האם יש זכויות יוצרים בציטוטים?

  • קניין רוחני של ציטוטים ופואמות
    טל | 09/05/2010 18:06

    שלום. אני בעל אתר בבניה של ציטוטים מפורסמים מפי סופרים ומשוררים ישראליים ובינלאומיים בפרט, ואישים בכלל, תוך מתן קרדיט הולם ליוצרים (האח"מים). האם פרסום הציטוט מהווה הפרה של שימוש הוגן, או שמא ציטוטים אלה הם נחלת הכלל? שאלה שנייה ברשותך, האם ניתן להעלות לאתר פואמות (רק את המילים של השירים) לאתר, כל זאת כמובן תחת ההנחה של נתינת קרדיט ליוצר ופרסומו ?

    • האם יש זכויות יוצרים בציטוטים?
      עו"ד גיא קדם | 10/05/2010 07:45

      שלום טל, מאחר ולא קיים מאגר שבו נרשמות כל היצירות לא ניתן להשיב מראש האם אמירה/פואמה וכיוב' מסויימים מוגנים או שמא הם נחלת הכלל. מלכתחילה גם יתכן שבאמירה מסויימת אין כל מקוריות/ יצירתיות והיא אינה מהווה יצירה מוגנת, או שהיא נאמרה מלכתחילה "לשימוש הכלל", וכל אחד יכול לעשות בה שימוש. הכל כמובן תלוי נסיבות. באשר למילים של שירים - פרסום יצירה ללא רשות היוצר עלולה להוות הפרה. יחד עם זאת, שימוש הוגן ביצירה יהיה מותר גם ללא הסכמת הבעלים. שימוש הוגן ביצירה מותר למטרות כגון אלה: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך. לצורך בחינה של הוגנות השימוש ביצירה ישקלו, בין השאר כל אלה: (1) מטרת השימוש ואופיו; (2) אופי היצירה שבה נעשה השימוש; (3) היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה; (4) השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה.