אי הרשעה

  • אי הרשעה מה משמעותה מבחינת רישום פלילי במישטרה
    יוסי | 07/11/2011 21:05

    אני יש לי כתב אישום באלימות במשפחה כלפי אישתי דרך התביעה המשטרתית המשפט מתנהל בבית משפט השלום.השאלה-- האים לאחר עיסקת טיעון אני יכול לבקש אי הרשעה?ומה משמעותה מבחינת התיק הפלילי?ומה התנאים לקבלת אי הרשעה.

    • אי הרשעה
      רועי לביא, עו"ד | 07/11/2011 22:19

      יוסי שלום, תשובה לשאלתך נחלקת לשתיים: ראשית, הכלל בפלילים הוא כי אדם אשר הובא לדין ונמצא אשם, יורשע בעבירות המיוחסות לו, והחריג הוא אי הרשעה. על פי הפסיקה בית המשפט ימנע מהרשעה מקום בו עצם ההרשעה מהווה תגובה חריפה ופגיעה ממשית באפשרות שיקום הנאשם (ראה פ"ד כתב ורומנו). על מנת שבית המשפט ימנע מהרשעה יש לענות על מספר תנאים, בהם: עבירה ראשונה ויחידה של הנאשם? חומרת העבירה ונסיבותיה, יחסו של הנאשם לעבירה - נטילת אחריות, השפעת ההרשעה על תחום פעילותו/מקצועו של הנאשם, סיכוי להישנות עבירות נוספות ועוד. ככלל, שרות המבחן הוא שעורך תסקיר על הנאשם, ובו חווה דעתו הן בדבר התנאים דלעיל הן בהמלצתו - אם להרשיע או לאו. מכאן, לחלק השני של התשובה. יש לבחון מה ההסדר. אם ההסדר העונשי הינו תחום (ואינו מאפשר שליחתך לשרות מבחן לבחינת אי הרשעה או לטעון בעניין) או קבוע - הסכמה על עונש מסוים והוא בלבדו, הרי שלא תוכל לטעון זאת. בהנחה וההסדר מאפשר לך לטעון ככל שתחפוץ, הנך מוזמן לעשות כן.

      • המשך
        רועי לביא, עו"ד | 07/11/2011 22:30

        בכל הנוגע לרישום פלילי, הרי שכתבי אישום שנסתיימו ב"אי הרשעה" או "הימנעות מהרשעה", ימחקו מהרישום הפלילי תוך 5 שנים. בהצלחה!

        • למען הדיוק
          אלי | 08/11/2011 12:47

          מידע על צו בדבר התחייבות להימנע מעבירה וצו שירות לתועלת הציבור, שהוציא בית משפט ללא הרשעה, מסירתו מוגבלת לגופים המפורטים בסעיף 13 לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים (ראה סעיף 13 (5) לחוק). כעבור חמש שנים, מסירת המידע הנ"ל מוגבלת עוד יותר לגורמים המפורטים בסעיף 16 לחוק בלבד. המידע עצמו אינו נמחק מהמרשם, אף כי חמש השנים האמורות מכונות "תקופת המחיקה" (ראה סעיף 16 (ב) לחוק).