אם ריבית והצמדה היא חלק מהמחלוקת

  • האם מומחה מחליט או שבית הדין מורה לו
    חגית | 01/10/2024 07:21

    הרקע לשאלה:

    תבעתי מקרן פנסיה , בין היתר, ריבית והצמדה כחוק על כל התשלומים הרטרואקטיביים שקרן פנסיה שילמה החל ממועד הזכאות לקצבת נכות ועד התשלום בפועל.

    השאלה:

    ככל שאבקש שימונה מומחה מטעם ביה"ד להכנת חוות דעת אקטוארית, האם בית הדין יורה למומחה מראש כי עליו לחשב ריבית והצמדה על כל התשלומים הרטרואקטיביים החל ממועד הזכאות, או שהמומחה הוא זה שלפי שיקול דעתו יחליט אם מגיע לי תשלומי ריבית והצמדה וממתי מגיע לי אותם (האם ממועד הזכאות או ממועד אחר?) ואז המומחה יחשב הנ"ל לפי שיקול דעתו?

    לא מבינה מה המומחה מחליט, ומה ביה"ד מחליט כהוראה למומחה? אודה להסבר

    • אם ריבית והצמדה היא חלק מהמחלוקת
      ץ | 02/10/2024 09:28

      אז בית הדין מחליט מה כלול בסמכות המומחה להחליט בנושא הנ"ל.

      אם לא, אז את יכולה לבקש שבית הדין ינחה את המומחה לחשב את הריבית וההצמדה על פי הבנתך.

      לפעמים, אפשר לבקש מבית הדין שהמומחה יפעל על פי חוק פסיקת ריבית והצמדה, תשכ"א-1961 אם מה שקובע החוק אכן מתאים לך.

      ולפעמים, התקנון של קרן הפנסיה הוא שקובע זאת, ואז בית הדין עלול להורות למומחה על פי התקנון.

      ולפעמים, מה שקובע התקנון הנ"ל זה מה שטוב בשבילך, אז את יכולה לבקש מבית הדין שהמומחה יקבע על פי התקנון.

      • ואם דרישתי לריבית והצמדה...
        חגית | 03/10/2024 11:14

        הריבית וההצמדה כחוק  נמצאים במחלוקת, ואם דרישתי לריבית והצמדה כחוק, מבוססת רק על פסיקה בנושא במקרים דומים לשלי, האם השופט יכול על סמך זה להורות למומחה לחשב לי ריבית והצמדה כחוק, מה עליי לעשות כדי שההכרעה בעניין לא תהיה נתונה לשיקול דעת המומחה אלא תיקבע על בסיס פסיקות בנושא וכפי שאני מבקשת?

        תודה

        • כאשר בין הדין ידון בנושא מינוי מומחה
          ץ | 03/10/2024 15:43

          תצטרכי לבקש מבית הדין שבכתב המינוי של מומחה מטעם בית הדין, שאותו יכתוב בית הדין, יכלול לגבי נושא - הצמדה וריבית - את מה שאת רוצה, ולצורך כך, בפני בית הדין תסתמכי על הפסיקה הברורה בנושא, שאותה תצטרכי להציג בבית הדין, וזאת, כיוון שלטענתך, הנושא נמצא במחלוקת, ועל בית הדין לתת החלטה משפטית בנושא, על פי התקדימים המשפטיים שמצויים בידך, כי זה לא קשור למומחיותו של המומחה.

          ולפעמים, כשאין ברירה אחרת, אז צריך להגיש בקשה בכתב לבית הדין, ולבקש זאת בכתב, תוך הפניה לפסקי הדין שקובעים את החישוב לגבי הצמדה וריבית.