הסכם ממון

  • הסכם ממון והסכמים אחרים
    אור | 14/10/2009 09:33

    אני עומדת להנשא בקרוב והוריי מעוניינים לרכוש עבורי ועבור בן זוגי דירה. הדירה אמורה להרשם על שם שנינו, עם תנאי שבן זוגי יחתום על הסכם ממון, שבמקרה של גרושים הדירה נשארת שלי (בן זוגי מסכים לתנאי זה, ללא בעיה). שאלותיי הן: האם בכך הדירה "מוגנת" לחלוטין במקרה של גירושים או שיש צורך בהסכמים נוספים ובפעולות נוספות? כמו כן, קראתי פעם כתבה, שאינני זוכרת במדויק, על כך שזוג עם הסכם ממון דומה לגבי דירה החליט להתגרש ,אך האישה נפטרה בפתאומיות, ובעלה, עימו הייתה ביחסים לא טובים ירש את הדירה שכן הסכם הממון לא חל במקרה של מוות. איך אפשר להמנע ממצב כזה? כלומר במידה והדירה נרשמת על שם שנינו ואנחנו נפרדים או מסתכסכים אך לא מספיקים להתגרש וחס וחלילה קורה לי משהו- איך אני יכולה למנוע ממנו לקבל את הדירה עבורה שילמו הוריי? איזה הסכם או חוזה אפשר לעשות על מנת למנוע מצב כזה? תודה.

    • הסכם ממון
      טו"ר אביעד אושרי | 14/10/2009 12:34

      א. היות ומדובר בהסכם ממון על דירה ובעצם מדובר בלא מעט כסף רצוי שההסכם ייעשה ע"י גורם מקצועי כדוגמת עו"ד או טו"ר, הסכם ממון לקוי או חסר אישור כדין עלול להיות חסר משמעות בעיתות הצורך ח"ו. ב. במידה וההסכם נכתב ואושר כהלכה אזי הדירה אכן תהיה מוגנת לחלוטין במקרה של גירושין. ג. ולשאלתך במקרה של פטירה ח"ו, ניתן להוסיף בהסכם הממון סעיף המורה מה לעשות עם הדירה במקרה זה ואזי ההסכם יתן מענה גם למקרה של פטירה ח"ו

    • הסכם ממון וצוואה - דיני משפחה
      עו"ד מיקי חשמונאי | 14/10/2009 19:16

      אור שלום, 1 לא ברור מדוע אתם מעוניינים לרשום את הדירה על שני השמות, אם במקרה של פרידה, הדירה אמורה להיות שלך בלבד. בכל מקרה - הסכם ממון אמור להגן על זכויותיך, אולם קיימים חריגים, אשר עלולים להקנות לבעלך זכויות בדירה ו/או זכות לקבלת כספים, בעתיד (גם אילו כולה היתה על שמך וגרתם בה), כמו למשל - השקעות בדירה, שיפוצים, תשלום משכנתא ועוד. 2. הטענה כי במקרה של מוות הסכם הממון אינו תופס אינה מדוייקת, וכנראה שבאותו מקרה הבעל, כיורש של האשה שלא השאירה צוואה, ירש את זכויותיה, אשר אילו היו מתגרשים - היו נשארות בבעלותה. אם את רוצה הגנה כנגד מצב כזה, את חייבת לכתוב צוואה, כדי שזכויותיך בדירה יעברו למי שתרצי (הורים, ילדים וכו') ולא לבעלך. אי אפשר לכתוב בהסכם ממון מה ברצונך לעשות ביחס לזכויותיך בדירה, אם וכאשר תלכי לעולמך !! בכל מקרה, הייתי מאוד ממליצה כי תתייעצי עם עו"ד המתמחה בתחום דיני משפחה ודיני ירושה, לו תציגי את מלוא העובדות הרלוונטיות, כדי למצוא פתרון כולל, אשר יגן על האינטרס שלך, הן במקרה של גירושין והן במקרה של פטירה. בברכה, מיקי חשמונאי, עו"ד ומגשרת מנהלת פורום דיני משפחה

      • תודה ושאלה נוספת
        אור | 15/10/2009 16:20

        תודה רבה על תשובתיכם. לגבי הסיבה בגינה אני מעוניינת לרשום את הדירה על שם שנינו- הדירה אמנם תרכש בעזרת הוריי (בעלי לא ישלם משכנתא עבורה) אך אין לנו כוונות להתגרש (כמו לכל זוג שעומד בפני נישואים) ולכן אינני רואה סיבה למנוע ממנו להיות רשום בדירה , שכן כל עוד אנחנו יחד, הדירה שתרכש היא שלו כמו שהיא שלי ואני מוכנה לחלוק עמו, גם בטאבו, את כל רכושי. במקרה של גירושים המצב הזה כמובן ישתנה ולכן יש צורך בהסכם ממון שיבהיר מה יקרה במידה ונתגרש. בעלי לעתיד לא מתנגד לחתום על הסכם כזה והוא לחלוטין מבין את חשיבותו. לגבי הצוואה- אני יכולה כמובן לכתוב צוואה, ואין לי כל התנגדות לכך, השאלה היא איך אני בצוואה יכולה להוריש את החצי שרשום על שם בעלי? הרי אם הדירה רשומה על שם שנינו, חצי חצי, אני יכולה לבחור רק למי להוריש את החצי שלי. מה קורה עם החצי של הבעל שנשאר בחיים? כמובן שאם היחסים תקינים אז אין סיבה שלא אוריש גם את החצי שלי לבעל (ולילדים שיהיו ב"ה) , אבל אם היחסים אינם תקינים, איך אני יכולה בצוואה שלי להוריש את כל הדירה למישהו אחר שאינו בעלי, אם בעלי כתוב בטאבו כבעל חצי דירה? אני הייתי מעוניינת בהסכם כלשהו (שאינני יודעת מה המונח המשפטי שלו) שאומר שבכל מקרה בו הקשר נפסק- בין אם זה מוות ובין אם זה גירושים הדירה נשארת בבעלות המשפחה שלי (כלומר הוריי או אחיי ואחיותיי). יש דבר כזה? במידה וזה עקרוני- הדירה תרכש קודם כל על שמי, ורק אחר כך אוסיף את בעלי בטאבו.