זכות קדימה - לשון החוק

  • שאלה בנושא זכות קדימה בצומת
    עודד | 28/03/2010 13:33

    נתון המצב הבא: צומת (ארבעה כיוונים ב 90 מעלות האחד לשני) עם שני תמרורי האט, האחד בכייון הנסיעה שלי והאחר בדיוק מהכיוון הנגדי.בשני הכיוונים האחרים אין תמרורים. אני מתקרב לצומת (בכיוון הנסיעה שלי יש "האט") וממולי בא רכב אחר (גם בכיוון הנסיעה שלו יש "האט"). שני הכיוונים האחרים הינם פנויים מכל עובר דרך. בכוונתי לפנות שמאלה בצומת ואני מאותת על כך, ואילו הרכב מהכיוון הנגדי לא מאותת וצפוי להמשיך ולחצות את הצומת. מי צריך לתת זכות קדימה למי? אפשרות א': מאחר והצומת מתומרר הרי שהחוק המחייב לתת זכות קדימה בעת פניה שמאלה לרכב שממול אינו תקף (תמרור גובר על הוראת חוק אחרת) ולכן נושא זה אינו מכוסה היטב בחוק, ונתון לאדיבותם של הנהגים. אפשרות ב': מאחר ומבחינת התמרור שני הנהגים הינם במצב של שיוויון הרי שאז חוזרים לחוק ה"פשוט" ומי שפונה שמאלה חייב לתת זכות קדימה לרכב הבא ממולו. השאלה היא כאמור מי צריך לתת זכות קדימה למי? האם נושא זה אכן אינו "פתור" בחוק? האם יש לכך תקדים משפטי? אם חו"ח הייתה תאונה, מי היה אשם? תודה על תשובתכם המנומקת

    • זכות קדימה - לשון החוק
      יעקבי | 28/03/2010 20:18

      תקנה 64: (א) לא הוצב תמרור המורה על מתן זכות קדימה בצומת או על עצירה לפני הצומת בכיוון הנסיעה של נוהג הרכב, יחולו הוראות אלה: (1) נתקרבו לצומת כמה כלי רכב מצדדים שונים, יתן נוהג רכב את זכות הקדימה לכלי רכב הבאים מימין; (2) נוהג רכב, המתקרב לצומת או הנמצא בצומת ועומד לפנות שמאלה או לפנות בפניית פרסה לשמאל יתן זכות קדימה לרכב הבא ממולו והנמצא בצומת או קרוב לצומת וזאת מבלי לגרוע מהאמור בפסקה (1); אני מניח שתת-סעיף 2 מתאים עונה לשאלתך.

      • יש לציין את סעיף ג' הרלוונטי
        יעקבי | 28/03/2010 20:22

        (ג) נוהג רכב המתקרב בכביש לצומת או להתמזגות כבישים שלפניהם מוצב תמרור המציין מתן זכות קדימה לתנועה בדרך החוצה, יאט ובמקרה הצורך יעצור את רכבו כדי לתת זכות קדימה לרכב אחר המתקרב או הנכנס לצומת או להתמזגות הכבישים מכביש אחר.

      • הציטוט שלך נכון כשאין תמרור. במקרה שלנו יש תמרור.
        עודד | 29/03/2010 10:41

        אז נראה שסעיף זה לא חל ודווקא סעיף ג' שהבאת בהמשך רלבנטי לענייננו. הנקודה היא האם "שרשרת הציות" : חוק-תמרור-רמזור-שוטר עובדת כאן, כי במקרה שלנו יש תמרור (שגובר על ה"חוק") ואז יש לנו דילמה ולא ברור למי זכות הקדימה, או שנפרש את "הדרך החוצה" בפירוש המצומצם ואז ההסבר הוא שהתמרור לא מתייחס למקרה שלנו ואז אם אין תמרור אז יש את החוק ה "פשוט" שבפניה שמאלה נותנים זכות קדימה לרכב שבא ממול.

    • לא מובן איך הגעת למסקנה ש,,,
      מיקו | 28/03/2010 20:35

      "מאחר והצומת מתומרר הרי החוק שמחייב לתת זכות קדימה בעת פניה שמאלה לרכב שממול אינו תקף" מסקנה זאת לא נכונה ,מאחר שברגע שהצומת מתומרר ,התימרור אומר למי אמורים לתת זכות קדימה ,לרכב החוצה,ובנוסף ,מאחר ואתה חוצה את נתיב נסיעתו של הרכב ממול הממשיך ישר ,עליך לתת לו זכות קדימה.

    • הנימוק של הטענה הוא
      עודד | 28/03/2010 21:55

      שיש לפרש את הוראת התמרור "תן זכות קדימה לרכב בדרך החוצה" בצורה מרחיבה, כלומר "תן זכות קדימה לרכב מכל כיוון שהוא" ולכן זה כולל גם את הרכב שבא ממול ולכן שני הצדדים חייבים במתן זכות קדימה באופן שווה, ולכן לפי טענה זו, המצב אינו מוגדר היטב בחוק, וזכות הקדימה נתונה לאדיבות הנהגים. אני לא בהכרח תומך בטענה זו, אלא מצטט קטעים מויכוח שהיה לי בנושא זה, ומאחר ואינני משפטן אלא "סתם נהג" העליתי את השאלה בפורום זה, שנראה לי הרלבנטי ביותר שקיים בארץ. ובאמת תודה על ההתייחסות הרצינית.

    • החוק אומר
      ערן | 30/03/2010 14:09

      החוק אומר "לא הוצב תמרור המורה על מתן זכות קדימה בצומת או על עצירה לפני הצומת בכיוון הנסיעה של נוהג הרכב, יחולו הוראות אלה:"כלומר כל תמרור אחר שלא "תן זכות קדימה" או "עצור"  למשל האט או זהירות ילדים בדרך וכו' לא נכנס בחריג ולכן עדיין יכול האמור בסעיף 2 קטן היינו "נוהג רכב, המתקרב לצומת או הנמצא בצומת ועומד לפנות שמאלה או לפנות בפניית פרסה לשמאל יתן זכות קדימה לרכב הבא ממולו"

      • בצומת כן הוצב תמרור! ללא תמרור המצב היה פשוט
        עודד | 30/03/2010 16:01

        זו בדיוק הנקודה. בצומת כן מוצב תמרור "האט ותן זכות קדימה" אבל לשני הנהגים, כך שהסעיף שמתחיל ב "לא הוצב תמרור..." לא חל במקרה שלנו. כי כן הוצב תמרור...

        • זכות קדימה
          |עו"ד נ.חקלאי | 30/03/2010 21:40

          אני מסכימה עם ערן . התמרור מסדיר את התנועה בדרך החוצה - קרי כלי רכב שבאים משמאלך ומימינך. רכבים שמגיעים ממולך הם לא בדרך החוצה. לכן בינך לבין הנהג ממול אין תמרור שמורה על מתן זכות קדימה. לכן אתה לא צריך לתת לו והוא לא צריך לתת לך. אבל אם אתה פונה שמאלה - אז אתה מחוייב לתת זכות לרכב ממול.

          • הצילו
            דורון | 28/09/2015 14:30

            ומה קורה כאשר שני הרכבים שנמצאים אחד מול השני רוצים לפנות שמאלה ולשניהם יש תמרור מתן זכות קדימה, והם הגיעו באותה שניה אל הצומת- מה אז? מבט עיניים ?