זה טעות

  • היי! היה פה איזשהו דיון בנוגע לביטול החלטות שיפוטיות של ראש ההוצל"פ ונוצר אצלי בלאגן
    רותם | 22/04/2008 12:03

    אנחנו למדנו כי הדרך להשיג על החלטות אלה הינה באמצעות ערעור בזכות למחוזי. האם ישנה דרך נוספת? האם ישנו סעיף בחוק ההוצל"פ המקביל לתקנה 201? (ביטול החלטה במעמד צד אחד?) תודה מראש!

    • זה טעות
      rontal | 22/04/2008 12:30

      חיפשתי את פסק הדין שהופיע במתמחה והנה ציטוט מתוכו: "האם פעל המבקש כדין, כאשר הגיש בקשה לביטול ההחלטה שניתנה במעמד צד אחד, תחת הגשת ערעור על החלטת ראש ההוצאה לפועל בטענת "פרעתי"? תקנה 27 לתקנות ההוצאה לפועל קובעת פרוצדורה לביטול או שינוי החלטה או צו שניתנו בלא טיעון הצד שנפגע. עם זאת, התקנה האמורה אינה חלה על החלטה או צו שניתנו מכח סעיף 19 לחוק, כלומר החלטה בטענת "פרעתי", כגון במקרה שלפנינו (ראה תקנה 27(ד) לתקנות ההוצאה לפועל). חוק ההוצאה לפועל ותקנותיו אינם דנים במפורש בביטול החלטה שניתנה במעמד צד אחד, לפי סמכויותיו של ראש ההוצאה לפועל בסעיפים 19, 25, 48 ו-58 לחוק, בניגוד להסדר החל בתקנה 201 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (להלן: "תקנות סדר הדין האזרחי"), אולם אין ספק בכך שסמכות זו נתונה לראש ההוצאה לפועל. בית המשפט רשאי לבטל החלטה שניתנה בהעדר צד אחד גם אם תקנה 201 לתקנות סדר הדין האזרחי איננה חלה על הדיון שלפניו, שכן לבית המשפט יש סמכות טבועה, מטעמים של עשיית צדק, לבטל פסק דין שניתן על ידיו בהעדר צד (השווה: ע"א 109/62 פרחודניק נ' פקיד שומה ת"א, פ"ד טז(3) 1829 (1962)). ניתן להחיל הלכה זו בדרך של היקש גם על החלטת ראש ההוצאה לפועל שניתנה בהעדר צד לפי סעיף 19 לחוק (ד. בר-אופיר הוצאה לפועל - הליכים והלכות (מהדורה שישית, 2005), הוצאת פרלשטיין-גינוסר, בעמ' 209). ניתן אף לומר, כי טוב עשה ב"כ המבקש בהגישו בקשה לביטול החלטה שניתנה במעמד צד אחד, קודם הגשת ערעור לבית המשפט המחוזי, שכן, כידוע, אין מביטים בעין יפה על ערעור שהגיש בעל דין על החלטה, כאשר יכול היה לבקש את ביטולה מבית המשפט שנתן אותה (י. זוסמן סדרי הדין האזרחי (מהדורה שביעית, תשנ"ה) בעמ' 744). ישנו טעם לצפות מבעל הדין, כי יעשה שימוש בדרך הנוחה והפשוטה ויפנה לערכאה הדיונית, המצויה בפרטי התיק ויכולה לדון בבקשת הביטול ביעילות ובמהירות יחסית, תחת למהר ולהטריח את ערכאת הערעור בסוגיה (השווה: רע"א 10165/04 BioVeris Corporation נ' גרימברג, תק-על 2004(4), 2277 (2004)). יצויין, כי אינני מבקש להביע עמדה באשר למועד בו הוגשה בקשת הביטול - חודשיים לאחר מתן ההחלטה שאת ביטולה מבקשים - ויש להותיר שאלה זו להכעת ראש ההוצאה לפועל, כראות עיניה".

      • תודה רבה רבה!
        רותם | 22/04/2008 13:32

        אם כך, ככלל, על החלטות ראש ההוצל"פ הניתנות במעמד צד אחד ניתן להגיש בקשת ביטול בתוך 7 ימים אך הוראה זו אינה חלה על החלטותיו השיפוטיות של ראש ההוצל"פ עליהן ניתן להגיש ערעור בזכות. האם כך הדבר? המון תודה!!!!

        • זה לא מה שאומר פסק הדין
          rontal | 22/04/2008 14:25

          פסק הדין אומר שגם על החלטות שיפוטיות הניתנות במעמד צד אחד ניתן להגיש בקשת ביטול וזו אפילו הדרך הנכונה יותר לפני הגשת ערעור.

          • נכון - אך מדובר בפס"ד מחוזי  לת
            רותם | 22/04/2008 14:36

            • אז מה?
              rontal | 22/04/2008 14:57

              אז מה אם זה פסק דין מחוזי. לפי מה שכתוב בפסק הדין זה גם עמדתו של בר-אופיר. כמי שהתמחה גם בהוצאה לפועל - דעה של בר-אופיר=פסיקה של בית המשפט העלון.

              • ותוך כמה ימים?
                רמי | 22/04/2008 15:03

                ותוך כמה ימים יש להגיש את הבקשה לביטול ההחלטה השיפוטית של ראש ההוצל"פ תוך 7 ימים או תוך 30 ימים?

            • אכן זה פס"ד מחוזי, אך הוא מנחה כלפי ערכאות שמתחתיו.
              המנוסה | 22/04/2008 15:08

              לגופו של ענין השופט המחוזי טועה, היות שהוא אינו רואה הבדל בין ההוצאה לפועל לבין ביהמ"ש (זו טעות בסיסית) וטעות שניה היא שבסעיף 27 לחוק ההוצל"פ העוסק בביטול החלטות שניתנו במעמד צד אחד ע"י ראש ההוצל"פ מוצאות ההחלטות השיפוטיות במפורש מההסדר ופרשנות כפי שנתן ביהמ"ש המחוזי הופכת את לשון החוק למילה מתה. (זו הטעות הקונקרטית, אין כאן לאקונה, יש חוק שבצורה פוזיטיבית מוציא את ההחלטות השיפוטיות מהסדר הביטול ע"י ראש ההוצל"פ). ואולם, כפי שאמרתי בכותרת, גם אם טעה ביהמ"ש המחוזי, עדיין חשוב להכיר את הפסיקה הזאת היות והיא מנחה כלפי מטה והיות וההוצל"פ נמצא כלפי מטה, אז ניתן לעשות בפסיקה שימוש. לגבי המבחן צריך לבדוק לפי החלופות שיהיו לתשובה למה הועדה הבוחנת כיוונה (וגם לפי הפרק בו תשובץ השאלה, אם בפרק 5 אז ככל הנראה הכוונה היא לחידוש בפסיקה).