במקרקעין כל עוד לא שילם את האגרה בתוספת ריבית והפרשי הצמדה כאמור בחוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ״א–1961."

      לעניין החתמת אחותך:

      מתווך לא רשאי לגבות שכר טרחה ממי שלא חתם על הסכם עימו ולכן לא יוכל לדרוש שכר טרחה מאחותך.

      בברכה,

      לילך עתני, עו"ד
      מנהלת פורום נדלן ודיני מקרקעין

      מגדל WE, דרך מנחם בגין 150, תל אביב.
      טל': 03-6091011; מייל: lothnay@gmail.com

      • תגובה של הפורום ב 10/12/23 בשעה 13:38 ששונתה.
        הדודה | 16/12/2023 19:24

        התשובה שהתקבלה מאתר הפורומים המשפטיים במייל ב 10/12/23 בשעה 13:38 : כל הזכויות שמורות לעו"ד אדי סוברי.

        "איסור עיסוק ללא רשיון2. (א) לא יעסוק אדם בתיווך במקרקעין, אלא אם כן הוא בעל רישיון בתוקף ובהתאם להוראות חוק זה.(ב) לא יפרסם אדם ברבים הודעה כי הוא מתווך במקרקעין, לא יציג עצמו כמתווך במקרקעין ולא ישתמש בכל תואר או כינוי העשויים ליצור רושם שהוא מתווך במקרקעין בישראל, אלא אם כן הוא בעל רשיון בתוקף לפי חוק זה.

        (ג) האמור בחוק זה לא יחול על מי שמפרסם בטלויזיה, ברדיו, בעיתון או בכל דרך אחרת מידע ופרטים על מעונינים בביצוע עסקאות בזכויות במקרקעין, ובלבד שאינו מציג עצמו כמתווך במקרקעין."

        כאשר נכנסתי שוב לאתר התשובה שונתה ב13/12/2023 בשעה 12:34, לתשומת לבכם,   האם אני רשאית להתייחס לשתי התשובות?

        בעקרון הפורום ממש חשוב בכדי לתת אינדיקציה ראשונית על נושא. אבל מחיקת התשובה ומתן תשובה שונה (אם כי לא ברמת העיקרון הבסיסי) מבלבלת . מה אם ישלם המתווך את האגרה עם ריבית והפרשי הצמדה לשנים 2021-2022-2023 האם אז החשבוניות שהוצאו בתקופה שפעל  ללא רישיון יקבלו תוקף חוקי?

         בתודה מראש ,ורק בריאות טובה ובשורות טובות לכולם.