אין סתירה בין השניים...

  • יישוב סתירה?!!!
    אנסטסיה | 20/03/2008 10:04

    מצד 1: באמירת "שהנתבע לא יוטרד פעמיים" קיים חשש שלאחר קבלת פסק הדין ההצהרתי התובע עשוי לבקש סעד ממשי. לכן אם בית המשפט סבור שהתובע לא יסתפק או יוושע מקבלת סעד הצהרתי בלבד הוא לא יתן אותו מצד 2: הואיל והתביעה הראשונה שהוגשה על ידי המבקש הינה לסעד הצהרתי, המבקש איננו מנוע מלתבוע סעד מהותי, גם אם לא ביקש פיצול סעדים. לעניין זה נאמר על ידי ד"ר יואל זוסמן בספרו סד"א (מהדורה שביעית 1995 בעמ' 560) כדלקמן: "מי שקיבל סעד הצהרתי בבית המשפט אף על פי שמלכתחילה או בדיעבד נתברר שהיה בידו לתבוע סעד מהותי, אינו מנוע מלתבוע סעד מהותי כזה אף על פי שלא ביקש פיצול הסעדים לפי תקנה 45. הסעד ההצהרתי שניתן לו כדין או בטעות לא היה אלא שלב אחד במימוש זכותו." (ראה האסמכתאות בהערה 15, ובמקום נוסף:אך הלכה פסוקה היא כי בית המשפט לא יתן סעד הצהרתי מקום בו ניתן לתבוע סעד אופרטיבי, או מקום בו הסעד ההצהרתי אינו יכול לקדם עניינו של המבקש. איני צריך להרחיק עדותי, ודי אם אצטט מסעיף 6.31 לסיכומיו של בן גלים: "לסיכום נקודה זו יטענו המבקשים שאי אכיפת ההסכם והסתפקות בסעד הצהרתי הופכת את הסעד לתיאורטי בלבד וחסר משמעות מעשית...".ושוב:האם אדם שהגיש תביעה לסעד הצהרתי ולאחר מכן לסעד אופרטיבי, צריך להגיש בקשה לפיצול סעדים? בעניין זה, קבע ביהמ"ש העליון שלא. היינו: מי שתבע סעד הצהרתי וזכה, ולימים רוצה להגיש תביעה לסעד אופרטיבי, לא צריך להגיש בקשה לפיצול סעדים. פס"ד הצהרתי אינו סעד ממשי. פיצול סעדים – רק כשמתבקש סעד ממשי, ולא הצהרתי. מישהו? המנוסה? אייל? גל או עוד" איטה? ימצאו את הזמן ובליבם לסייע בידי להתגבר על הסתירה? פליייייייייייייייייייייייייייז תודה אנסטסיה

    • אין סתירה בין השניים...
      אייל | 20/03/2008 10:21

      שימי לב, כאשר אדם תובע סעד הצהרתי ולאחר מכן תובע סעד אופרטיבי, לא ידחו את התביעה לסעד אופרטיבי רק משום שלא הוגשה בקשה לפיצול סעדים. אבל זה לא אומר שלא ידחו את התביעה לסעד אופרטיבי מנימוק אחר, וכאן נכנסת ההלכה השנייה שאומרת שבעל דין אשר הגיש תביעה לסעד הצהרתי יהיה מנועה מלהגיש תביעה לסעד אופרטיבי אם יכל לעשות זאת בתביעה לסעד הצהרתי. לעומת זאת, כאשר מדובר בתביעה שאינה לסעד הצהרתי, ובעל הדין לא הגיש בקשה לפיצול סעדים, במידה ויגיש לאחר מכן תביעה לסעד אחר המבוססת על אותה עילה, קיימת אפשרות לדחות לו את התביעה רק מאחר שלא קיבל היתר לפצל סעדים.

      • לאנסטסיה
        גל | 20/03/2008 10:40

        אני אתן לך דוגמא על מנת להמחיש את הדברים- בעל דין הגיש תביעה לבית המשפט בבקשה שיצהיר על תקפות חוזה. לאחר שזכה בתביעתו, מסרב הצד שכנגד לפעול ע"פ החוזה, ועל כן הזוכה מגיש תביעה לפיצויים בשל הפרת חוזה. הצד שכנגד עשוי לכאורה לטעון להשתק עילה, הואיל ולא הוגשה בקשה לפיצול סעדים במסגרת התביעה לסעד הצהרתי. בעניין זה קבע בית המשפט כי סעד הצהרתי מטבעו הוא כזה שיש לו עילה נפרדת ולכן אין צורך להגיש בקשה לפיצול סעדים. התוצאה היא שבעל דין רשאי לתבוע סעד אופרטיבי הנובע מסעד הצהרתי, בלי לקבל היתר לפיצול סעדים. ראי ע"א 446/89 צברי נ' מסוארי.

        • לגל?או מישהו שמסוגל עדיין לחשוב
          אנסטסיה | 20/03/2008 19:22

          תודה גל. רק עתה ראיתי את תשובתך. והדוגמא ברורה לאללה. מה שלא ברור לי עדיין הוא כשנכתב או נאמר על ידי עו"ד או מתוך כתבים: "שהנתבע לא יוטרד פעמיים" קיים חשש שלאחר קבלת פסק הדין ההצהרתי התובע עשוי לבקש סעד ממשי. לכן אם בית המשפט סבור שהתובע לא יסתפק או יוושע מקבלת סעד הצהרתי בלבד הוא לא יתן אותו. או במקום אחר:לא ניתן לבקש סעד הצהרתי במקביל לסעד אופרטיבי. יתרה מכך אם בית המשפט סבור שהגשת בקשה לסעד הצהרתי היא קדימון להגשת בקשה אופרטיבית מאוחרת יותר הוא לא יתן את הסעד ההצהרתי. שאלתי כבר ולא נעניתי אולי את? תושיעי!! תודה אנסטסיה

          • לאנסטסיה
            גל | 20/03/2008 20:14

            אני חושבת שאייל נתן לך דוגמאות מאוד טובות וגם אני נתתי דו' שממחישה את העניין. אני חושבת שמה שכתבנו לך זה מה שאת צריכה לדעת בעניין הזה. אל תסתבכי ואל תבזבזי יותר מידי זמן על הנושא הזה. תביני את העיקרון של מה שכתבנו לך. שיהיה לך בהצלחה!