עדות מחוץ לכותלי בית המשפט

  • עדות של אלמנה אודות תאונה שבה נפטר בעלה
    שחר כהן | 21/11/2009 22:44

    יצויין כי האישה לא הייתה עדה לתאונה והיא נדרשת להעיד ע"י חברת הביטוח הנתבעת . האישה חרדתית ומטופלת בטיפול תרופתי ע"י פסיכיאטר (זנקס וציפרלקס). אין ספק כי התאונה העלתה את רמת החרדה שכן עובר לתאונה הלה לא נזקקה לטיפול. בתוך כך יצויין כי האישה חרדה עד עמקי נשמתה רק מהמחשבה שתצטרך לעלות לדוכן העדים. שאלתי המשפטית היא : האם קיימת אפשרות שהפסיכיאטר המטפל ימסור חוות דעת בה יקבע כי בשל חרדותיה יש להימנע מלהעידה ושדיי בתצהיר או בשאלון שכן עצם המעמד בבית המשפט מעלה את רמת החרדה וגורע את מצבה הנפשי. בברכה ותודה

    • עדות מחוץ לכותלי בית המשפט
      עו"ד יקי רנד | 22/11/2009 12:00

      הכלל הוא "כי הכל כשרים להעיד", גם אם מדובר באישה אשר סובלת מהפרעות נפשיות. עם זאת, יתכן ומצבה הרפואי אינו מאפשר בשום פנים ואופן לזמנה להעיד בדרכים המקובלות, וביה"מ יקבע כי באיזון בין הצורך להגיע לחקר האמת לבין שלומה ובריאותה של אשת האלמנה, בריאותה גוברת. במקרה כזה, עדותה מחוץ לכותלי בית המשפט אמורה לכאורה להיפסל, מאחר והיא בגדר "עדות שמיעה", ומהימנותה לא עמדה במבחן החקירה הנגדית. ברם, לאור מגמת בית המשפט, למעבר מקבילות למשקל, ובתהחשב במצבה הרפואי של האלמנה, סביר להניח כי עדותה תתקבל, אך משקלה הראייתי יפחת, לאור העובדה כי לא נחקרה בביה"מ כאמור. עוד חשוב לציין, כי קיימת אפשרות, בנסיבות חריגות כגון מצבו הרפואי הקשה של העד, להעיד האלמנה מחוץ לכותלי בית המשפט, בתנאים אשר ייקבע בית המשפט.