"קים ליה בדרבא מיניה" וסיכון כפול

  • העמדת רכב על תמרור אבני שפה מעורב
    עומר | 17/06/2010 15:24

    שלום, נתקלתי בסוגייה בה נמצא רכב אשר חונה בחציו על אבני שפה כחול-לבן ובחציו האחר על אדום-לבן. אילו מן התמרורים הנ"ל תקפים על הרכב? מהי המידתיות הנדרשת בכדי לקבוע האם התמרור חל על המרחק עימו חופף הרכב?

    • "קים ליה בדרבא מיניה" וסיכון כפול
      יוסי | 17/06/2010 22:54

      לעניות דעתי, תיאורטית יש לשלם את שני הדו"חות ושניהם יהיו מידתיים שכן לעמוד "חצי-חצי" כדבריך, זה ודאי הפרת החוק ותקנות העזר העירוניות ובאופן בוטה (אין המדובר בס"מ בודדים...). לכאורה, תיאורטית יש כאן סיכון כפול להידון - אם ברצונך להישפט - על "אותה עבירה" בשתי ערכאות. תיאורטית לדעתי, אין המדובר באותה עבירה שכן דו"ח המשטרה הינו עבירת תעבורה פלילית ודו"ח העיריה הוא לאור חוק עזר עירוני ומכח כך שהתקנה היא בת פועל תחיקתי (ראה פסה"ד בעניין אלכסנדרוביץ ומבחני תקנה להיות בת פועל תחיקתי). בדין העברי - שאינו חל על ענייננו - יש כלל: "קים ליה בדרבא מיניה" (ראה בעניין זה עבודת דיסרטציה של פרופ' ליפשיץ). משמעות הדבר מילולית ש"מעמידים אותו בגדול יותר" לשון אחר: בעניינו האדם יאלץ לשלם רק את דו"ח המשטרה שהינו חמור מהדו"ח העירוני מבחינת המדרג הנורמטיבי של העבירה ומבחינת סכום הדו"ח. יחד עם זאת, כפי שטענתי, הכלל העברי אינו חל בענייננו ומשכך יאלץ מקבל הדו"חות לשלם את שניהם ו/או לערער עליהם במסגרת הזמן המותר ו/או יבקש להישפט בגינם במסגרת הזמן המותר. ועכשיו פרקטית, תגיש בקשה לשתי הרשויות לבטל הדו"ח תוך תיאור המיוחס לך וסיכוי סביר שהדו"ח העירוני יבוטל והמשטרתי יעמוד על כנו - אם כי גם לכך אין ערובה. בהצלחה !

    • קיים סייג בחוק, אבל - לצערי - אינו חל על כחול-לבן  לת
      אלפי | 18/06/2010 10:55