אני חושב שטעית...

  • סיכום הדברים בענייני בוררות וימי פגרה
    יעל | 18/03/2008 21:04

    ערב טוב, לאחר שקראתי שוב את הדברים שנכתבו בפורום בנושא זה, אני רוצה ליישר קו ולדעת שהבנתי נכון את הדברים, כיוון שהיה בלגן בנושא הזה. אז ככה... מה שהבנתי הוא שכאשר ישנן שתי הלכות שנפסקו בעליון והן סותרות אחת את השניה - ההלכה מאוחרת שנפסקה בבית משפט עליון גוברת על הלכה קודמת. (כפי שהסביר המנוסה). במקרה הספציפי שנידון בפורום (שאלה 8 מועד אוקטובר)- בנוגע לביטול פסק בורר והאם מונים את ימי הפגרה בעניין זה התקבלו שתי תשובות לשאלה זו (לאחר השגות על השאלה)- ע"פ הלכת איזנברגר שהיא הקודמת יותר- לא מונים את ימי הפגרה בביטול פסק בורר, וע"פ הלכת אברמוביץ שהיא מאוחרת יותר מונים את ימי הפגרה בביטול פסק בורר. כפי שהסביר המנוסה כנראה שבפס"ד אברמוביץ ההלכה שנפסקה הינה החלטה שגויה. כמו כן לא צוינה ההלכה קודמת (הלכת איזנברגר) בפס"ד אברמוביץ וכאשר שופט או מותב של שופטים מעוניינים לשנות הלכה קודמת עליהם לציין את אותה ההלכה שהם מעוניינים לשנות בפס"ד המאוחר יותר. מכאן שההלכה שנפסקה באיזנברגר, למרות שהיא הקודמת, היא בעלת השפעה גדולה יותר שכן כנראה ההלכה שנפסקה באברמוביץ שגויה. גם חברת מחשבות וגם חברת המתמחה- ציינו את שתי התשובות בספרם ולא פסקו איזו הלכה היא המחייבת. חברת מחשבות שמה דגש על הלכת איזנברגר, למרות שהיא הקודמת יותר. (כנראה כיוון שלדעת מחשבות ההלכה שנפסקה בפס"ד אברנמוביץ- היא החלטה שגויה), אך דבר זה לא נאמר במפורש בספרי מחשבות, שכן לא ניתן לערער על פס"ד שנפסק בעליון (למעט עניין פסלות שופט)- כפי שכתבה גל. ע"פ ההסבר של המנוסה, אין רלוונטיות למס' השופטים שנותנים את ההחלטה. (בפס"ד אברמוביץ פסק שופט אחד לעומת פס"ד איזנברגר שבו פסקו מותב של שלושה שופטים)- ז"א מספר השופטים שישבו בדין לא מראה על חשיבות גבוהה יותר. בנוסף יש לזכור את מה שאיטה כתבה בפורום- המועדים בכל הקשור לבוררות נקבעו בחוק הבוררות ובתקנותיו, ונאמר כי לעניין הפגרה היא איננה עוצרת את מניין הימים (ז"א: מונים את ימי הפגרה), למעט מצבים בהם חוק הבוררות לא נותן מענה לעניין המועדים, כי אז יחולו תקנות סד"א ואז לא מונים את ימי הפגרה. מקווה שהבנתי נכון את הדברים. בבקשה אם טעיתי, אנא תקנו אותי. תודה והמשך לימודים נעימים.

    • אני חושב שטעית...
      אייל | 18/03/2008 23:50

      יכול להיות שאני טועה כי אין לי ממש זמן להתעמק בדברים שכתבת מאחר ואני קצת בפיגור בחומר היום, אבל נראה לי שיש לך כאן סתירה פנימית. את כתבת שהלכת איזנברג היא הקובעת ולבסוף כתבת שדווקא הכלל שניתן בהלכת אברמוביץ הוא הנכון. זה גם לא נכון להגיד "המועדים בכל הקשור לבוררות נקבעו בחוק הבוררות ובתקנותיו, ונאמר כי לעניין הפגרה היא איננה עוצרת את מניין הימים" משום שראשית חוק הבוררות אינו קובע כי ימיי הפגרה יבואו במניין הימים ושנית תק' 2 לתקנות הבוררות מחילות את התקסד"א על ענייני הבוררות ומכאן שדווקא הפגרה לא אמורה לבוא במניין הימים. אני אתן לך את השורה התחתונה כמו שאני הבנתי אותה וכמו שאני מתכוון ללכת לפיה: במועדים הקבועים בחוק/תקנות הבוררות ימיי הפגרה לא יבואו במניין הימים. (אך תמיד יש לזכור כי קיימת הלכה מאוחרת יותר שמשום מה סטתה מההלכה הנ"ל ואשר קובעת כי ימיי הפגרה יבואו במניין הימים).

      • אגב...
        אייל | 18/03/2008 23:55

        זו גם הגישה שאימצו חברת מחשבות. מחשבות לא הביאו בספרי הלימוד שלהם את ההלכה המאוחרת, אלא רק ציינו אותה בפתרון של בחינת אוקטובר האחרון והמליצו למרות זאת לנקוט בהלכה הישנה.

        • לאייל
          יעל | 19/03/2008 03:11

          תודה רבה שתיקנת אותי, הבנתי את כוונתך. מתקנת את מה שכתבתי ל- במועדים הקבועים בחוק/תקנות הבוררות ימיי הפגרה לא יבואו במניין הימים. (אך תמיד יש לזכור כי קיימת הלכה מאוחרת יותר שמשום מה סטתה מההלכה הנ"ל ואשר קובעת כי ימיי הפגרה יבואו במניין הימים). אגב, לא כתבתי כי הכלל שניתן בהלכת אברמוביץ הוא הנכון, כתבתי שהמנוסה אמר שההלכה שנקבעה בפס"ד זה היא כנראה החלטה שגויה, אך לא ניתן לערער עליה כי ניתנה בבימ"ש העליון. וכתבתי שמחשבות תומכים בהלכה הקודמת- הלכת איזנברגר- שלא מונים את ימי הפגרה בביטול פסק בורר. שוב תודה, שיהיה לך בהצלחה!!

          • אין בעד מה :-)
            אייל | 19/03/2008 06:24

            אני מתנצל אם לא הבנתי לגמרי את דבריך. כמו שאמרתי אני קצת בפיגור בחומר ולא היה לי זמן לבדוק לגמרי את הדברים שכתבת.