איזון בין זכויות

  • שאלה בנוגע לדוקטרינה משפטית
    דור | 30/11/2011 22:50

    שלוב רב. בפסק הדין 1514/01 גור אריה, השופט ברק והשופטת דורנר מאזנים בין חופש הביטוי של הטלוויזיה מזה לבין הרגשות של העותרים מזה. השקעתי מחשבה רבה למצוא  דוקטרינה שהשופטים עושים בה שימוש על מנת להגיע להכרעתם אך לא הגעתי לתשובה מספקת. השאלה שלי היא האם יש דוקטרינה ידועה בשיטת האיזון בין זכות אחת לאחרת? תודה מראש.

    • איזון בין זכויות
      אדם אשכנזי | 01/12/2011 12:26

      איזון אופקי, ואיזון אנכי. ראה עניין בכרי, עניין משי זהב, עניין חנה סנש.

    • נוסחת האיזון- חופש הביטול למול האינטרס הציבורי
      סטודנטית שנה ג' | 01/12/2011 20:57

      בפסק דין חירות (ראה הפנייה בהמשך), השופט אהרון ברק מבקש לבחון את החלטת המשיב, ולשם כך הוא פונה לדוקטרינת "נוסחת האיזון". הכוונה שנדרש לאזן בין חופש הביטוי של העותרת לבין רגשות הציבור (אינטרס הכלל), שעל מנת להבינו מוצגים מספר מקורות משפטיים[1]. השופט מסתמך על פסקי-דין קודמים[2] וקובע כי אין למנוע את חופש הביטוי, אלא אם כן קיימת סכנה ממשית לאינטרס הציבורי. לדעתו, החלטת המשיב אינה מקיימת את נוסחת האיזון, ולפיכך פוסק על קבלת העתירה. הדוקטרינה הינה של נוסחת האיזון כפי שצויין לעיל. רשמתי לך פה רשימה של פסקי דין שתוכל להעזר בהם, והעיקרי לדעתי שיכול לעזור הינו פס"ד בעניין חירות. בג"צ 212/03 חרות נ' יו"ר ועדת הבחירות המרכזית לכנסת השש-העשרה בהצלחה. [1] בג"ץ 806/88 יוניברסל סיטי סטודיוס אינ' נ' המועצה לביקורת סרטים ומחזות, פ"ד מז(2) 22, 34. בג"ץ 5016/96 חורב נ' שר התחבורה, פ"ד נא(4) 1, 34. בג"ץ 1514/01 גור אריה נ' הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו, פ"ד נה(4) 267, 275. ע"פ 697/98 סוסצקין נ' מדינת ישראל, פ"ד נב(3) 289, 307-308. בג"ץ 4804/94 חברת סטיישן פילם בע"מ נ' המועצה לביקורת סרטים, פ"ד נ(5) 661, 678. [2] בג"ץ 73/53 חברת "קול העם" בע"מ נ' שר הפנים, פ"ד ז 871. בג"ץ 1/81 שירן נ' רשות השידור, פ"ד לה (3) 365, 378. בג"ץ 2888/97 נוביק נ' הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, פ"ד נא(5) 193, 200.

    • דוקטרינת המידתיות, דוקטרינת חובת הגילוי הנאות.
      דור | 01/12/2011 22:12

      שלום רב,קודם כל תודה רבה על התשובות המפורטות. לאחר קריאה מעמיקה יותר של הטקטס הפנמתי את מהות הדוקטרינה.בנוסף, הבחנתי כי השופטת דורנר מוסיפה כי יש לעשות איזון אופקי בין זכויות בניגוד לשופט ברק. השאלה היא האם דוקטרינת האיזון כוללת בתוכה את עקרון המידתיות שפגיעה בין שתי זכויות?וכאשר השופטת דורנר מתייחסת לשאלה האם על הרשות השנייה היה להודיע מלכתחילה לדתיים כי התוכנית משודרת בשבת היא מתייחסת לדוקטרינת הגילוי הנאות?.לפי הבנתכם, אני קצת מבולבל ביכולת לזהות את מספר התפיסות שהשופטים מציגים בפסק הדין.מודה לכם על העזרה!ערב טוב.