הוא אכן יכול להצמיד חניות לדירה שנשארה בבעלותו ולמכור אותן בעתיד לדיירים

  • האם אפשר לקבלן לשמור לעצמו מקומות חניה?
    עו"ד אבי | 06/04/2010 16:03

    אפילו כשכבר נמסר את כל הדירות בבניין? הקבלן החתים הרוכשים על סעיפים דרקוניים בכל הקשור להוצאת חלקיםן מרכוש משותף, רישום הבית כבית משותף ורישום תקנון. אבל הפרויקט באיו"ש וככל הנראה המשיח תבוא לפני שתהיה מרשם בתים משותפים באיו"ש. 3 מבנים נפרדים ואין להם מתחמים משותפים. הקבלן מכר כל הדירות בשניים מהבניינים וכנראה בינתיים שמא לעצמו דירה אחד בבניין האחרון. אבל הוא סימן כל מקומות הנייה "המשותפים" - דהיינו שלא הוצמדו לדירות שנמכר כבר, כרכוש פרטי שלו. האם הוא יכול לשמור אותם ככה? לעולמי עד?

    • הוא אכן יכול להצמיד חניות לדירה שנשארה בבעלותו ולמכור אותן בעתיד לדיירים  לת
      עו"ד זהר ארד | 06/04/2010 19:49

      • תודה. אבל מתי הקבלן "יוצא מהתמונה"?
        עו"ד אבי | 07/04/2010 11:44

        כשהוא מוכר את הדריה האחרונה בפרויקט? מה אם הוא לא הצמיד החניות לדירה האחרונה במפרט של הדירה? האם עדיין בכל זאת הוא יכול לשמור אותם כרכושו?

        • המשך תשובה
          עו"ד זהר ארד | 07/04/2010 12:26

          השאלה לא כל כך ברורה. הקבלן אינו יוצא מהתמונה. אם אני יורד לסוף דעתך, אז עשויה להווצר לקבלן בעיה בעת רישום הבית המשותף שכן החניה אינה יכולה להיות יחידת רישום נפרדת אלא יש להצמידה לדירה בבניין. אם יש לקבלן דירה בבניין הוא יכולה להצמיד את כל החניות לדירה שבבעלותו (ואז בכל מכירה של חניה לדייר זה או אחר, יהיה צורך לתקן את צו רישום הבית המשותף ). ככל שלא תהיה לו דירה בבניין בעת רישום הבית המשותף, הוא יאלץ לחשוב על פתרון רישומי אחר לחניות שטרם נמכרו על ידו.

          • אני מבין שהקבלן לא יוצא מהתמונה....
            עו"ד אבי | 07/04/2010 13:07

            ...וככל שיש לרשום את הפרויקט כבית משותף אזי יש לו את יפויי הכוח של הרוכשים המאפשר לו לרשום תקנון מיוחד וכדומה. ושעד שלב הרישום הקבלן מתפקד כחברה משכנת וכו' וכו'. אבל בתקופה הקודומת לרישום (ובאיו"ש זה לעולמי עד היות שלא רושמים בטאבו של איו"ש בתים משותפים לפי מיטב הבנתי) כשחל פרק ו'1 של החוק על הבית, מה המעמד של הקבלן בכל הנוגע לניהול בית המשותף עד הרישום אחרי שהוא כבר מוסר את כל הדירות? האם יש לו עמדה בכל דבר ועניין או ייפוי הכוח מתפרשים בזה שהוא יכול להשתמש בהם אך ורק בכחל הנוגע לרישום הבית? אם הוא מוכר את הדירה האחרונה שכביכול מוצמד אליו במפרט כל מקומות החניה שהוצאו מרכוש המשותף, האם הוא יכול לדאוג שרוכש ישכיר חזרה לקבלן את כל מקומות הניה בכדי שהוא עדיין יכול להחזיק אותם קניינית בכדי לנסות "למכור" אותם לדיירים אחרים בבניין? באם הוא לא עושה כך, ולא מצמיד אותם למפרט של הדירה האחרונה האם הם הופכים אוטומטית לחלק מרכוש המשותף ברגע שהמינהל מחכיר הדירה האחרונה לרוכש ומקומות חניה אלו אינם כלולים בחוזה החכירה של רוכש דירה האחרונה?

            • המשך תשובה
              עו"ד זהר ארד | 07/04/2010 13:25

              1. אם אין תקנון מוסכם חל התקנון המצוי שבחוק המקרקעין. 2. מעמדו של הקבלן הוא מעמד של "מוכר" כהגדרתו בחוק המכר דירות. אין לו מעמד מיוחד. לגבי הדירה שנותרה בבעלותו מעמדו זהה למעמד של כל אחד מהדיירים (אלא אם הוסכם אחרת). 3. הוא לא יכול לשכור את החניות מצד שלישי ואח"כ למכור אותן כי הם כבר לא קניינו (ככל שימכור את הדירה על הצמדותיה לצד שלישי). 4. החניות הוצאו במפורש מהרכוש המשותף ועל כן לא יחזרו אוטומטית להיות רכוש משותף. כל הנ"ל לא רלבנטי אם לא יירשם בית משותף, שכן בהעדר רישום הדירות כתתי חלקה בטאבו, הוא יכול להחזיק בבעלות על החניות (בהעדר רישום זו למעשה זכות חוזית ולא בעלות). מקווה שעזרתי.

              • עזרת לי מאד. תודה!  לת
                עו"ד אבי | 08/04/2010 09:45

                • מדוע אין רישום? מה עם רישום במינהל האזרחי באיו"ש
                  ישראל | 11/10/2013 00:43

                  במקרה בו מכר הקבלן את כל הדירות, ולא נשארו לו שום זכויות בפועל במגרש, וכל הדירות רשומות בחברה המשכנת + ברישום המינהל, אז מדוע שהקבלן יוכל לשייר לעצמו גרגיר אבק