תביעה בגין ניהול מו"מ שלא בתום-לב

  • ביטול רכישה של דירה לפני חתימת חוזה
    אדם | 21/08/2009 17:15

    ביצעתי משא ומתן עבור מכירת הדירה שלי. המשא ומתן נמשך כ- 3 שבועות וחתימת החוזה התעכבה עקב חילוקי דעות בייננו פרט למחיר. ביום שבו קבענו לחתום על חוזה הקונים דחו את מועד החתימה מאחר ורצו לברר נושא אחרון בעירייה (דבר שהיו צריכים לעשות לפני או במהלך המשא ומתן) דחינו את החתימה בשולשה ימים . במקביל באותו היום אחה"צ חזר לקוח ישן שהגיע דרך מתווך הציע הצעה גבוהה יותר בהרבה ורצה לחתום יום למחרת. הרמתי טלפון לקונה והסברתי שיש מישהו נוסף שמתעניין ואמור להגיע לפגישה ושאולי תהיה התקדמות שייקחו זאת בחשבון. מאחר והלקוח כבר ראה את הדירה הוא בעצם הגיע על מנת לסגור את תנאי המכירה במקום ולחתום ביום למחרת וכך קרה. האם אני עלול להיות חשוף לתביעה מצד הקונים הראשונים? נ.ב עורך הדין שלהם כבר מאיים בתביעה.

    • תביעה בגין ניהול מו"מ שלא בתום-לב
      עו"ד אפי אהרונוב | 23/08/2009 09:33

      בוקר טוב אדם, קיימת בחוק עילת תביעה לפיצויים בגין ניהול מו"מ שלא בתום-לב. 'פיצוץ' מו"מ' או ניהול מו"מ ארוך ללא כוונה להתקשר בחוזה הוכרו, בנסיבות מסוימות, כדרכים לניהול מו"מ שלא בתום-לב מה שהביא לפסיקת פיצויים. במקרה שלך אתה בהחלט חשוף לתביעה כזאת אם כי המצב אינו ודאי ותלוי בעיקר במצג שהצגת בפני הצד שניהל עמך מו"מ שלא הבשיל לכדי חוזה: על מה ולמה נמשך המו"מ כשלושה שבועות, מה בדיוק אמרת לו בשיחה האחרונה וכו'. כיון שאת הנעשה אין להשיב כדאי לחשוב איך, בנסיבות אלו, אפשר לצמצם נזקים ולהגיע להסדר כלשהו מול הצד השני מבלי להיגרר לתביעה שעלולה לעלות ביוקר. בברכה, עו"ד אפי אהרונוב מנהל פורום חוזים

      • תביעה בגין ניהול מו"מ שלא בתום לב
        אדם | 23/08/2009 09:46

        שלום אפי ותודה על תשובתך המהירה,בהמשך למה שרשמת המו"מ נמשך 3 שבועות מאחר ולעורכת הדין של הצד השני היו המון שינויים בניסוח ובתוכן החוזה.בשיחה האחרונה עם הצד השני שהייתה יום לפני חתימת החוזה השני הבהרתי שאני מתנצל אבל אחד המתעניינים של הדירה חזר עם הצעה אחרת רצינית ומוכן לחתום חוזה במקום ושאנו אמורים להיפגש עימו באותו הערב ושייקח בחשבון שבעקבות העובדה שהמשא ומתן נמשך הרבה זמן ולאור העובדה שלא ביצענו זכרון דברים יכול להיות שתהיה התקדמות מצד הלקוח הנוסף.במקביל ביקשתי מעורכת הדין שלנו לשלוח מייל/פקס ליידע את הצד השני בנעשה וביום המחרת בערב לאחר שנחתם החוזה שלחתי הודעת התנצלות לזוג.בינתיים עורכת הדין שלהם מאיימת בתביעה. האם כדאי להציע להם סכום פיצוי עבור הוצאות שכר הטירחה שלהם או שזו תהיה "הודאה באשמה" האם יש לך מושג באיזה סכומי תביעה מדובר? עליי לציין שהזוג לא מכר דירה לצורך קניית הדירה שלנו. אודה לתשובתך, יום טוב.

        • תביעה בגין ניהול מו"מ שלא בתום לב
          עו"ד אפי אהרונוב | 23/08/2009 22:37

          ערב טוב אדם, בהתחשב בעובדה שהודעת להם יום מראש על-כך שאתה מנהל חוזה עם רוכש פוטנציאלי אחר ושעורכת הדין שלך הודיעה להם זאת בכתב, יהיה להם קשה לבסס נגדך עילת תביעה (אם כי זה לא בלתי אפשרי). היה ומתקבלת תביעה כזו הרי שהפיצוי הוא פונקציה של מספר גורמים כמו אינטרס ההסתמכות של הנפגעים על העסקה. לדבריך הם לא מכרו את דירתם במקביל כך שגם נפח הפיצוי אותו יוכלו לתבוע באם תתקבל תביעתם אינו גבוה. בעיקרון נהוג שלא להעלות בהליכים משפטיים הצעות פשרה שניתנו ע"י הצדדים מחוץ לביהמ"ש ואולם לדאבוני חלק מעורכי הדין אינם מקפידים על כך כיום. אני מציע לך לנסות ולהידבר איתם באמצעות עוה"ד שלך, לראות לאן נושבת הרוח ולהחליט על ההתנהלות הנכונה. בברכה, עו"ד אפי אהרונוב מנהל פורום חוזים