תשובה

  • הלכה שנפסקה בבית המשפט העליון
    יעל | 17/03/2008 07:16

    בוקר טוב לכל משתתפי הפורום, בעקבות הדברים שקראתי בפורום יש לי שאלה. כאשר נפסקות שתי הלכות סותרות בבית המשפט העליון, איזו הלכה היא המחייבת? האם ההלכה האחרונה שנפסקה בבית המשפט העליון היא המחייבת? או ששתי ההלכות מחייבות? האם יש חשיבות למותב של השופטים? ז"א האם פסק דין שנפסק בבית המשפט העליון ע"י מותב של שלושה שופטים בעל חשיבות גבוהה יותר מפס"ד שנפסק ע"י שופט אחד בבית המשפט העליון? תודה ובהצלחה לכולם.

    • תשובה
      המנוסה | 17/03/2008 09:11

      ההלכה הקובעת היא האחרונה. בלי קשר למותב. אבל יש לשים לב שבהרבה מקרים ניתן לעשות איבחון של נסיבות פסקי הדין ולהגיע בכלל למסקנה ששתי ההלכות נכונות כל אחת לנסיבות הספציפיות שלה. כאשר ביהמ"ש העליון משנה הלכה קיימת ומושרשת הוא בד"כ עושה זאת במפורש, ז"א ההלכה הקודמת תוזכר בפסק הדין המאוחר.

      • זו הגישה הרווחת אבל...
        אייל | 17/03/2008 09:18

        כפי שציינתי באחת ההודעות למטה, קיימת גישה לפיה הלכות סותרות בבית המשפט העליון אינן מבטלות זו את זו (ולא משנה המועד בו ניתנה כל הלכה) אלא הן עומדות אחת לצד השניה. לפי גישה זו, קיימת אפשרות שתהיינה שתי הלכות סותרות מחייבות (ולהסבר המפורט אני מפנה אתכם להודעה של גל). אני מכיר לפחות שופט אחד שאוחז בגישה הזו. אבל אני מסכים שהגישה שהוצגה על ידי המנוסה, היא הגישה הרווחת.

        • למנוסה
          גל | 17/03/2008 09:37

          ראשית, אני רוצה להודות לך על הטיפים והמענה לשאלותינו. שנית,מאוד חשוב להצמד לחוק, לפסיקה ולתקנות. במבחן לשכה אסור לנו להתייחס לפרקטיקה או במילים אחרות...אסור לנו להתייחס לגישה הרווחת, אלא למה שכתוב בחוק או בתקנות או בפסיקה. כפי שראינו בנושא צו מניעה (ראינו שהגישה הרווחת, בפרקטיקה, היא ששופט בלבד יורה על צו מניעה זמני, אך לאחר עיון בתקנות סד"א ראינו שגם שופט וגם רשם שהוא שופט מוסמכים להורות על צו מניעה זמני). במקרה לעיל, ההלכה שנפסקה בפס"ד אברמוביץ סותרת את ההלכה שנפסקה בפס"ד איזנברגר. פס"ד איזנברגר לא הוזכר בפס"ד אברמוביץ (כפי שראיתי). מכאן שניתנו שתי הלכות סותרות בימ"ש העליון. ראו הסבר מפורט למה שכתבתי למטה.. זו דעתי, אם יש למישהו הערה אודה לו אם יפנה את תשומת ליבי לכך. תודה.

    • מצ"ב דבריו/יה של גל -
      עו"ד איטה יעקבי | 17/03/2008 14:16

      בוקר טוב, ע"פ סעיף 20 לחוק יסוד השפיטה- הלכה שנפסקה בבית משפט תנחה בית משפט של הדרגה נמוכה ממנו (אך לא תחייב). הלכה שנפסקה בבית המשפט העליון מחייבת כל בית משפט, זולת בית משפט העליון. כמו כן בהליך אזרחי לא ניתן לערער על פס"ד של בית המשפט העליון (למעט יוצא דופן- בנוגע לפסלות שופט). מכאן אני מבינה שבית משפט העליון רשאי לפסוק הלכה הסותרת הלכה קודמת שנפסקה בבית המשפט העליון. כמו כן כפי שציינתי לעיל, לא ניתן לערער על פס"ד שנפסק בבית המשפט העליון. מכאן ששתי ההלכות שנפסקו בעליון מחייבות, למרות שהן סותרות אחת את השניה. פס"ד אברמוביץ נפסק ע"י שופט אחד לעומת זאת פס"ד איזנברגר נפסק ע"י שלושה שופטים ולכן נראה לי שמחשבות כתבו בספרם שאם נשאל על עניין זה עלינו לבחור בתשובה ע"פ הלכת איזנברגר שלה משקל גדול יותר, כיוון שנפסקה ע"י שלושה שופטים. כך אני רואה את הדברים, מקווה שאני לא מטעה אף אחד. אם למישהו יש הערה או הארה בעניין אשמח לשמוע. בהצלחה

      • תגובה לדברי גל
        המנוסה | 17/03/2008 16:43

        צר לי אך אני חולק עלייך במקצת. אכן הלכה שנפסקה בעליון היא מחייבת כל בימ"ש פרט לעליון - זה הרי הרעיון של התקדים המחייב עליו בנויה מערכת המשפט שלנו. ברור שהעליון אינו מחוייב לשום הלכה, אחרת המשפט היה קופא ולא ניתן היה לפתח את הדין. אין שום קשר לכך שלא ניתן לערער על העליון (בגלל זה הוא העליון - סוף השרשרת, ראש הפרמידה) ואולם לא נובע מכך ששתי הלכות סותרות הן מחייבות היות וזה לא יתכן. רק ההלכה האחרונה היא המחייבת. אם מחר בימ"ש שלום צריך לפסוק בענין מסויים לגביו קיימת הלכה לא יעלה על הדעת שהוא יוכל לבחור בין שתי הלכות סותרות, אלא בדרך של איבחון - ז"א יאמר שהמקרה שבפניו מתאים יותר להלכה זו ולא להלכה זו. ואז ההלכות אינן סותרות אלא מובחנות זו מזו לפי נסיבות המקרה. עוד לא הספקתי לקרא את פסקי הדין הספציפיים שצויינו לגבי ספירת הפגרה לענין בוררות, כדי לומר האם מדובר בהלכה חדשה שהחליפה הלכה ישנה או בהלכה חדשה שנוספה על הלכה ישנה בנסיבות מעט שונות. ולכן אני לא אומר כלום לענין הנקודתי, אבל לא יתכנו הלכות סותרות ששניהן מחייבות. סביר יותר שמי שטוען שההלכה הישנה היא המחייבת סבור שההלכה החדשה היא שגויה ולכן לא תחזיק מעמד במבחן המציאות, אבל לבחינת הלשכה זה בכלל לא משנה. לבחינת הלשכה ניתן לצאת משתי נקודות הנחה אפשריות: א. שאם הועדה הבוחנת החליטה שתשובה מסויימת היא הנכונה אז היא תחליט כך שוב ולא תתקן את עצמה. ב. שאם הועדה הבוחנת שגתה בתשובה במועד מסויים היא תתקן את עמדתה עד המועד הבא. אני הייתי הולך על ללמוד את מה שנכון, כי על זה ניתן להגיש השגה שיש סיכוי שתתקבל, לא נראה לי שהשגה שתגיד "אבל בבחינה הקודמת אמרתם ככה..." היא בעלת סיכוי בכלל. בניוחד במקום בו הועדה הבוחנת קיבלה את התיקון וקבעה חלופה נוספת. לגבי פסקי הדין אני אשתדל למצוא זמן לקרוא אותם ולתת לכם את דעתי המנומקת ע"פ פסקי הדין.

        • למנוסה
          גל | 17/03/2008 17:23

          תודה רבה שהפנת את תשומת ליבי לעניין. באמת נראה לי יותר הגיוני שההלכה האחרונה שנפסקה בבית משפט העליון היא המחייבת. ולענייננו- מונים את ימי הפגרה בעניין של ביטול פסק בורר (כפי שנאמר בהלכת אברמוביץ). כנראה הלשכה טעתה בשיקול דעתה בבחירת התשובה הנכונה ולאחר ערעורים על שאלה זו התקבלה תשובה נוספת שהיא הנכונה ביותר (פס"ד אברמוביץ ). עדיין לא ברור לי מדוע חברת מחשבות וחברת המתמחה לא ציינו בספרים שלהם שההלכה האחרונה היא המחייבת. חברת מחשבות אף ציינה בספרים שלה (בפתרון מועד אוקטובר- שאלה 8) , שפס"ד איזנברגר בעל חשבות גדולה יותר מפס"ד אברמוביץ. (שלושה שופטים באיזנברגר לעומת שופט אחד באברמוביץ) וכפי שציינת קודם, קובעת ההלכה האחרונה שנפסקה בבית משפט העליון ואין חשיבות למספר השופטים שפסקו את ההלכה. מקבלת את הערה שלך ומודה לך שהפנת את תשומת ליבי לעניין.