תוספת למכתב

  • היטל השבחה ופטור מהיטל השבחה
    עידו | 20/06/2010 09:04

    בבעלות הוריי דירה נוספת אשר הם משכירים. לפני מספר חודשים הם החליטו למכור אותה, ולאחר שנמצא קונה וכולם הגיעו לעמק השווה מבחינת עלות העסקה, הגיע אלינו מכתב מהעירייה, בו היא דורשת את חלקה: היטל השבחה בסך של כמעט 14,000 ש"ח. קצת פרטים על הנכס: מדובר בדירת מגורים במבנה של 3 קומות, הכולל 12 יחידות דיור. שטח הדירה הרשום הוא כ-72 מ"ר. שטח החלקה נטו הוא כ-1,182 מ"ר. הזכויות במקרקעין: בעלות פרטית. המצב התכנוני: ביום 30/7/81 פורסמה תוכנית שבה זכויות הבניה הן 22% לקומה 4X קומות.= 88%. הצפיפות היא 10 יח"ד לדונם נטו. המצב התכנוני החדש: מיום 16.1.96, זכויות הבניה הן 122%+25% שטחי שירות, מס' הקומות הוא 5/6, והצפיפות היא 13 יח"ד לדונם נטו. על פי תחשיב העירייה ההשבחה היא של 29 מ"ר כפול 600 ש"ח למ"ר, ובסה"כ 17,400 ש"ח. עד כאן מכתבה של העירייה. לאחר בדיקה קצרה שערכתי, ישנם תנאים מסויימים שבהתקיימם זכאי בעל המקרקעין לפטור מהיטל השבחה: סעיף 19 (ג)(1) לתוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה, התשכ"ה- 1965 קובע כי בניה או הרחבה של דירת מגורים, עד 120 מ"ר, פטורה מהיטל השבחה ובלבד שהדירה תשמש את המחזיק במקרקעין למגוריו או למגורי קרובו במשך 4 שנים לפחות מגמר הבניה. האם אכן כך הדבר? מה אפשר לעשות מול העירייה בנוגע לדרישתה לתשלום היטל השבחה?

    • תוספת למכתב
      עידו | 20/06/2010 09:07

      הסך הכולל של זכויות הבניה לאחר קבלת התוכנית החדשה והחישובים השונים, עומד על 106 מ"ר.

    • היטל השבחה-פטור על הרבחה עד 120 מ"ר
      עו"ד עזרא שרון | 20/06/2010 11:11

      אם מדובר בהרחבה עד 120 מ"ר- ניתן לבקש מהעירייה כי תסכים לקבל התחייבות מקונה כי הוא מתחייב לעמוד בתנאי הפטור (ובכלל זה, התחייבות למגורים למשך 4 שנים) ואז לא לשלם את ההיטל. כתבי התחיביויות כאלו נחתמים רק על ידי הקונה, ולכן נדרש שיתוף פעולה והסכמת הקונה. פנה לעירייה ו/או לשמאי מקרקעין ו/או ייעוץ משפטי אישי בדחיפות.