לשון הרע במכתב בין שכנים

  • דיבה ולשון הרע במכתב
    א. | 29/04/2010 09:21

    שלום, שכנה אחת אצלנו בבנין החליטה שאני אחראי לכך שהחשמל בקומה שלה מתקלקל בתדירות, ואני זה שממלא את תיבת הדואר שלה בכל מיני ניירות ופסולת. אתמול הגדילה לעשות ושמה לי מכתב בתיבת הדואר שבו היא מתריעה בפניי שאם לא אחדל ממעשים אלה היא תתלונן נגדי במשטרה. א. לא היו דברים מעולם. ב. האם המכתב שכתבה כנגדי יכול לשמש ראיה על הוצאת דיבה ולשון הרע. ? ב. שיתברר במשטרה שמדובר על תלונת סרק . האם ניתן גם לתבוע אותה על כך? ג. האם להוציא לה מכתב מעו"ד ? כל פרט יועיל

    • לשון הרע במכתב בין שכנים
      שירה זכריה, עו"ד | 29/04/2010 09:44

      שלום א', מן המתואר בהודעתך, ה"מכתב" שקיבלת לא קיבל תהודה ופומביות בפני צדדים שלישיים אלא מוען אליך באופן אישי. הגם כי לפי החוק והפסיקה, פרסום לשון הרע אינו מחייב תפוצה בפני קהל יעד רחב ולפעמים מספיק שרק עוד אדם נוסף (חוץ מהנפגע עצמו) ישמע את דברי לשון הרע והדיבה , אינני יודעת מה בדיוק נכתב במכתב, האם התוכן עולה כדי הוצאת דיבה. בנוסף, לא ברור האם מישהו נוסף קרא את המכתב או יודע עליו. על פי הכלל הרווח, בכל הנוגע להוצאת דיבה בכתב - די בכך שהכתב עשוי היה, לפי הנסיבות, להגיע לאדם זולת הנפגע (דהיינו- העוולה מתממשת גם אם הדיבה לא הגיעה בפועל בסופו של יום לצדדים שלישיים), כשבנוסף- לשון הרע יכולה להשתמע מן הפרסום או מנסיבות חיצוניות. מן המתואר בהודעתך עולה דווקא חשש לסוג של איום במכתב מצד השכנה, עבירה אשר ניתן להתלונן עליה לשכעצמה. לעניינך- להתלונן במשטרה תמיד אפשר, ואם המשטרה תבחר לנהל חקירה, הרי שהדין מאפשר לך הגשת קובלנה פרטית פלילית כנגד השכנה בגין העבירות המנויות בדין ההרלוונטי, שניתן להגיש קובלנה בעניינן (לשון הרע ואיומים הינן מן העבירות המנויות). הגשת הקובלנה הפרטית פלילית בבימ"ש דורשת הוכחת כוונה ומודעות של מוציא הדיבה, שעה שבהליך תביעה אזרחית בגין לשון הרע ניתן לקבל פיצויים עד רף מסויים גם ללא הוכחת כוונה או נזק. לדעתי, במידה ותלונתה של השכנה במשטרה מתגלה כתלונת שווא, הדין מאפשר הגשת תביעה נזיקית בגין נגישה. לשאלתך, מכתב מתון מעו"ד יכול בהחלט לעצור את שטף ההטרדות.

      • תגובה לעו"ד שירה
        א. | 29/04/2010 10:51

        שלום, ראשית תודה על המענה המפורט ומלומד. ב. את המכתב המאיים קראו גם אחי ואשתו. ג. הבעיה שהיא מייחסת למעשים של ניתוק החשמל והצפת הדואר שלה בניירת כ"הטרדה והצקה" !!!!, איך יוצאים ,לכאורה, מההגדרה הגורפת הזו שעלולה לסבך אותנו בכיוונים אחרים. מדובר בשכנה ערירית ומשועממת !!!!!!!!!1 אודה על התייחסותך

        • תשובה
          שירה זכריה, עו"ד | 29/04/2010 11:23

          למרבה הצער, הניסיון מלמד שדווקא אותן שכנות בודדות מספקות לעצמן תעסוקה בדבר היטפלות לשכנים בנושאי זוטי דברים... מסיבות ברורות, לא רצוי להכנס לעימות עם שכן, שלעתים אנו פוגשים בו כמה וכמה פעמים ביום. כמו שציינתי, יתכן ופנייה מנומסת והולמת בכתב, ללא התלהמות, בין אם בעצמך ובין אם באמצעות עו"ד, תוכל לתת את ההשפעה הרצויה ולסייע בהפסקת ההטרדות. במידה והדבר לא יופסק, ניתן לנקוט בכל אחת מן הדרכים שציינתי לעיל. בהצלחה, שירה זכריה