שימוש הוגן

  • שימוש במקורות מתוך אתר אינטרנט
    משה | 16/03/2010 19:08

    אני מתכנן להעלות אתר אינטרנט העוסק בסיקור עיתונאי של נושא מסוים. מלבד חומר מקורי, אני מתכוון להוסיף לאתר חומרים מסוג (מהקל אל הכבד): 1) מאמרים בעברית המבוססים על מספר מצומצם של אתרים באנגלית, עם ציטוטים וקישורים. 2) כמו סעיף 1, בתוספת תמונות מתוך כתבות המקור. 3) דפים שיכילו תקציר של מאמר מסוים וקישור למאמר המקורי. 4) תרגומים מלאים של כתבות ומאמרים משפות שונות. מהן הדרישות מבחינת זכויות יוצרים והאם יש מקום לטעון לשימוש הוגן? חשוב להדגיש כי האתר בעל אופי של עיתון אינטרנט,לא ישתמש בחומר בכדי למכור מוצרים, אך יזכה בהכנסות מפרסומות.

    • שימוש הוגן
      עו"ד אפי אהרונוב | 17/03/2010 10:46

      בוקר טוב משה, המעטפת המשפטית הנדרשת להקמת אינטרנט היא מורכבת ולא ניתן ללמוד את התורה על רגל אחת. ככלל, מותר לעשות 'שימוש הוגן' ביצירה מוגנת למטרות שונות, לרבות: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי ועוד. ואולם, לא כל שימוש למטרות אלו הוא מותר ויש לבחון אותו לאור שיקולים שונים, כדוגמת: מטרת השימוש ואופיו, היקפו והשפעתו על היצירה בה נעשה שימוש (ראה הנוסח המלא בסע' 19 לחוק זכות יוצרים, התשס"ח-2007). לגופו של עניין, ראשית עליך לזכור כי העובדה שאתה מגדיר את האתר כ'עוסק בסיקור עיתונאי' אינה מחייבת שבימ"ש שיזדקק לעניין יראה באתר כמיועד לסיקור עיתונאי. ביחס לפעולות השונות שציינת: העתקה של תמונות או כתבות מלאות ממקור אחר (או תרגום שלהן) אינה 'סיקור' אלא העתקה אסורה. כתיבת מאמרי ביקורת שונים והתייחסות למאמרים אחרים במסגרתם עולה, לרוב, לכדי שימוש הוגן, אם כי יש להקפיד על מספר כללים. עצתי לך להתיעץ באופן פרטני עם עו"ד שילווה את הקמת האתר ויספק לך פתרונות אפשריים לבעיות השונות.

      • תודה  לת
        משה | 17/03/2010 21:28