תביעה וקובלנה על לשון הרע

  • תביעות כפולות
    דורון | 14/06/2011 10:46

    שלום רב, ברצוני לוודא האם ניתן באותו מקרה ניתן להגיש תביעת פיצוי בגין הוצאת דיבה ובהליך מקביל קובלנה פלילית ? אם כן האם צריך לדרוש עיכוב הליך כלשהו מאחר ויכולות להיות שתי פסיקות שונות, לא כן? ברגשי תודה, דורון

    • תביעה וקובלנה על לשון הרע
      עופר בן אברהם | 14/06/2011 13:17

      1. לכאורה אתה יכול להגיש תביעת דיבה אזרחית וקובלנה פלילית במקביל נגד אותו מפרסם על אותו פרסום. אך אם יבקש הנתבע לעכב את ההליך האזרחי עד שיסתיים ההליך הפלילי, סביר להניח שבקשתו תתקבל. 2. אם תגיש את הקובלנה תחילה ותזכה, פסק הדין ישמש אותך כראיה בהליך האזרחי. תוכל אף לבקש, שאותו שופט, שהרשיע את הנאשם, ידון בתביעה האזרחית באותו עניין, בהתאם לסעיף 77 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב] ותקנה 17 לתקנות סדר הדין האזרחי (תביעה כזו מכונה: "תביעה אזרחית נגררת להרשעה בפלילים"). 3. אם תגיש את הקובלנה תחילה ותפסיד, לא תיחסם דרכך להגיש תביעה אזרחית בגין אותו פרסום ואף לזכות בה. הסיבה לכך היא, שנטל הראיה במשפט פלילי (מעבר לספק סביר) כבד מזה שבמשפט אזרחי (לפי מאזן ההסתברויות). 4. תשומת לבך מופנית לכך, שתנאי להגשת קובלנה בגין פרסום לשון הרע הוא, שהפרסום נעשה בכוונה לפגוע, ולשני אנשים לפחות זולת הנפגע (לצורך תביעה אזרחית די בפרסום לאדם אחד זולת הנפגע, ולא נדרשת כוונה לפגוע).

      • שאלת המשך לעו"ד בן אברהם
        דורון | 14/06/2011 17:15

        עו"ד בן אברהם שלומות, תודות על דבריך המלומדים. שאלה, האם ניתן לבקש עיכוב הליכים בקובלנה הפלילית אם הוגשה לאחר התביעה? הרבה תודות, דורון

        • אפשר לבקש
          עופר בן אברהם | 14/06/2011 18:45

          אבל בקשה כזאת אינה סבירה. אם שני ההליכים מתנהלים במקביל, גם אם התביעה האזרחית הוגשה קודם, הגיוני יותר, הן מבחינת הנתבע והן מבחינת בית המשפט, לעכב את ההליך האזרחי. ניהול ההליך האזרחי לפני הפלילי עלול להתפרש כבזבוז זמנו של בית המשפט וגם כפגיעה עקיפה בזכויות הנאשם (במשפט הפלילי, זכותו לשתוק; אפשר לראות את המשפט האזרחי כניסיון לעקוף את הזכות הזו). ואגב: לא שאלת, אבל אני מזכיר לך, שלא כל פרסום פוגע הוא עילה לתביעת דיבה, לא כל שכן קובלנה פלילית, משום החוק כולל גם הגנות לזכות הנאשם או הנתבע (מותר לפרסם דברים שהם אמת ויש בהם עניין ציבורי; ומותר גם לפרסם דברים בתום לב בנסיבות המפורטות בסעיף 15 לחוק איסור לשון הרע). נ"ב: לא כתבתי בשום מקום שאני עורך דין (אני לא).