מזונות ילדים

  • מזונות קטינים
    השועל | 18/08/2009 22:28

    הבעל תבע גירושין בביה"ד הרבני וביצע כריכה כדת וכדין, האשה פנתה לביהמ"ש לענייני משפחה ותבעה שם את מזונות הקטינים, בני הזוג הינם אנשים דתיים ועל כן תבע הבעל את אשתו בבית דין אשר סמכותו כבורר על פנייתה לערכאות. התבצע דיון בו ראשית לכל חתמו הצדדים על שטר בוררות והתחייבו לקבל את כל אשר ישית עליהם ביה"ד. ביה"ד פסק לאשה כי עליה לבטל את תביעתה בערכאות למזונות הקטינים וכי גם עניין זה חובה כי ביה"ד הרבני ידון בו. האשה לא צייתה לפס"ד. האם יכול הבעל לבקש מביהמ"ש לענייני משפחה בקשת דחיה על הסף עקב הסכמת האשה וחתימתה על שטר הבוררות והתחייבותה לקבל על עצמה כל מה שיפסוק ביה"ד שאכן פסק כי עליה לבטל את תביעתה בערכאות, או שאין זו טענה מספקת. אשמח למענה

    • מזונות ילדים
      טו"ר אביעד אושרי | 20/08/2009 01:34

      התשובה לשאלתך לא ! הבעל לא יכול לדרוש מביהמ"ש בקשת דחייה על הסף בטענה כי האשה חתמה על שטר בוררות. עם זאת, האשה צריכה לקחת בחשבון כי יתכן ויוצא כנגדה כתב סירוב עם כל המשתמע מכך. *למידע נוסף: מזונות ילדים

      • אביעד היקר הפעם טעות בידך
        השועל | 20/08/2009 01:48

        לאחר ששאלתי את השאלה, יצא לי לעיין בכל אשר דיבר המחוקק בעניין זה, מסתבר כי השאלה הנוגעת לענייננו היא האם נושא מזונות קטינים יכול להימסר להכרעת בורר. ובכן, סעיף 3 לחוק הבוררות,התשכ"ח- 1968 מורה כי אין תוקף להסכם בוררות בעניין שאינו יכול לשמש נושא להסכם בין הצדדים. הפסיקה הרווחת צידדה בדעה כי עניין זה כן יכול לשמש נושא לבוררות. כך למשל, נפסק ב- המ' (ת"א) 1715/85 היפשר נ. היפשר , פ"מ מו, 353 , נפסק: "אף שאין למסור לבוררות ענייני מעמד אישי הקובעים סטטוס, אין מניעה למסור לבוררות עניינים אחרים כגון תביעת מזונות של אישה וילדים". על כך חזר בית המשפט המחוזי ב- המ' (ת"א) 268/88 דל רחים נ. דל רחים, פ"מ מט (3), 428. בית הדין הרבני יכול לקנות סמכות בתביעת מזונות קטינים בהתאם להוראת סעיף 9 לחוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין) , תשי"ג- 1953, למקרה וניתנה הסכמה לשיפוטו על ידי שני הוריהם של הקטינים. א. עפ"י סעיף 21לחוק הבוררות, "מחייב פסק בוררות את בעלי הדין וחליפיהם כמעשה בית דין, וזאת כאשר אין כוונה אחרת משתמעת מהסכם הבוררות". ב. תוקפו המחייב של הפסק מקורו, למעשה בהסכמת הצדדים, ואין הוא נובע מאישור הפסק ע"י בית-המשפט. ג. אף שאין למסור לבוררות עניני מעמד אישי הקובעים סטטוס, אין מניעה למסור עניינים אחרים, כגון תביעת מזונות של אישה וילדים. (מקורות לעניין זה ניתן לראות פרופ' אוטולנגי בספרה,בוררות - דין ונוהל (מהד' 2), ס' 52[19]; המ' 162/49ולדמאן נ' יולס [14] ; russell, on the law of arbitration [22] . 26P(. 1982th ed12). כך קבע ביהמ"ש המחוזי בתל אביב בתמ"א (ת"א) 1715/85 כפי שמציינת פרופ' אוטולנגי בספרה, בוררות - דין ונוהל (מהד' 2) סעיף 326[19], הרי תוקפו המחייב של הפסק מקורו, למעשה, בהסכמת הצדדים, ואין הוא נובע מאישור הפסק ע"י ביהמ"ש. אכן, יכולים הצדדים לשלול תוצאה זו מפסק הבורר, אם יסכימו בהסכם הבוררות שמתן פסק הבורר לא ישלול מצד להסכם את האפשרות להגיש תובענה לביהמ"ש באותו ענין עצמו. לא הוסכם כך, הרי שפסק נחשב כשלעצמו כמעשה בי"ד היוצר חוב חדש, ממש כפס"ד של בימ"ש (ראה ע"א 407/69 עידו נ' קלברסקי [1]; ע"א 72/55 פלדמן נ' קמזון [2]; ע"א 18/49 קליין נ' גלטקה [3]; הולסבורי כרך 2, עמ' 323ס' 611[20]; לסוגית מעשה בי"ד בעניני בוררות השווה גם - 101(1969) spencer, brown and turner, the doctrine of res judicta [21]). למרות שהילדים עצמם לא היו צד פורמאלי לשטר הבוררות, הרי שהילדים היו צד מהותי לבוררות זו והראיה היא שכל עניין התביעה והפנייה לביה"ד שסמכותו הינה מכח חוק הבוררות נסב על פנייתה של האשה לערכאות בעניין מזונות הקטינים וביה"ד אכן לאחר חתימת שני הצדדים שהיו בדיון בלווית ב"כ ולאחר דיון ארוך פסק כי על הצדדים לידון אך ורק בביה"ד הרבני גם בעניין מזונות הקטינים. בעניין זה ניתן למצוא אנלוגיה לסוגיה של תביעות מזונות בבית דין רבני, בה נקבע לא אחת כי תתכן האפשרות שהילד הקטין יהיה צד מהותי לדיונים, למרות שאיננו בעל דין באורח פורמלי (השווה - ע"א 289/82 דאובה נ' מדינת ישראל [6]; ע"א 84/81 גודלפרב נ' גולדפרב [7]; ע"א 552/78 רבי נ' מדינת ישראל [8]; ע"א 315/78 רבי נ' רבי [15]). יודגש, כי ההורים הינם האפוטרופסים הטבעיים על הילדים וחתימתם על שטר הבוררות עושים את הילדים צד להליכי הבוררות, שהרי חתימתם כמו תביעתם למזונות הקטינים הינם בשם הילדים.

        • תודה לשועל על תשובתו המאלפת, עם זאת
          עו"ד מיקי חשמונאי | 20/08/2009 02:46

          יש לדעתי מקום לשקול לעשות הבחנה בין מקרה בו הבוררות היתה לגבי מזונות הילדים עצמם, והנושא נדון לגופו של עניין, שאז אפשר לטעון שהילדים היו צד להליך, לבין מצב בו הבוררות היתה בין ההורים ביחס לשאלה המקדמית לגבי הערכאה בה יידון עניין המזונות, שאז ניתן לומר שהדבר דומה למצב בהסכם גירושין בין בנ"ז, לגביו קובעת הפסיקה שהילדים אינם צד להליך ולכן אין מניעה שהם "יגישו תביעה עצמאית" לביהמ"ש, באמצעות אחד מההורים (בד"כ האם). בברכה, עו"ד מיקי חשמונאי - משרד עו"ד ומגשרים

          • תודה על ההבהרה אולם יש לדון בעניין
            השועל | 20/08/2009 03:28

            עצם קיומו של הדיון בביה"ד נסוב סביב עצם הגשת התביעה לביהמ"ש, הסעד שהתבקש הוא העברת סמכות הדיון לביה"ד הרבני שידון במכלול התביעות בהן מזונות הקטינים, חוק שיפוט בתי דין רבניים בסעיף 9 כפי שהבאתי בתגובתי הקודמת קובע כי כשישנה הסכמה בין בני הזוג, יהיה זה בסמכותו של ביה"ד לידון בעניין מזונות הקטינים. על כן מכיוון שהיתה הסכמה לקיים את כל אשר יפסוק ביה"ד המשמש כבורר ומכיון שפסיקתו אינה אלא להביע את ההסכמה שניתנה מלכתחילה להעברת הסמכות לידי ביה"ד שגם כך אם ישנה הסכמה יכול לידון בעניין זה, על אחת כמה וכמה כשהסכמה זו מתחזקת על ידי חתימת הצדדים על שטר בוררות לקבלת כל פסק הן לדין והן לפשרה ובפרט כשהמדובר הוא להעברת סמכות לביה"ד הרבני היושב תחת סמכות חוקית. מכיוון נוסף יש לדון בעניין, והיא הסוגיה של חוזה לטובת צד שלישי. הבעיה היא, האם צד שלישי, שהוא הנהנה בחוזה בין אחרים, יכול להחשב כצד להסכם בוררות הכלול באותו חוזה. כך הוכרה בארץ זכותו של נהנה לתבוע עפ"י חוזה לביטוח חיים (ע"א 78/59מדינת ישראל נ' עזבון הינדה [12]). כיום מוכרת גם זכותו של הנהנה לתבוע עפ"י החוזה לאור ס' 34לחוק החוזים (חלק כללי) [18]). השאלה באיזו מידה כפוף נהנה להסכם בוררות הכלול בחוזה התעוררה כאשר תבע העובד את חברת מבטחים עס' חוזה בינה לבין מעבידו. השופטת בן פורת היתה מוכנה עקרונית להכיר בזכות התביעה של נהנה והיה עליה לשקול באם לעכב את ההליכים בתביעת הנהנה, לאור ס' הבוררות שבחוזה. שאלה זו לא הוכרעה סופית מאחר והתביעה נדחתה עקב חוסר יריבות בין התובע לנתבעת (המ' 1445/69 מבטחים נ' ניגר [16]; פרופ' אוטולנגי, שם, ס' 24[19]).

            • מר שועל היקר
              עו"ד מיקי חשמונאי | 20/08/2009 13:15

              שלום רב, יכול היה להיות מאוד מעניין להמשיך בהתפלפלות משפטית רחבת היקף זו, אלא שנראה שהפורום אינו הבמה המתאימה לכך. תודה לך על הידע הרב שחלקת איתנו ועם הגולשים, כולנו החכמנו רבות מקריאתו. חזק ואמץ, עו"ד מיקי חשמונאי - משרד עו"ד ומגשרים