הסתייגות תקציבית....

  • שאלה בחוקי יסוד..
    ליה | 21/03/2008 20:16

    מישהו יכול להסביר לי מה ההגיון מאחורי הצעת חוק תקציבית והסתייגות תקציבית?? ומה המטרות שלהם??? האם מוצעות כאשר לא מתקבל חוק התקציב???? מישהו יכול לסדר לי את הבלגן בראש.. תודה..

    • הסתייגות תקציבית....
      אייל | 21/03/2008 20:46

      שבת שלום ליה, כמו שאת יודעת, הרבה פעמים יש חוקים שיישומם מצריך הוצאה כספית מצד המדינה. כך לדוג' חוק חינוך חובה חינם מחייב את המדינה להפעיל מערכת חינוך ועל מנת להפעיל מערכת חינוך המדינה צריכה להוציא הרבה כסף. כמו שאת בטח שוב יודעת, כל חבר כנסת יכול להציע איזה חוק שהוא רוצה (בגבולות חוקי היסוד וערכי יסוד השיטה כמובן). יכול להיווצר מצב בו חבר כנסת מציע חוק שהעלות הכספית שלו גבוהה מידי - כאן נכנסת לידי ביטוי ההסתייגות התקציבית שבעצם קובעת שחוק שעלותו התקציבית גבוה מידי יתקבל רק ברוב של 50 ח"כ לפחות. לפחות כך אני מבין את זה. אם לא הבנתי נכון, אני אשמח אם יתקנו אותי.

      • תודה רבה..עוד משהו..
        ליה | 21/03/2008 21:21

        אני אוהבת את השיטה שלך לענות על השאלות שלי, כיוון שאתה נותן לי תמיד דוגמאות שממחישות לי את הנושא...תודה רבה רק רציתי להפנות צומת לבך לכך, שבהצעת חוק תקציבית, צריך שיתתקיימו בה " כל אלה" : 1. היא הוגשה שלא בידי הממשלה( כאילו חבר כנסת), 2. בביצועה כרוכה עלות של 5 מליון ש"ח או יותר בשנת תקציב, 3.הממשלה לא נתנה את הסכמתה לעלות התקציבית. אם הממשלה הייתה מקבלת את ההצעה התקציבית, ז"א תנאי 3 לא מתקיים, אז זו לא תיחשב הצעת חוק תקציבית?? והאם אז לאישורה דרוש אותו רוב( 50 חברי כנסת), או שהרוב הזה דרוש רק כשקודם לא ניתנה הסכמה מצד הממשלה?..

        • נכון והסיבה לכך היא...
          אייל | 21/03/2008 21:36

          שהממשלה היא הגוף המבצע, ושר האוצר הוא אחראי על חלוקת התקציב. כך שההנחה היא שכאשר הממשלה היא יוזמת הצעת החוק או נותנת את הסכמתה, היא יכולה לעמוד בה - כלומר היא תוכל ליישם את החוק עם התקציב שעומד לרשותה. ואכן לא ציינתי את התנאים הללו, מאחר והנחתי שהתנאים פחות בעייתיים מבחינתך. והערה קטנה - בהודעתי היכן שכתוב הסתייגות תקציבית יש להחליף בהצעת חוק תקציבית.

    • לליה
      גל | 21/03/2008 21:03

      ע"פ חוק יסוד משק המדינה סעיף 3 ג (א) ו (ד) הצעת חוק תקציבית היא הצעת חוק שהוגשה שלא בידי הממשלה. בביצועה כרוכה עלות תקציבית של 5 מיליון ש"ח או יותר בשנת תקציב והממשלה לא נתנה הסכמתה לעלות התקציבית. הצעת חוק תקציבית תתקבל ברוב של 50 ח"כ לפחות בכל שלוש הקריאות. אך אם הפכה הצעת חוק להצעת חוק תקציבית לאחר הקריאה הראשונה, דרוש הרוב האמור בקריאה השנייה והשלישית בלבד. (הוראות סעיף זה לא יחולו על הצעת חוק שעניינה פיזור הכנסת ועריכת בחירות). ע"פ חוק יסוד משק המדינה סעיף 3 ג (ב) ו (ד) הסתייגות תקציבית להצעת חוק- היא הסתייגות שבביצועה כרוכה עלות תקציבית של 5 מיליון ש"ח או יותר בשנת תקציב. הממשלה לא נתנה הסכמתה לעלות התקציבית. הסתייגות תקציבית תתקבל ברוב של 50 ח"כ לפחות. כאשר התקבלה בקריאה השנייה הסתייגות תקציבית להצעת חוק, צריכה הצעת החוק שהוכנסה בה ההסתייגות להתקבל בקריאה השלישית ברוב של 50 ח"כ לפחות. (הוראות סעיף זה לא יחולו על הצעת חוק שעניינה פיזור הכנסת ועריכת בחירות).

      • כן, אני מסכים עם גל כמובן...
        אייל | 21/03/2008 21:30

        אני קצת ניסיתי להסביר את ההגיון שמאחורי ההצעה וההסתייגות התקציבית. ומשום מה כתבתי "הסתייגות תקציבית" במקום "הצעת חוק תקציבית". אז בכל מקום שכתוב בהודעה שלי "הסתייגות תקציבית" הכוונה היא להצעת חוק תקציבית. סליחה על הבלבול.

        • נראה לי לא ראית את התגובה שלי לתגובה שלך למעלה..אם תוכל להעיף מבט אשמח מאוד..ותודה לך גל על ההסבר  לת
          ליה | 21/03/2008 21:36

          • לליה
            גל | 22/03/2008 10:49

            בוקר טוב, שבת שלום וחג שמח, אכן ההסברים של אייל טובים מאוד וממחישים את הנושא. אין ספק שדוגמאות בכפוף להסברים מאוד עוזרים על מנת להבין ולהפנים את החומר. לא כתבתי אתמול דו' להסבר שלי- אז אשמח עכשו לכתוב דו' מהספר הלימוד: מליאת הכנסת עומדת לדון בהצעת חוק שלפיה לא ילמדו יותר מ 30 תלמידים בכל כיתת לימוד. הממשלה סירבה לתת את הסכמתה להצעה, משום שהתאמת כיתות הלימוד באופן המוצע כרוכה בעלות תקציבית גבוהה, המוערכת בסך של 20 מיליון ש"ח בשנת כספים הקרובה. באילו תנאים אם בכלל, תתקבל הצעת החוק? הצעת החוק תתקבל ברוב של 50 חברי כנסת לפחות בקריאה הראשונה בקריאה השנייה ובקריאה השלישית. אני מקווה שעכשו זה יותר ברור.

            • תודה גל..דוגמאות תמיד עוזרות לי ותמיד יתקבלו בברכה..שבת שלום  לת
              ליה | 22/03/2008 12:03

              • בכייף.
                גל | 22/03/2008 12:27

                התכוונתי שהדוגמאות מאוד עוזרות (ולא עוזרים) :-)