זכות יוצרים וזכות מוסרית

  • שימוש במוסיקה בסרט סטודנטים
    שחר | 02/05/2010 13:04

    שלום, אני סטודנט לקולנוע ואינ יצרתי סרט בו יש שימוש בשני יצירות לא מקוריות (כלומר של אמן מפורסם). אין ברצוני לשווק את הסרט ולהפיק ממנו רווחים אך אני כן עומד לשלוח אותו לפסטיבלים לסרטי סטודנטים בארץ ובאירופה. האם אני יכול להשתמש בשני קטעים אלו? הם נחוצים ואין לי את הכסף הרב שמשלמים בכדי לקבל זכויות. תודה.

    • זכות יוצרים וזכות מוסרית
      יוסי אפשטיין, עו"ד | 02/05/2010 17:49

      לעניות דעתי במידה ולא תרכוש הזכויות מהיוצרים, הגם שאין בכוונתך לעשות רווח כלכלי מכך, אתה מסתכן בהפרת זכות יוצרים וזכות מוסרית לגבי כל יוצר שלא ביקשת ממנו/רכשת ממנו זכויות. אי יכולת לרכוש זכויות, אינה מהווה הגנה בכגון דא. שימת ליבך לכך, שע"פ החוק החדש בנושא מ-2007, כל הפרה מזכה בעד 100,000 ש"ח וללא כל צורך בהוכחת נזק. לכאורה, לפי דבריך, הנך מפר 4 הפרות. לאור דברי ולאור כך שלכאורה ההגנות הקנויות בחוק החדש, אינן לכאורה חלות עליך - הסיכון לא מומלץ בלשון המעטה !

      • אז מה לעשות?
        שחר | 02/05/2010 21:32

        מה אני עושה במצב כזה? אינני יודע כיצד להשיג את האומן (שנמצא בחו"ל) אני בסה"כ סטודנט, אין קטע שמשתלב טוב כמו זה- ממש נחוץ לי קטע זה. אינני יכול לוותר על מוסיקה בסרט.

        • זכויות יוצרים
          יוסי אפשטיין, עו"ד | 02/05/2010 21:54

          באפשרותך לפנות לאמ"י ו/או לאקו"ם ולברר האם דרכם ניתן לרכוש הזכויות יוצרים תמורת תמלוגים/סכום מוסכם כזה או אחר. שימת ליבך לכך שדיני זכויות יוצרים הינם סבוכים ויש הגנה כלשהי בס' 19 לחוק זכויות יוצרים משנת 2007 לצרכי בחינה והוראה. יחד עם זאת, לא נראה כי אתה עומד בתנאי הסעיף להגנה ובוודאי שחובת תום הלב לא תעמוד לך במקרה זו. כמו כן, שים לב שיש גם חוק זכויות יוצרים ומשדרים ומה חל על המקרה שלך באופן מלא ו/או חלקי - תלוי בסוג היצירה. כך או אחרת, אורך חיי זכות יוצרים "רגילה" הינה חיי היוצר + 70 שנה. ממליץ לך לרכוש הזכויות ו/או לא לעשות שימוש ביצירות כלל במידה והנך מעוניין לפעול כדבעי.

          • תודה על התגובות המהירות
            שחר | 03/05/2010 23:27

            ראשית תודה רבה על העזרה המהירה והיעילה. קיבלתי אישור מן  היוצר להשתמש במוסיקה לצרכים לימודיים, לא רווחיים. האם השצצפות בפסטיבל בחו"ל (לא איזה משהו גדול כמו קאן כן?) אלא פסטיבל לנוער או סרטים קצרים / אצמעיים - מפר את התנאי? תודה רבה!

            • תלוי באישור בתקווה שיש לך כזה בכתב
              יוסי אפשטיין, עו"ד | 04/05/2010 12:27

              על פניו נדמה לי שרצונותיך אינם בהלימה מלאה עם האישור ועדיף שתקבל אישור בכתב, מפורט וספציפי מהיוצרים.