תביעות שיבוב

  • לעו"ד זמירו עזמי יש לי שאלה בבקשה את עזרתך
    זיו | 23/05/2010 21:37

    שלום, ראיתי כמ אתה עוזר לנו (לנבחנים בע"פ בנזיקין) תודה רבה על כך. יש לי שאלה ואשמח אם תעזור לי. אני מנסה להבין את ההבדל בין תביעת שיבוב לשיפוי ולא כלכך מובן לי הנושא. עפ"י פלת"ד ממה שאני יודע יש ס' 9 לחוק שאוסר על תביעת שיבוב של המבטחת כנגד המזיק- האם אני צודק? ביטוח לאומי אני יודע כן מגיש עפי ס' 341 או 349 כנגד המבטחת ששילמה את הפיצוי וזאת עקב הקצבאות שהוא משלם. תודה רבה מראש, וסליחה על כך שאנחנו מטרידים אותך

    • תביעות שיבוב
      עו"ד זמירו עזמי | 24/05/2010 06:45

      זיו, שלום. ראשית יש הבדל בין שיפוי לפיצוי, כאשר שיפוי הוא החזרת המצב לקדמותו בנזקי רכוש (ראה סעיף 55 לחוק חוזה הביטוח) ואילו פיצוי מתאים לנזקי גוף וביטוח אישי כאשר גם שם יש עקרון החזרת המצב לקדמותו באמצעות פיצוי כספי כי את האדם לא תמיד יכולים להחזיר לקדמות, אלא זה מתבטא במונחים כספיים, אלא מה גם יש פיצויים מוסכמים מראש בביטוח אישי למשל ביטוח חיים וכ' קרי יכול להיות שלא קשור במידת הנזק וזה עדיין לא נקרא רווח מביטוח כי הצדדים סכמו על שיעור פיצוי מוסכם מראש, לעומת השיפוי בביטוח רכוש הניזוק יקבל את ערך הנכסים שלו שנזקו כי אחרת יווצר לו רווח מביטוח כמשמעות רווח. באשר לשיבוב, הדבר מוסדר בכל מני חוקים, אכן הביטוח לאומי יש לו זכות שיבוב בגין הקצבאות ששילם לנפגע ת"ד למשלם ולפי הסדר והסכם קיים מימים ימימה עם חברות הביטוח, כך גם חוזה הביטוח מקנה זכות שיבוב למבטח אשר שילם לניזוק "למבוטח שלו" את נזקו כלפי צד ג' המזיק וזאת רק לאחר ששילם ללקוח שלו ובגובה מה ששילם לו (ראה סעיף 62 לחוק חוזה הביטוח), כך גם חלק מהדבר מוסדר בסעיף 9 לחוק הפלת''ד אשר מקנה שיבוב מסויים ומסוייג כי שם האחריות היא מוחלטת ומדובר בביטוח אישי ואחריות בו זמנית, קרי אישי לנהג ואחריות לצדי ג' שנסעו עם הנהג או שפגע בהם למשל, יש לציין כי בסעיף 84 לפקודת הנזיקין יש את עניין המעוולים ביחד שחייבים יחד ולחוד כלפי הניזוק, מה גם אחד מהם ששילם יכול לפנות בתביעת שיבוב ליתר המעוולים בנזק, אך המחוקק לא החיל את סעיף ועיקרון זה בסעיף 4 לפלת"ד, וזו סוגייה שעדיין קיים עליה מחלוקת ואין פסיקה או הלכה מנחה בעניין לענ"ד, כמו למשל בסעיף 3 לפלת''ד שנפגע הולך רגל ע"י שני כלי רכב הם חייבים כלפיו יחד ולחוד וישאו בנטל החיוב בינם לבין עצמם. אך המחוקק דאג בסעיף 9 ליצור מצב הרתעתי ואמר כי אין זכות שיבוב מהאדם החייב בפיצויים (מי זה האדם "הנהג, מתיר השימוש, הבעלים) אלא "זולת" אם מדובר באדם שאין לו רישיון אין לו ביטוח או תאונה במתכוון או עושה פשע כי אז יחול השיבוב כלפי אותו האדם כאמור באמצעות מי ששילם לנפג את הפיצויים באם זה הולך רגל או נוסע למשל. אתן דוגמה קצרה למשל, רכב שהיה נהוג בידי מי שאין לו רישיו וביטוח ופגע באשמו ברכב אחר עת שנוסעי הרכב היו נכנסים לתוך האוטו, זו ת"ד לפי הגדרת חוק הפלת"ד "כניסה לאוטו למטרת נסיעה) ובמקרה זה כמובן ביטוח החובה האישי של הרכב שרצו לנסוע בו חב כלפיהם, במקרה כזה חברת הביטוח תשלם להם ותתבע בשיבוב את הנהג המתפרע ללא רישיון וביטוח למרות הביטוח האישי כפי שאמרנו ולענ"ד, כי אחרת יוצצר מצב של אבסורד נהג כזה יכול לעשות תאונות עם נהגים בתוך רכב אחר והוא יודיע שאין מי שיחזור אליו בשיבוב, כי הנהג אמור לקבל מהחובה שלו וקרנית לא נכנסת לקטע הזה כשיש חברת ביטוח ואז הוא ממשיך לחגוג כאמור, ולכן נוצר המצב ההרתעתי בחוק כאמור. בהצלחה, עו"ד זמירו עזמי, קלנסווה.