זכאות לדמי תיווך

  • זכאות לדמי תיווך
    איילת | 02/12/2010 08:58

    שלום רב , שאלתי : מתווך פרסם דירה בעיתון , התקשרתי אליו ותאמנו פגישה לאותו יום , הוא החתים אותי על טופס התיווך ( 2% + מע"מ) , כבר באותו ערב אהבתי את הדירה , המתווך נתן לי את מספר הטלפון של המוכר ובעלי ביקר בדירה מאוחר יותר בחברתי. באותו ערב ניסיתי להתקשר למתווך מספר פעמים כדי לקדם את העסקה , אך הוא לא ענה לטלפון , למחרת ניסיתי להשיגו עוד מספר פעמים - שוב ללא הצלחה , בנתיים יצרתי קשר עם המוכר ונפגשנו שוב וסכמנו לקנות את הדירה. בכל התהליך הזה המתווך לא היה נוכח והמשיך לפרסם את הדירה העיתון. מספר ימים לפני החתימה על ההסכם הוא התקשר לגעת עם חתמנו - אמרתי שעדיין לא . למעמד החתימה הוא הגיע ( כניראה בתאום עם המוכר ) האם אני חייבת לו את מלא סכום דמי התיווך ? לטעמי הוא לא פעל כלל לקדם את האינטרסים שלי . תודה על היעוץ. איילת.

    • זכאות לדמי תיווך
      עו"ד טל רכניץ | 02/12/2010 14:56

      שאלתך, מתאימה יותר לפורום דיני חוזים, אך בכל זאת אתייחס לדברים. נכתבו מאות פס"ד, מה התוכן של הדרישה כי המתווך יהווה ה"גורם היעיל" לשם קבלת העמלה. אין הגדרה חד משמעית. על פניו, אין כל ספק, כי לולא המתווך לא הייתם נחשפים לדירה ו/או מקבלים את פרטי המוכר. אין חובה בדין כי על מנת שהמתווך יהיה זכאי לעמלה לה התחייבתם כלפיו, כי הוא יהיה מעורב במו"מ ויתמצה בפרטים, למרות שכעניין של מדיניות ראוי שכן. אגב, לעיתים זה גם אינטרס של הצדדים, שכן המתווך מסייע לגשר על פערים ולהגיע להבנות. שורה תחתונה, יש מקום לבקש מהמתווך כי בנסיבות אלה, העמלה שלא תופחת, אך לא הייתי הולך עם זה עד הסוף, כי בנסיבות אלה (המתווך הגיע לפגישה, חשף בפניכם את הדירה ונתן לכם את פרטי המוכר) ישנו סיכוי טוב למדי, שבימ"ש יעגן את זכותו לקבלה את העמלה המוסכמת ויחייב אותכם בנוסף בהוצאות משפט.