בין אי כשירות להעיד לבין אי כפייה להעיד

  • העדת הורה כנגד ילדו
    Noy | 07/11/2011 20:53

    שלום רב, האם הורה יכול להעיד כנגד שותף לעבירה של בנו (בוגר), כאשר מדובר בעבירה משותפת (של הבן והשותף) בכתב אישום אחד שביצעו השניים - עבירת אינוס? שהרי אם נעברה העבירה בתוך המשפחה, יוכל ההורה להעיד, אך במקרה בשאלה זו, מדובר באינוס של אשה זרה, לכן האם נכון שההורה לא יוכל להעיד כנגד שותפו לעבירה של בנו? תודה.

    • בין אי כשירות להעיד לבין אי כפייה להעיד
      ברק זיו אור, עו"ד | 07/11/2011 23:27

      נוי שלום, הכלל במקרה שתיארת (סעיפים 4 ו 5(2) לפקודת הראיות) הוא כי לא ניתן לכפות על הורה להעיד כנגד שותף לעבירה המואשם יחד עם בנו באותו כתב אישום בעבירת אינוס. המשמעות היא כי בשונה מהמצב בו הורה אינו כשיר להעיד נגד ילדו, הרי שבסיטואציה דנן, ההורה כשיר להעיד נגד השותף של בנו באותו כתב אישום, אולם זאת רק אם נתן את הסכמתו לכך (כלומר, לא ניתן לחייב את ההורה להעיד נגד השותף של בנו באותו כתב אישום בעל כרחו). כפי שציינת בפנייתך, החריג לכלל זה (בהקשר שלך) הוא כאשר הנאנסת היא אימו של הילד. כלומר, מקום בו הנאנסת היא אימו של הילד, ניתן לכפות הן על האב והן על האם להעיד נגד בנם והדבר לא נתון להסכמתם (אם כי עשוי להוות שיקול לעריכת הסדר טיעון). בברכה, ברק זיו אור, עו"ד

      • אי כשרות להעיד
        Noy | 08/11/2011 20:46

        תודה על התגובה המפורטת. אם לא קשה ורק לשם ההבהרה אם אני הבנתי נכון - בסיטואציה בה הנאנסת היא אשה זרה, לא יוכל (מבחינת כשרות - לא יהיה כשיר) הורה של האנס (הבן) להעיד כנגד שותפו של הבן שאנסו כאמור אשה זרה, האם נכון?

        • כשיר אך לא חייב
          ברק זיו אור, עו"ד | 09/11/2011 11:28

          נוי שלום, לא הבנת נכון. כפי שציינתי בתשובתי, בסיטואציה אותה את מתארת ("אישה זרה") ההורה כן כשיר להעיד נגד שותפו של בנו באותו כתב אישום, אולם לא ניתן לכפות עליו לעשות כן. כלומר הדבר נתון להסכמתו. בברכה, ברק זיו אור, עו"ד

          • ע"פ פיאקה - גם עבירת האינוס נכללת בסעיף 5(1)
            שירה | 02/02/2014 20:27

            ע"פ פיאקה - גם עבירת האינוס נכללת בסעיף 5(1), סעיף 5(1) הוא כלפי כולם. לכן אם נעברה עבירת אינוס כלפי כל אדם החריג שלא כופים הורה להעיד לחובת אדם המואשם יחד עם ילדו בכ"א משותף - לא תקף, וכן ניתן לכפות. מה אני מפספסת?