לדעתי החוק עובר רגיל

  • יש לי שאלה דחופה..
    נטע | 31/05/2009 21:02

    שלום לכולם, קיבלתי עבודה בה ישנו מקרה של תיקון לחוק איסור מכירת אלכוהול לבני נוער, ובו נתון כי ניתן למכור אלכוהול למעלה מגיל 21 עפ"י הצגת תעודה מזהה בלבד ובעל עסק שיעבור על חוק זה ייקנס וכן ייאסר למשך חצי שנה. נתון כי החוק עבר ברוב של 51 חברי כנסת ב3 קריאות השאלה שלי היא אילו החוק היה מחקק ברוב של 81 חברי כנסת זה היה משפיע מבחינת עמידת החוק במבחן בג"צ או שזה לא משנה ובכל מקרה החוק היה עובר?.. אשמח לקבל תשובה, נטע:)

    • לדעתי החוק עובר רגיל
      ציבי | 31/05/2009 22:44

      אין כאן שאלה של שיריון או חוק שנוגד חוק יסוד וכו' זה נראה כחוק רגיל או לחלופין ניתן לומר שהחוק פוגע בחופש העיסוק ואז כן צריך!!! שאלה של פרשנות

      • שאלה נוספת..
        נטע | 31/05/2009 23:28

        לא הבנתי את תשובתך. אני פשוט נמצאת בקורס יסודות משפט מטעם תואר אחר.מתי אמור להיות רוב של 81 ח"כ ומתי מספיק שיהיה 51 ח"כ?

        • בפנים
          ב | 01/06/2009 01:21

          עד כמה שאני זוכר ממשפט חוקתי (תבדוק את הדברים, כי אני לא לגמרי זוכר). חוק יסוד חופש העיסוק כולל באחד מסעיפיו את פסקת ההגבלה. לפי פסקת ההגבלה ישנם מספר מקרים שלמרות שהם פוגעים בחופש העיסוק עדיין הם עומדים בהגבלה ולכן אין בכך בעיה. הקריטריונים בגדול הם שהפגיעה היא בחוק או ע"פ חוק, תואם לערכים של מדינה יהודית ודמוקרטית ובמידה שאינה עולה על הנדרש (ניסוח לא מדוייק). מעבר לכך בעקבות פרשה שעסקה ביבוא בשר לא כשר לארץ יצא שהוסיפו לחוק סעיף נוסף לפיו אף אם חוק אינו עומד בפסקת ההגבלה, אך הוא התקבל ברוב של מעל 60 חברי כנסת הוא תקף למשך 4 שנים. כך שבהקשר לשאלתך אם החוק המדובר היה עובר ברוב של מעל 60 ח"כים, אף אם ביהמ"ש היה קובע שהוא אינו עומד בפסקת ההגבלה הוא היה תקף ל-4 שנים. שוב את כול העסק אני משחזר מהראש בשתים עשרה בלילה, כך שיש סיכוי סביר שאני לא מדייק. אבל זה הכיוון. בהצלחה.

          • תשובה דווקא מדויקת- יש לבחון את החוק
            חוקתי | 01/06/2009 22:49

            לאור פסקת ההגבלה אחרי שהוכחנו שהחוק פוגע בחופש העיסוק יש לבדוק מול פסקת ההגבלה האם הוא עומד ב-4 המבחנים (מידתיות, אמצעי דרסטי פחות, תכלית ראויה ועוד אחד שאני לא זוכר) אגב פס"ד יבוא בשר קוראים לו מיטראל