האם שימוש בתמונות ללא רשות מהווה לשון הרע?

  • שם רע/דיבה/הפרת פרטיות בהתחזות טינדר
    רועי | 24/07/2022 21:08

    שלום לעו"ד הנכבד,

    שלושה נשים שונות פנו אליי באפליקציית היכרויות טינדר ואמרו שגבר אחר משתמש בתמונות שלי. הן צילמו את הפרופיל כך שרוב התמונות בלבוש מלא, מעט מהן ללא חולצה כאשר ברור שזה אני מהתמונות, וכל התמונות הללו נלקחו מהפייסבוק והאינסטגרם שלי כלומר חשופות לכל, וכן גם בטינדר כל התמונות גלויות, וזאת עשה במטרה לדבר עם נשים אחרות. הנשים אמרו לי שהוא רק השתמש בתמונות, לא ביקש כסף או תמונות אינטימיות או אירוטיות שלהן, או מפגש מכל סוג רומנטי או מיני, וגם לא קיבל כסף או תמורה או הנאה מינית או רומנטית או רכוש וכו', אלא נטו שיחות ווטסאפ לדבריו וגם לדברי הנשים.

    אחת הנשים נתנה לי את מספר הטלפון של האדם שמתחזה לי (המספר האישי שלו שהוא שיתף עימה) והתעמתתי איתו בשיחת ווטסאפ. הוא הודה ואמר בכנות שלא התכוון לפגוע בי כאמור אין בינינו שום היכרות מוקדמת באף מעגל, ושהוא נטו השתמש בתמונות כדי למצוא חן בעיני אחרות לשיחה ידידותית. הנשים מרגישות לא נעים מכך שהשלו אותן אולם השיחות היו לאורך יום, שבוע ושבוע למיטב הבנתי והתקשורת לא הייתה מאוד הדוקה. בנוסף הנשים לא מעוניינות להרתם לבקשה שלי לתת עדות או תצהיר בעניין אלא לשכוח מכך פשוט כי הוא לא ניצל אותן כלכלית ולדעתי גם לא רגשית  בכל זאת, האם אני יכול לתבוע על הפרה של זכות לפרטיות או לשון הרע ודיבה? והאם מה שהוא עשה זה פלילי למרות שלא יצא לו מזה משהו פלילי? אני שוב מציין- כל התמונות שלי חשופות לכולם ברשתות חברתיות ואין לי היכרות מוקדמת איתו, התמונות ימשיכו להופיע ברשתות וגם בטינדר כלומר לא אמחק אותן בשל החשש מהתחזות, כמו כן חבר טוב שלי בירר וגילה שמחזיקקו הטלפון שונה מהשם שמופיע באפליקציות זיהוי me, וגם truecaller כך שאין באפשרותי לדעת את מי לתבוע אם בכלל, אך יש לנו את שמו המלא וכן הטלפון.

    מה הסיכוי שיזמנו לחקירה או שייםתח תיק פלילי על התחזות שהיא אסורה כשלעצמה?

    מה הסיכוי שלי לזכות בפיצוי כל שהוא על כך שפגע בפרטיות שלי כי פירסם תמונות שלי הגם שהן גלויות לכולם, על אף שלא השתמש בפרטים אודותיי.

    ויותר חשוב מה הסיכוי במקרה של תביעת דיבה או שם רע/תדמית- אני מרגיש שהוא עשה לי נזק בצורת שם רע, אם כי אני לא יכול להגיד שאפסיק להשתמש באפליקציה, ואני לא מרגיש שהוא גנב לי את הזהות אני מבין שיש המון מקרים כאלו, ועדיין יש אפשרות לפיצוי שגם ילמד אותו שהדבר לא בסדר?

    אני לא רץ לתבוע בכל מחיר, אני באמת שואל אם יש כאן הפרת הפרטיות והוצאת דיבה ושם רע מעצם ההתחזות? הרי אנשים ונשים מסוגלים לחשוב שהוא זה אני, אם כי תוכן השיחות כפי שצולמו לי מהנשים לא מבזה אותי או משפיל ואין בו תמונות אירוטיות של אף אחד מן הצדדדים.

    • האם שימוש בתמונות ללא רשות מהווה לשון הרע?
      עו"ד אורי שורר | 01/08/2022 16:54

      רועי שלום,

      ראשית, ייתן כי עומדות לך עילות תביעה כנגד המתחזה בעילה של הפרת זכויות יוצרים בתמונות, בהנחה שאתה צילמת.

      שנית, ניתן להגיש תלונה במשטרה על התחזות וניתן להגיש תביעת דיבה ככל שהרישום בטינדר יכול להוות לשון הרע, וגם זו שאלה שהתשובה אינה ברורה.

      כעיקרון, ניתן לנקוט בהליכים משפטיים הן לשם קבלת פיצוי על השימוש בתמונות ללא אישור והן לשם הסרת תמונותיך מטינדר.

      בברכה,

      אורי שורר, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע

      דוד המלך 1, תל אביב
      טלפון:03-6005555 ; מייל: ori@gkl.co.il