איסור תחרות

  • חתימה על טופס אי העסקה אצל מתחרים
    אקוטי | 15/07/2009 15:02

    שלום, אני עומד לקראת עזיבת החברה שבה אני עובד למעלה משנה. ידוע כי בכל מקרה של עזיבת עובד ישנו טופס עליו מתבקשים העובדים לחתום בו הם מתחייבים שלא לעבוד אצל מתחרי החברה במשך שנה לאחר תקופת העזיבה. ברצוני לדעת האם זה חוקי לחתום על טופס כזה ואם זה לא חוקי מה המשמעות של חתימה על טופס שכזה? אנא בנוסף לתשובתכם אשמח אם תצרפו את לשון החוק לכאן או לכאן וגם את הסעיף הרלוונטי. תודה מראש.

    • איסור תחרות
      עו"ד רענן קריב | 15/07/2009 16:14

      מותר להגביל עיסוק לתקופה סבירה - שנה נראית כתקופה מעט ארוכה, על גבול המקובל. בנוסף יש לתת תמורה מיוחדת על התחיייבות כזו. אחרת החתימה אינה מחייבת ובית הדין לא יאכוף אותה. וודאי שאסור להתנות תשלומים בחתימה, אלא אם משולמות זכויות העולות על המתחייב מהחוק, שאז ניתן לראות בכך תמורה מיוחדת. המקור לנ"ל הוא פסיקה. לחוות דעת כתובה עם אסמכתאות - פנה לייעוץ משפטי.

      • תודה רבה אבל אם אפשר עוד פירוט בנושא
        אקוטי | 16/07/2009 13:57

        קודם כל תודה רבה לך עו"ד רענן קריב על תשובתך - הכנסת אותי לכיוון שרציתי מבחינת ידיעת זכויותי. מה שלא ציינתי מבעוד מועד הוא שכן נכלל סעיף מעין זה בחוזה עליו חתמתי לראשונה והוא מדבר על משך של 9 חודשים "תקופת צינון" בעת מעבר לחברה אחרת באותו העיסוק. ידוע לי שאין דרך לאכוף זאת במפורש וזהו מעין תחום אפור אך גם אם כך הדבר מדוע עליי לחתום ולהסכים להגבלה מעין זו ועד כמה הגבלה זו מחייבת אותי אם חתמתי עליה בעת מעמד החוזה כשהצטרפתי לחברה? שאלה נוספת היא - מה ההשלכות של סירוב שלי לחתימה על סעיף זה בהסכם עזיבה שלי את החברה? או שמא עליי להסכים ולחתום כי אני כבר חתום בדיבעד ואין לזה משמעות. לתשובתך אודה.

        • איסור תחרות
          עו"ד רענן קריב | 16/07/2009 16:37

          9 חודשים היא תקופה סבירה. אם ההגבלה אינה מונעת מך לעבוד אלא בתחום מצומצם - היא תקפה. כאמור, אינך חיב לחתום, ואסור להתנות תשלומים המתחיבים מהחוק בחתימה כאמור. אם יש זכויות העולות על החוק - אותן מותר להתנות בחתימה.