לא יודע, אבל

  • השבת אבדה
    ירון כהן | 24/02/2012 09:36

    ע"פ החוק: המוצא אבידה ונוטלה חייב להשיבה לבעליה או להודיע עליה בהקדם למשטרה זולת אם בנסיבות העניין יש להניח שבעל האבידה התייאש ממנה מחמת מיעוט שוויה". מה נחשב שווי מועט ????

    • לא יודע, אבל
      י. פרסי | 24/02/2012 13:06

      אם מצאת מטבע של 2 שקל, הוא שלי; בדיוק איבדתי.

    • יחס בין השבת אבידה לבין גניבה
      עו"ד אלכס גפני | 24/02/2012 20:20

      שלום, ירון! הפסיקה שותקת לגבי השווי של האבידה, אבל האמת לא במקרה. מדובר במבחן אובייקטיבי, ועל כך ניתן ללמוד מיחס בין אי השבה של האבידה לבין עבירת הגניבה ע"פ המלומד קדמי: " "מוצא נכשל בהפרת החובה האמורה, אם הוא נוטל אבידה ואינו מחזירה לבעליה – או שאינו מודיע עליה בהקדם למשטרה – פרט לאבידה שעל-פי מבחן אובייקטיבי יש להניח שבעליה התייאש ממנה מחמת מיעוט שווייה.ואילו נוטל מציאה נכשל בגניבה, אם הוא נוטל את האבידה לעצמו כשהוא ער לכך, על-פי מבחן סובייקטיבי, שניתן לאתר את בעליה בשקידה סבירה. אפשר, איפוא, שאדם יטול אבידה ולא ימלא אחר 'חובת ההשבה' מבלי שייכשל בעבירה של גניבה". כדי להשיב בצורה עניינית יותר הייתי מציע לפנות ליעוץ משפטי פרטני.

      • לפנות לייעוץ בשאלה אם להשיב אבידה?
        אלי | 25/02/2012 10:57

        הרי אם ערך האבידה נמוך ממחיר הייעוץ, הייעוץ אינו משתלם;ואם ערך האבידה שווה למחיר הייעוץ או גבוה ממנו, זו אבידה, שצריך להשיבה לבעליה או לדווח עליה למשטרה.אז לשם מה הייעוץ?ואיזו עצה יכול לתת עורך דין בנושא זה, שסתם בן תמותה אינו יכול לתת?

        • יעוץ בעניין השבת האבידה
          עו"ד אלכס גפני | 25/02/2012 12:31

          ללא ספק, גם בן תמותה רגיל יכול לתת עצה. אם כך לא ברור לשם מה פנית לפורום. אבל נניח שמצאת מעטפה עם סכום כסף מכובד ברצפה של סניף הבנק: האם מדובר באבידה או שמא המוצא מסתכן בעבירת הגניבה במציאה? שכן החוק קובע: (ג) לענין גניבה - (1) "נטילה" - לרבות השגת החזקה - (א) בתחבולה; (ב) בהפחדה; (ג) בטעות הבעל ובידיעת הנוטל שההחזקה הושגה כך; (ד) במציאה, אם בזמן המציאה מניח המוצא שאפשר באמצעים סבירים לגלות את הבעל חוק העונשין, התשלז-1977. שים לב לסעיף קטן (ד) - במידה ומדובר בהתנהגות לא סבירה של המוצא מדובר בגניבה במציאה. נסיבות המציאה הם אלה שקובעות האן מדובר במציאה או נטילת חפץ השייך לאחר, שניתן ללגלות את הבעלים. בכל אופן, אם הינך סבור כי אינך זקוק ליעוץ משפטי, אף אחד לא יכפה עליך לעשות כן, מצד שני אף אחד לא יכשיר כאן מעשה שיכול להוות עבירה פלילית.

          • אני לא ביקשתי ייעוץ בעניין השבת אבידה
            אלי | 25/02/2012 14:47

            מישהו אחר ביקש. אני רק הגבתי בשאלה על העצה שיעצת לו לפנות לייעוץ משפטי פרטני. ועם כל הכבוד, לא השבת לי מה הטעם בייעוץ, אם הוא עשוי להיות יקר יותר מהאבידה עצמה, ואם אינו יקר יותר, אז לפי ההיגיון הפשוט של אדם סביר והגון, האבידה יקרה דיה, וצריך להשיבה לבעליה או לדווח עליה למשטרה.

            • דילמה מעניינת... ומאתגרת
              אלמוני | 25/02/2012 18:32

              אם אין ספק שלא מדובר בגניבה... (גם לא ע"י מציאה) ואין ידוע מי בעל האבדה וערכה נמוך... מה היא בכל זאת החובה שמוטלת על אזרח פשוט ישר ונקי כפיים ???? מדוע עליו לבזבז מזמנו ומרצו ????. האם הוא "מוענש" כי מישהו אחר איבד משהו ?

              • חובה חוקית אינה עונש
                אלי | 25/02/2012 19:21

                והחובה להשיב אבידה חלה רק על מי שנטל אותה. איש אינו מכריח אותך להרים אבידה, שמצאת בקרן רחוב, ולהכניסה לכיסך. ואל תשכח: היום אתה מוצא אבידה שלי, מחר אולי אמצא אבידה שלך. שני צדדים למטבע.

                • אבל אם כבר הרימו את המציאה
                  אלמוני | 26/02/2012 01:39

                  מה כעת ????? הרי לדברי השואל מדובר באבידה שערכה אינו רב, ושוב זה עניין יחסי, כי מי קובע מהו ערך מועט ??? לפי מה שטוען העו"ד המלומד כאן, אזיי שלפי קדמי ישנם מצבים בהן לא מדובר בגניבה וגם לא באי השבת אבדה אם האבדה חשובה למאבד שיפרסם זאת בכל דרך אפשרית. שזו תהייה חובתו ולא חובת המוצא.

    • דילמה לא פתורה
      ירון | 26/02/2012 22:36

      תודה למגיבים ולמשתתפי הדיון... ובכל זאת לא נפתרה הסוגיה עליה התערבתי עם החבר. החוק נתון לפרשנות ואינו חד משמעי.