ייבוא עדשות מגע- אחריות בנזיקין

  • ייבוא ושיווק עדשות מגע - אחראיות נזיקין
    אריאל | 06/02/2010 21:16

    שלום, ברשותי עסק קטן של ייבוא ושיווקף ולאחרונה ייבאתי לארץ, באמצעות אישורי אמ"ר במשרד הבריאות, עדשות מגע קוסמטיות, ללא הצורך במרשם רפואי. העדשות הללו מלוות באישורים בינלאומיים של רגולטורים רפואיים כגון CE Mark, ו-ISO. או במילים אחרות, המוצרים שהגיעו אלי, כביכול, אמורים להיות תקינים. עכשיו, כידוע, עדשות מגע זהו תחום רפואי לכל דבר, מתוקף גורם זר שנכנס לגוף האדם, ולכן מלווה בסיכונים רבים. השאלות שלי הן כדלקמן: 1. במידה והלקוח מבצע שימוש לקוי במוצר, ונפגע בעקבות כך, ואני לפני המכירה יידעתי את הלקוח באמצעות עלון שמכיל את כלל האזהרות והוראות השימוש, ויידעתי אותו כי במידה ויפעל בדרך שונה מאשר כתוב בהוראות, האחראיות היא עליו. האם תהיה לו עילה לתבוע אותי? או במילים אחרות, האם מספיק עלון שימוש למשתמש המספק מא' עד ת' את כל האזהרות והוראות השימוש? 2. במידה והלקוח נפגע מהעדשות, ולאחר בדיקה הוכח כי המוצר היה פגום, איך אפשר למנוע כזה מצב? כידוע לפי חוק הייבוא, היבואן אחראי על מוצרים פגומים, ולא היצרן. עכשיו, הרי, אני מייבא מוצרים מיצרן שברשותו אישורים רפואיים.. ולא ניתן לבצע בדיקת תקינות לעדשות טרם המכירה מכיוון שלאחר פתיחת הבקבוקון תוקף חיי המדף של המוצר יורד מ-3 שנים לשנה. אז חשבתי, שבעלון המצורף אני ארשום לצרכן כי באחראיותו של הצרכן לפנות לאופטומטריסט מוסמך על מנת לבדוק את כשירות העדשות, ובמידה וימצא כי הן לא תקינות, יחזיר אותן אלי. ואם הוא יחליט לא לפנות לאופטומטריסט, זה על אחראיותו. האם זה גם מבטל עילה לתביעה? תודה מראש. אריאל.

    • ייבוא עדשות מגע- אחריות בנזיקין
      עו"ד יקי רנד | 09/02/2010 12:51

      קצרה היריעה מלהשיב לך במסגרת פורום זה, שכן שאלותיך מורכבות ודורשות ייעוץ יסודי ומסודר. עם זאת אתייחס בקצרה. לגבי שאלתך הראשונה, אני סבור שתהיה לך הגנה סבירה מפני תביעה, במקרה של אדם אשר נגרם לו נזק כתוצאה מאי עמידה בהוראת השימוש ובלבד שמדובר במוצר צקני אשר קיבל את הכל האישדורים הנדרשים ע"פ דין. לגבי שאלתך השניה, לא נראה לי הפתרון המוצע על ידך. מדיניות צרכנית הוגנת, לא יכולה להטיל על הצרכן האחריות לפנות לאיש המקצוע כדי לבדוק האם המוצר תקני. מדובר בגזרה אשר הציבור לא יכול לעמוד בה, ואין כל היגיון צרכני בכך. מעבר לכך, האם אתה סמוך ובטוח כי כל אדם אשר קונה עדשות, יבחין כי העלון המצורף מפנה אותו לבצע בדיקת תקינות לעדשות? אינני בטוח כי האחריות לפגם במוצר, ולא על היצרן, במידה ומהוצר יגרום לנזק ויש לבדוק זאת ביסודיות. שנית, ובהנחה ואתה חשוף לתביעה, יש מקום לרכישת כיסוי ביטוחי מתאים.