פסק דין במעמד צד אחד

  • התייחסות בית המשפט לבקשה לשליחת הודעות לכתובת
    אלכסה | 23/02/2011 06:24

    הגשתי תביעה בבית המשפט לתביעות קטנות והיות ואני שוהה מסיבות אישיות חודשים רבים בשנה בחו"ל - בין 3 ל-8 חודשים -ביקשתי לשלוח לי את ההודעה על מועד הדיון לכתובתה של בתי - על אחריותי - כדי שהיא תודיע לי להגיע ארצה במועד אם באותה עת לא אמצא בארץ. מזכירות בית המשפט סירבה והודיעה שהיא שולחת אך ורק לכתובת הרשומה במשרד הפנים. גם בדואר אלקטרוני סירבו לשלוח הודעה. כשחזרתי ארצה התברר שהדיון התקיים ובשל העדרי הוטל עלי לפצות את הנתבע בסכום של 1500 ש"ח. הגשתי בקשה לביטול ההחלטה ובעודי מעיינת במסמכים בבית המשפט התגלה לי שבית המשפט שלח את ההודעה לכתובת שאינה כתובתי ובדואר ציינו שעזבתי את הכתובת. השופט הסיק מכך - בלא לבדוק את העובדות - שעזבתי לכתובת אחרת בלא להודיע על כך למרות שהייתי חייבת לעשות זאת. בינתיים דאג הנתבע להגיש בקשה לעיקול חשבון הבנק שלי בהוצל"פ וחשבוני אכן עוקל ולאחרונה הודיע ההוצל"פ לבנק להעביר אליו את הסכום כדי שיוכל לשלמו לנתבע. היגשתי בקשה לבית המשפט לבטל את ההחלטה במעמד צד אחד משום שלא היתה לי דרך כלשהי לדעת את מועד קיום הדיון. השופט החליט שעלי להגיש לנתבע את העתק הבקשה שהיגשתי בבית המשפט כדי שבית המשפט יקבל את תגובתו. סרבתי לבצע את המסירה והיגשתי את ההנמקה, שלפיה היות והטעות היא של בית המשפט - הרי מן הדין שההחלטת הביטול תינתן על ידי השופט במעמד צד אחד כי לנתבע אין כל נגיעה ושיקול דעת בעניין. למה ציפה השופט: שהנתבע יסכים לוותר על הכסף שזכה בו בקלות כזו וללא הצדקה כלשהי? כמו כן הגשתי בקשה לביטול ההליכים בהוצל"פ. יש לי שתי שאלות: 1. האם אדם שמגיש תביעה חייב להיות בארץ במשך חודשים רבים עד שתתקבל הודעה על תאריך הדיון - גם אם ענייניו הדחופים מצריכים את שהייתו בחו"ל? שכן, מדוע בנסיבות אלה אין בית המשפט מאפשר שליחת ההודעות לבן משפחה שהוסמך לכך על ידי הצד המתדיין? ייתכן שקיים חוק בעניין זה, אבל השופטים קיימים, ככל הידוע לי, כדי לפרש את החוק באופן שיותאם לנסיבות הקיימות, אחרת לא היה צורך בשופטים וכל פקיד בבית המשפט שיודע קרוא וכתוב יכול היה לפסוק על ידי העתקת החוק לכל מקרה. האם כוונת המחוקק היתה שרירותית כדי לגרום עינוי דין ולמרר את חייו של מי שהעז להגיש תביעה? שאלתי השניה: אם - נוסף לאמור לעיל מתברר שבית המשפט טעה בכתובת שאליה שלח את הזימון וגם אילו הייתי נמצאת בארץ לא הייתי מקבלת אותו - האם אין זה דבר בסיסי שבית המשפט חייב לבטל החלטה על מתן פיצוי לצד שנכח? אם בית המשפט רואה לנכון לפצות את הנתבע במקרה זה הרי שלדעתי עליו לעשות זאת על חשבונו ולא על חשבוני, כי הטיעון בנושא זה גובר על כל טיעון אחר ובית המשפט חייב לשאת באחריות. אודה לכם על תשובתכם. בברכה, אלכסה

    • פסק דין במעמד צד אחד
      עו"ד ש. בייזר | 23/02/2011 21:05

      שלום אלכסה. ככל הנראה השופט לא היה מודע לדין ודברים שלך עם המזכירות. אני מניח שפירטת את זה. כעיקרון, כאשר צד מספק הסבר מניח את הדעת מדוע לא התייצב לדיון ומראה ראיות לכאורה לטענותיו, בית משפט מבטל החלטה שניתנה במעמד צד אחד, וזאת על מנת לאפשר לצד להליך "לקבל את יומו". שי בייזר, עו"ד מנהל הפורום