הפחתת פיצוי בגין אשם תורם

  • תביעת חברת ביטוח על הפחת 20% מהפיצוי על טוטל לוס
    אלכס | 02/02/2010 16:00

    בחודש ספטמבר שנה שעברה היתה לי תאונת דרכים בצומת כאשר נהג מונית נכנס לצומת בלי לעצור בתמרור עצור ולי לא נשאר מרחק בלימה והתנגשתי בו בצד הרכב. הרכב שלי הושבת ולפי בדיקת שמאי מחירו נקבע בערך על 32000 ש"ח . זה הסכום שהוגש לתביעת חברת הביטוח של נהג המונית כי הוא אשם וגם הודה בגרימת תאונה. לאחר בדיקת חברת ביטוח הם הסכימו לשלם לי את הסכום של התביעה פחות 20% ז"א 26000 כי לפי טענתם אין אשם ודאי בצומת ולכן כביכול אני אשם ב20% . א. האם הם יכולים לעשות דבר כזה, למה 20% ולא 15 או 25? ב. אני רוצה לתבוע את הסכום שקוזז לי האם שווה את המאמץ? תודה רבה

    • הפחתת פיצוי בגין אשם תורם
      עו"ד זמירו עזמי | 02/02/2010 16:28

      אלכס, שלום. בדיני נזיקין מפחיתים בגין אשם תורם "רשלנות תורמת" של הניזוק. אין שיעור מסויים 20 או 15 או 25 אלא כל מקרה לגופו של עניין והדבר תלוי נסיבות. חברת ביטוח של צד ג' בחרה להפחית ב 20% ככל הנראה לפי בדיקתה לעניין, אך אין זה קדוש וסוף פסוק. אלכס, אכן אתה יכול לתבוע את ההפרש, זאת במידה ולא חתמת איתם על שטר סילוק סופי מלא ומוחלט לכל תביעותיך ודרישותיך בגין נשוא התאונה הנטענת. את התביעה תוכל להגיש בתביעות קטנות בין היתר במידה והינך חש מקופח ומגיע לך יותר, ולתביעה תצטרך לצרף דו"ח השמאי על נספחיו ותטען להפרש הנזק שלא קיבלת. בהצלחה, עו"ד זמירו עזמי, קלנסווה.

      • ,תודה רבה עו"ד זמירו עזמי ועוד שאלה?
        אלכס | 02/02/2010 16:41

        אם התאונה התרחשה באזור העיר לוד ואני גר בפתח תקוה האם אני חייב ללכת לבית משפט באזור לוד (מקום התאונה) או גם לפתח תקוה זה בסדר?

        • סמכות מקומית של ביהמ"ש
          עו"ד זמירו עזמי | 02/02/2010 20:14

          אלכס, שלום. הדין שהתובע ילך אחר הנתבע, קרי התביעה תוגש לפי אזור כתובת הנתבע, אולם כשמדובר בתאונה, יש את האופציה להגיש את התביעה בבימ"ש באזור התאונה. ובמקרה שלך אלכס, תוכל להגיש את התביעה גם בלוד וגם בפתח תקווה למרות שפתח תקווה זה הכתובת שלך וזה לא רלבנטי לעניינינו כאמור, אך משום שלוד ופתח תקווה וכפר סבא ונתניה כולם שייכים למחוז מרכז וזה אותו הדבר. בהצלחה, עו"ד זמירו עזמי, קלנסווה.

    • אשם תורם בביטוח
      יניב גל | 06/02/2010 14:16

      אלכס ועו"ד זמירו, שלום רב, שימו לב, כי בתביעות מכוח עילות נזיקיות, אכן מקובל לחשב את אשמו התורם של הניזוק, ככל שזה התרשל כאמור (מכוח סעיף 68 לפקודת הנזיקין). אולם, ככל שמדובר בתביעות מכוח עילות ביטוחיות (ובענייננו, מכוח "הפוליסה התקנית" לביטוח רכב פרטי, וחוקי הביטוח הכלליים), הרי ש א י ן משמעות לאשמו התורם של המבוטח (אלא אם מדובר ברשלנות רבתי - וגם אז נדרשת בחינה לגופו של עניין). הכלל בדבר היעדר "אשם תורם" בביטוח, נקבע במפורש בחוזר הפיקוח על הביטוח מאפריל 2008, שבא בעקבות עמדת היועץ המשפטי לממשלה מינואר אותה שנה, והכלל אף עוגן בפסיקה (למשל בפסק הדין בעניין שמואל דקלו נגד "מגדל", אשר דן בתביעה לתגמולי ביטוח בגין גניבת רכב שהושאר מונע, בעת שהנהג יצא לרגע לקנות פרחים מדוכן סמוך). לסיכום, הואיל ומדובר בביטוח לרכב פרטי, על פי תקנות הפיקוח על עסקי ביטוח (תנאי חוזה לביטוח רכב פרטי), השולל את האפשרות לקבוע בחוזה הביטוח תניית פטור בשל רשלנות המבוטח, חב' הביטוח א י נ ה רשאית לנכות מתגמולי הביטוח סכום כלשהו בטענה של "אשם תורם". לכל הפחות, עד שתעמוד בנטל ההוכחה כי המבוטח פעל תוך כדי "רשלנות רבתי", ומתוך יסוד נפשי המלווה בפזיזות או אי-אכפתיות.

      • אשם תורם
        עו"ד זמירו עזמי | 07/02/2010 14:30

        יניב גל, שלום. ידידי יניב, השואל מדבר על הפחתה שצד שני רוצה לנכות לו מהפיצויים ולא על ניכוי של המבטחת שלו, מה גם אינני חושב שבסיטואציה שלו במידה והיה תובע פוליסת ביטוח המקיף היו מנכים לו אשם תורם, אלא היו מנכים לו השתתפות עצמית וכינון וכד' ומקבל בגינם אישור הפסדים ותובע בזה את הצד השני "המזיק", ולדעתי מקרה של ניכוי אשם תורם מהמבוטח ע"י המבטחת שלו וצודק אתה מתאים למקרים אחרים ולא למקרה עסקינן. בברכה, עו"ד זמירו עזמי, קלנסווה.