ניסיון שידול למסירת ידיעה כוזבת

  • ניסיון לשידול לתלונת שווא
    בובי | 13/03/2012 14:06

    אם מישהו מנסה לגרום למישהי להגיש תלונת שווא על עבירת מין על מישהו אחר והיא לא מסכימה ולא מגישה תלונה, איך תקרא לעבירה הזו בשפה משפטית? מה העונש המקסימלי על העבירה? תודה רבה

    • ניסיון שידול למסירת ידיעה כוזבת
      עופר בן אברהם | 13/03/2012 17:26

      1. סעיף 243 לחוק העונשין, שכותרתו: "ידיעות כוזבות", קובע: "המוסר לשוטר או למי שמוסמך להגיש תביעה פלילית, ידיעה על עבירה כשהוא יודע שהידיעה כוזבת, דינו [קרי: עונשו המרבי, עב"א] - מאסר שלוש שנים, ואם העבירה היא פשע - מאסר חמש שנים; ואין נפקא מינה אם הוגשה תביעה פלילית בעקבות הידיעה ואם לאו". 2. על-פי סעיף 33 לחוק, הניסיון לשדל אדם לבצע עבירה עונשו מחצית העונש שנקבע לביצועה העיקרי. 3. מסעיף 30 לחוק משתמע, שניסיון שידול הוא שידול שנכשל, כלומר: המשודל לא עבר את העבירה בסופו של דבר (לדעתי, זה לא מדויק מבחינה לשונית, אך זה החוק). 4. יש עבירות מין חמורות מסוג פשע ויש עבירות מין קלות יותר מסוג עוון. 5. מהמקובץ נובע (לדעתי), כי מי שניסה לשדל (לפי ההגדרה שבחוק) אדם להגיש למשטרה תלונת שווא על עבירת מין, עונשו המרבי מאסר שנתיים וחצי אם העבירה היא פשע ושנה וחצי אם העבירה היא עוון.

      • תודה ושאלה נוספת
        דוביד | 13/03/2012 23:38

        אי אפשר לטעון שזה שבוש הליכי משפט או הדחה בחקירה?

        • לטעון אפשר
          עופר בן אברהם | 14/03/2012 11:57

          אך לדעתי הטענות האלה יהיו פחות ממוקדות בתשובה לשאלה שנשאלה. ואגב: חברת הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ הגישה הצעת חוק לשנות את סעיף 243 לחוק העונשין, כך שבמקום: "דינו - מאסר שלוש שנים, ואם העבירה היא פשע - מאסר חמש שנים", יבוא: "דינו - כדין מי שהיה מורשע בעבירות, שבגינן נמסרה הידיעה הכוזבת". לדוגמה: העונש המרבי על אונס הוא שש-עשרה שנות מאסר, ואם נעשה בנסיבות מחמירות מסוימות (למשל, באיום בנשק או תוך גרימת חבלה או היריון), עשרים שנות מאסר (סעיף 345 לחוק). לפי ההצעה, אם אישה תתלונן שגבר אנס אותה, ויוכח כי שיקרה ביודעין, אפשר יהיה להשית עליה עד עשרים שנות מאסר, בהתאם לנסיבות המתוארות בתלונתה הכוזבת (בנוסף לכך הציעה חברת הכנסת גם לחייב את הנאשם בהוצאות לאוצר המדינה ובפיצוי לנפגע).