התיישנות בביטוח תאונות אישיות תלמידים

  • ביטוח תאונות אישיות - התיישנות
    יולי | 22/02/2010 15:33

    שלום, הבת שלי נפגעה בגיל 6 (כיתה א') בתאונת דרכים קשה. האם היא יכולה כיום, כאשר מלאו לה 18, לתבוע מכוח ביטוח תאונות אישיות או שיש התיישנות? תודה

    • התיישנות בביטוח תאונות אישיות תלמידים
      עו"ד זמירו עזמי | 22/02/2010 18:34

      יולי, שלום. אני מבין שאת מתכוונת לפוליסת ביטוח תאונות אישיות לתלמידים, תקופת ההתיישנות בביטוח זה הינה שלוש שנים מיום מקרה הביטוח (יום התאונה) עפ"י חוק ההתיישנות ולפי תנאי הפוליסה, אך עת שמדובר בקטין חלים דיני ההתיישנות הרגילים (חוק ההתיישנות) ואז מניין השלוש שנים יחל מגיל 18, קרי יש לכם זמן עד גיל 21. בברכה, עו"ד זמירו עזמי, קלנסווה.

    • התיישנות בביטוח
      יניב גל | 23/02/2010 14:18

      מפנייתך עולה, כי בתך נפגעה בתאונת דרכים. אשר על כן, החוק החל בעניינך, הינו חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, לפיו תביעה מתיישנת בחלוף 7 שנים מקרות התאונה. בנוסף אדגיש, כי בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, חל עיקרון 'ייחוד העילה' (סעיף 8 לחוק), כך שלא ניתן להגיש תביעה מכוח כל חוק / ביטוח אחר (לרבות פוליסה לביטוח תאונות אישיות לתלמידים), ככל שהמקרה נכלל בהגדרה למונח "תאונת דרכים", לפי החוק הנ"ל. הואיל ובתך הייתה קטינה בעת התאונה, ניתן לטעון לדחיית מרוץ ההתיישנות (כאמור, 7 שנים) עד הגיעה לגיל 18, מכוח הוראת סעיף 10 לחוק ההתיישנות. ככל שמדובר במקרה המכוסה על פי פוליסת ביטוח תאונות אישיות לתלמידים, הפסיקה הכירה בחובת הרשויות וחב' הביטוח להביא לתשומת ליבם של הורי התלמיד אודות קיום הפוליסה, כך שאלמלא ידעו על קיומה, ניתן לדחות את מניין ההתיישנות (במקרה זה, מדובר בתקופה בת 3 שנים, לפי סעיף 31 לחוק חוזה הביטוח) מכוח סעיף 8 לחוק ההתיישנות, עד לידיעת התובעים על קיום הפוליסה. כך למשל, בעניין קוממי נגד "כלל", פסק בית המשפט שלא די בשליחת טפסי תשלום אגרת חינוך, כדי ליידע בדבר קיום הכיסוי הביטוחי הרלוונטי, בנסיבות בהן הכיתוב אודות הביטוח הופיע ללא הדגשה, וכבדרך אגב. בכל מקרה מומלץ, כי תיוועצו בעורך דין בכל הנוגע לטענת ההתיישנות בגין המקרה, ולאפשרות להגיש תביעה מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.

    • תאונת דרכים חריג בתאונות אישיות
      עו"ד זמירו עזמי | 23/02/2010 18:09

      יולי, שלום. בהמשך לתשובתי הקודמת 3 שנים תקופת ההתיישנות בתאונות אישיות ו 7 שנים בתאונת דרכים הכל מיום מקרה הביטוח וכפי שהרחיב ידידי יניב גל, ואשר מניין ההתיישנות מתחיל במלוא הקטין 18 שנים. יחד עם זאת, חשוב להוסיף כי במידה ומדובר בפגיעה עקב תאונת דרכים יש את עניין עקרון יחוד העילה בחוק הפלת''ד אשר תובעים לפיו ואז לא יכולים לתבוע לפי פקודת הנזיקין למשל, אך כן יכולים לתבוע לפי חוזה ביטוח כי שם מדובר בחוזה אישי ובלבד שהדבר לא יהיה מוחרג בפוליסה כמו פוליסת ביטוח תאונות אישיות לתלמידים אשר מחריגה כיסוי זה. ועל כן, תלמיד שנפגע בתאונת דרכים לא יוכל לתבוע את פוליסת תאונות אישיות לתלמידים וזאת מחמת החריג שבפוליסה ולא בגלל עיקרון יחוד העילה כאמור. לעניין האפשרות לתבוע לפי חוק הפלת''ד בתאונות דרכים ובמקביל לפי חוק חוזה הביטוח כאשר שוב כל עוד מוחרג הדבר בפוליסה כאמור, ראה פקודת הנזיקין סעיף 86 וחוק הפלת''ד סעיף 4. בברכה, עו''ד זמירו עזמי, קלנסווה.