תקופת האופציה בחוזה

  • השכרת דירה - אופציה לשנה נוספת
    shuli | 06/06/2009 11:10

    שלום רב, השכרתי לפני כשנה דירה לתקופה של שנה, וכיוון שאני מעדיפה משכיר לתקופה ארוכה יותר, הצעתי לו לרשום בחוזה "עם אופציה לשנה נוספת". בחודשים האחרונים הייתה עליית מחירים, לקראת חתימת חוזה לשנה נוספת ביקשתי מהמשכיר דמי שכירות גבוהים יותר (פחות מהעלייה במחירים), אך הוא טוען שאופציה לשנה נוספת מחייבת אותנו להמשיך להשכיר באותו מחיר. להלן הנוסח המדויק בחוזה: המשכיר משכיר בזה והשוכר מקבל בשכירות את הדירה למגורים בלבד לשימוש לשנה החל מיום.... וכלה ביום.... (להלן-"התקופה הקצובה"), עם אופציה לשנה נוספת. עבור התקופה הקצובה ישלם השוכר למשכיר דמי שכירות בסכום של ..... בעבור כל חודש שכירות.נראה לי שהתשלום מתייחס ל"תקופה הקצובה" - שמוגדרת בתאריך התחלה וסוף לשנה בלבד. ולכן נראה לי שהאופציה לשנה נוספת גם לא מחייבת אותי לאותו סכום וגם לא מחייבת אותי בכלל. אודה מקרב לב לתשובה. בברכה, שולי

    • תקופת האופציה בחוזה
      עו"ד חרמון רוני | 08/06/2009 16:42

      אריאלה שלום עפ"י נוסח הסכם השכירות עולה כי אין התייחסות ספציפיצית להעלאת דמי השכירות בתק' האופציה. יש לזכור שהאופציה היא זכות המוקנית לשוכר ולא לך. משמע- בכפוף למילו יתר תנאי ההסכם, יוכל השוכר לממש את זכותו לאופציה.כשלשון החוזה לא בררוה באופן חד משמעי (למשל לגבי דמי השכירו תבתק' האופציה) הפרשנות לחוזה תהיה מתוך הנסיבות. יש לבחון את אומד דעת הצדדים ביחס לדמי השכירות בתק' האופציה, בין מתוך החוזה ובין מתוך הנסיבות. התחקות כזו תתן מענה האם הצדדים התכוונו ליתן לך אפשרות להעלות דמי שכירות בתק' האופציה. מקום שלא ניתן להתחקות אחר אומד דעת הצדדים, כי אז ניתן להשלים את החסר על פי מקור שבדין, למשל על פי סעיף 26 לחוק החוזים (חלק כללי), המאפשר השלמת פרטים בחוזה מכח נוהג קיים בין הצדדים, ובאין נוהג כזה, על פי נוהג מקובל בחוזים מאותו סוג. במקרה זה, אין טקסט כתוב מתוכו ניתן לפרש את כוונת הצדדים. לא הובאו גם ראיות המצביעות במישרין על אומד דעתם ביחס לדמי השכירו ת. לפיכך יש להסיק את כוונתם מן הנסיבות האובייקטיביות שאפפו את הסכם השכירות. על אומד דעת זה ניתן לעמוד ממהות העיסקה, מהמבנה המשפטי הכללי שלה וממטרותיה הכלכליות

      • רב תודות, שאלה
        שולי | 08/06/2009 16:53

        עוד" רוני חרמון היקר רב תודות על תשובתך המפורטת והמקצועית. אך שורה תחתונה, לא הבנתי, מה עושים? רב תודות

        • תקופת האופציה
          עו"ד חרמון רוני | 08/06/2009 17:00

          שולי היקרה עצה ראשונה- היא להבא לנסח הסכם שכירות כמו שצריך (כן כן , עדיף עם עו"ד). לעצם העניין, מתשובתי את צריכה להבין שבמקרה שלך הולכים לפרשנות לפי הנוהג המקובל ואומד דעת הצדדים במקרים דומים. מניסיוני והבנתי, כל עוד לא נקבע מפורשות אחרת בהסכם שכירות, אזי תק' אופציה המוקנית לשוכר כוללת בתוכה גם את הותרת דמי השכירות על כנם כמו יתר תנאי החוזה.

          • רב תודות
            שולי | 08/06/2009 17:33

            עו"ד רוני היקר רב תודות על תשובתך המהירה והמפורטת בהוקרה, שולי