בנייה על קרקע בקיבוץ

  • שאלות לגבי בנייה על קרקע של קיבוץ במסגרת הרחבה
    לילך | 12/08/2010 22:10

    שלום, אנו מתעניינים בבניית בית על קרקע בפרויקט הרחבה בשטח הקיבוץ. הקרקע משוייכת לקיבוץ ובתהליכי שיוך קרקע. הייתי מעוניינת להבין, במידה ואבנה בית על קרקע כזו, לאילו סיכונים אני חושפת את עצמי עד לפיצול ושיוך המגרשים? אחדד ואציין 2 נק' שכרגע מטרידות אותי: 1. בניתי בית ששייך לי, על קרקע שלא רשומה על שמי בקיבוץ. מה קורה אם הקיבוץ נכנס לחובות ומגיעים נושים? 2. אני לא בטוחה שזה המקום לשאול, אבל אנסה בכל זאת: כרגע אני ובן זוגי נוטלים משכנתא בגין דירה שרכשנו ויש לנו ביטוח עבור המשכנתא. כך שבמקרה פטירה של אחד משנינו המשכנתא מבוטלת. האם ניתן לרכוש ביטוח דומה על הלוואה למטרת בנייה על קרקע קיבוצית? (מדובר על הלוואה שהיא לא משכנתא) תודה

    • בנייה על קרקע בקיבוץ
      עו"ד אסף מירוז | 12/08/2010 22:28

      חשוב שתבהירי האם מדובר בשכונה קהילתית, בה כנגד תשלום דמי היוון את חותמת על חוזה חכירה ישיר עם ממ"י, ולקיבוץ אין שום זכויות בקרקע, או שמדובר בהצטרפות כחברים לקיבוץ מופרט, ובניה על קרקע שהקיבוץחכר ממ"י על חשבונכם,או אולי זו אפשרות אחרת. ככלל, גם באפשרות השניה, אין לנושים סיכוי מעשי לפנות חברים מהבתים שלהם ולהיפרע מהם. הסבר יותר מפורט מחייב ייעוץ פרטני לאחר שמיעת העובדות. בהצלחה.

      • לעו"ד אסף מרוז- פרטים נוספים
        לילך | 13/08/2010 08:03

        אין מדובר בשכונה קהילתית, אלא הצטרפות כחבר בעצמאות כלכלית לקיבוץ, הבונה את ביתו בשטח הקיבוץ=בניה על קרקע שהקיבוץ חכר מממ"י, ומתעצד להגיש בקשה לפרצלציה כלמור בעתיד כן תהיה אפשרות לחוזה חכירה ישיר מול ממ"י. השאלה היא, בזמן הזה, בו נגור בבית שבנינו על קרקע שלא רשומה על שמינו אלא שייכת לקיבוץ, לאיזה סיכונים/ סיבוכים אנו יכולים להיות חשופים באופן כללי? בהיבט של פינוי מהבית/ עיקולים שיכולים להיות מושלכים עלינו מהקיבוץ/ אי יכולת למכור/ הקשת המזרחית האם לאור נסיונך תוכל לתת דגשים במצב כזה? תודה, לילך

        • הצטרפות כחבר לקיבוץ ובניית בית באופן עצמאי.
          עו"ד אסף מירוז | 14/08/2010 19:59

          ככלל, אני ממליץ בחום שלא תבצעי את המהלך ללא ליווי של עו"ד מקצועי. מדובר בסכומי כסף לא מבוטלים, והשאלות שאת שואלת קשורים למספר ענפי משפט. המודל המתואר הוא די חדש, ולכן שאלות חשבות שקשורות בו טרם הוכרעו בפסיקה. מבלי לסייג ממה שאמרתי, אציין שגם אם הקיבוץ אליו אתם מצטרפים ייקלע בעתיד למשבר כלכלי, פרקטית, יש לכם מספר הגנות (לא מוחלטות) בדין מפני נושים של הקיבוץ. מה עוד שכל נסיון לפנות אתכם מהבית ידרוש מינוי מפרק, סעד שהתברר לכל אורך שנות הסדר הקיבוצים כבלתי מעשי לחלוטין. לעניין בג"צ הקשת המזרחית הוא לא עסק בקרקעות שמכונות "שטח המחנה", ולכן אינו רלבנטי לעניינכם, למעט האוירה הכללית שמאפיינת את פסק הדין, ובלשון המעטה היא אינה אוהדת כלפי הקיבוצים. אני שב וממליץ לכם להיעזר בעו"ד מקוצועי מטעמכם בכל המהלך. בהצלחה.

          • תודה רבה  לת
            לילך | 15/08/2010 09:37