זכות יוצרים וזכות מוסרית

  • זכויות יוצרים על ספר
    מני | 04/05/2010 17:39

    שלום בשנה האחרונה אני עובד על כתיבת ספר (תורני) שיצא לאור בע"ה בעוד מספר חודשים. החלטתי לעשות את כל העבודה תחת מוסד מסוים אשר מממן אותי במשכורת חודשית עבור העבודה וכן הוא לוקח אחריות על מימון הדפוס וההפצה של הספר. הרווחים מהמכירות הולכים אל המעביד. שאלתי: בענין זכויות יוצרים - מצד אחד המעביד רוצה שהזכויות תהיינה שלו (כך הבנתי שצריך להיות גם ע"פ חוק). מצד שני, אני מעוניין שגם לי תהיינה זכויות מסוימות. יתכן מאד שהספר הזה יהיה ראשון בסידרה ארוכה של ספרים, ונראה לי קצת אבסורדי שאם המעסיק יחליט לנתק את הקשר בינינו אחרי הספר הראשון, ואני אחליט להמשיך לבד לכתוב עוד ספרים ולהוציא סידרה - יווצר מצב בו יהיה לי כרך אחד בסידרה שהוא חסר ואינני יכול להוציאו רק בגלל שעבדתי עליו תחת גוף מממן. האם יש איזשהו סעיף בחוק שמדבר על בעיה מהסוג הזה? מה ניתן לעשות? יש לציין שאני בקשרים טובים עם המעביד, ולא איכפת לו לשמוע הצעות לניסוח מיוחד של חוזה זכויות יוצרים בינינו. מה לכתוב? סליחה על השאלה הארוכה תודה מראש על התשובה מני

    • זכות יוצרים וזכות מוסרית
      יוסי אפשטיין, עו"ד | 04/05/2010 22:58

      הזכויות למו"ל וכד' הינן זכויות שנקבעות בהתאם להסכם חוזי ביניכם וככל שתחליטו. הזכות המוסרית לרבות הזכות שלך לקרדיט - נשארת של היוצר, ומכאן שהבחנה זו בהסכם החוזי - תותיר את הקרדיט לספר בידיך, הגם שהתמלוגים יהיו, כפי הנראה, למממן.

      • המשך שאלה
        מני | 05/05/2010 09:55

        תודה על התשובה. מעבר לזכות המוסרית ששייכת לי בכל מקרה, האם בחוזה בינינו אפשר לרשום כל דבר שאנו רוצים (למשל - שהזכות להוצאה עתידית של הספר תהיה של שנינו - גם שלי וגם של המעביד), או שמא יש דברים קבועים בחוק החלים אוטומטית על כל יצירה ואין בכוח חוזה פרטי לשנותם?

        • זכויות יוצרים בספר
          עו"ש אמיר טנא | 05/05/2010 14:12

          מני שלום,עקרונית מי שהוא בעל זכות היוצרים הוא גם בעל הזכות ליצור סדרת המשך לספר.על פי מה שתיארת, לכאורה לא תוכל להמשיך ולכתוב עוד ספרים תחת אותו שם של סדרה.ניתן להגדיר בהסכם שתוכל לכתוב ספרי המשך לסדרה וכן שניתן יהיה למכור את הסדרה כולה יחד עם הספר הראשון תמורת חלוקה בהכנסות.יש הרבה מאוד אפשרויות ואפציות, אבל כדי להגן על זכויותיך ולאפשר לך לכתוב המשך לספר וליצור סדרה יש להגדיר את הזכויות בהסכם ביניכם ולשם כך עליך להיוועץ עם עו"ד המצוי בתחום זכויות היוצרים.בברכה,אמיר טנא, עו"ד

          • זכויות יוצרים של מחבר
            עו"ד אפי אהרונוב | 05/05/2010 16:41

            מני שלום, כפי שכתבו קודמיי, ניתן להגיע להסדרה הוגנת מבחינתך באמצעות הסכם עם המו"ל. בהנחה שאתה מעוניין להסדיר את העניין באופן התואם דין תורה, חשוב לעמוד על ההבדלים בין הדין במדינת ישראל לדין תורה, בנקודות אלו ולהסדיר את מערכת היחסים בינך לבין המו"ל באופן שיעלה בקנה אחד עם שתי מערכות הדינים. ישר כוח ושיהיה בהצלחה.