הבהרה

  • המחאת זכות
    sharon | 17/05/2009 13:56

    האם נושה יכול להמחות לצד ג' זכות בשיק שאינו סחיר?

    • הבהרה
      sharon | 17/05/2009 13:59

      יובהר כי כוונתי לשיק שחולל באי פרעון טרם הומחתה הזכות, ומדובר בשיק לא עביר ("למוטב בלבד"+קרוס)

      • ניתן להמחות זכות אולם התובע על פי השטר לא ייחשב לאוחז כשורה  לת
        עו"ד שווץ איתן | 17/05/2009 18:24

        • מעט מבלבל...
          sharon | 17/05/2009 22:46

          ראשית, תודה על התשובה המהירה. כיצד הדברים מתיישבים אחד עם השני?. ברור שצד ג' אינו יכול לאחוז בשטר שאינו עביר ולכן לא ניתן להסבה. אולם, אם השטר ניתן להמחאה, כפי שהבהרת, כיצד זה שהנמחה לא יכול לפעול כנגד בעל השיק?

          • יכול אך לא רוצה. לפי הסכם בין הממחה לנמחה הנמחה לא יתבע את הממחה אלא רק את מושך השטר והמיסבים הקודמי  לת
            עו"ד שווץ איתן | 18/05/2009 12:40

            • שאלה אחרונה...
              sharon | 18/05/2009 19:47

              אולי לא הייתי ברורה.. שאלתי היא האם הנמחה יכול לפעול כנגד מי שרשם את השיק במקור, למרות שאיננו אוחז כשורה

              • חידוד השאלה
                sharon | 19/05/2009 09:32

                סעיף 1 לחוק המחאת חיובים קובע כי ניתן להמחות זכות, אלא אם נשללה או הוגבלה עבירותה. האם לעניין הסעיף הזה, שיק שאינו סחיר הוא כזה שלא ניתן להמחות?

                • ה ב ה ר ה - לנוכח השאלות שיש באמת ספק מסוים לגביהן
                  עו"ד שווץ איתן | 19/05/2009 18:24

                  בספרו של כב' השופט יואל זוזמן, דיני שטרות, מהדורה שישית, התייחס למעמד של מי שנוטל שיק משורטט עם סימן "לא סחיר" או "למוטב בלבד" , וכתב בעמ' 358 כי: " הוספת המילים "לא סחיר" לשיק משורטט אינה מבטלת את האפשרות לסחר את השטר בדרכים הקבועות בפקודה, אלא מבטלת היא את האפשרות שמי שנוטל את השיק יהא אוחז כשורה, ואותה בלבד.ו אף שיק משורטט בו נרשם "לא סחיר", איפוא, להיות מסמך העובר לסוחר, ומי שנטלו יהא אוחז, אבל אוחז כשורה ולא יהא".נ (ראה בעניין זה גם את ע"א 1560/90, ציטיאט נ. הבנק הבינלאומי, פד"י מח (4) 498, 505, 519-521). אכן, לא מדובר כאן בהמחאת זכויות כמשמעותה בדיני המחאות, אלא בסיחור בהתאם לפקודת השטרות, בכפוף לאי היותו של המחזיק אוחז כשורה. דהיינו מעמדו כמעמדו של הצד השני שקיבל את השיק ממושך השיק.

                  • תודה רבה  לת
                    sharon | 19/05/2009 19:24