כללי ההתיישנות החלים על תביעות נזיקין

  • בעניין התיישנות לתאונות דרכים 3 או 7 שנים וממתי?
    רונן אלמוג | 21/08/2011 03:42

    יש האומרים שהתיישנות היא 3 שנים ויש האומרים התיישנות 7 שנים. מבקש לדעת באופן סופי וברור: ממתי החוק שונה וקובע 3 שנים ולא 7 שנים. והאם לפני תאריך זה (או מה התאריך שממנו יש 3 שנים ולא 7 שנים). האם זה גם לנזקי גוף וגם לנזקי רכוש (מקיף, צד ג' וכיוצ"ב). אודה מאוד.

    • כללי ההתיישנות החלים על תביעות נזיקין
      עו"ד יקי רנד | 21/08/2011 11:53

      נדמה כי נתפסת לדבר בלבול. אבהיר בקצרה את כללי ההתיישנות החלים על תביעות נזיקין. יש לערוך הבחנה כפולה. האם מדובר בנזקי רכוש או גוף, וכן האם מדובר בתביעה ע"פ פוליסה אם לאו. במידה ורכבך נפגע בתאונת דרכים, הרי מדובר בנזקי רכוש. במקרה כזה עומדים לרשותך שני קווי פעולה. האחד, לתבוע את פוליסת ביטוח המקיף (בהנחה ויש לך). במקרה כזה, מדובר על תביעה ביטוחית, וההתיישנות על תביעה מסוג זה, הינו 3 שנים וזאת ע"פ הוראות חוק חוזה הביטוח, במסגרתו קוצרה תקופת ההתישנות הרגילה של שבע שנים (תקופת ההתישנות הקצרה חלה על תביעות ביטוחיות נוספות אשר אינן רלוונטיות לעניננו). לחלופין, במידה ואינך בעל פוליסת מקיף ו/או הנך מעונין לתבוע את הפוגע ישירות, תקופת ההתישנות במקרה זה תהיה בת שבע שנים, שכן מדובר בתביעה נזיקית "רגילה", שאינה מכוח פוליסה, ועל כן חלים עליה דיני ההתיישנות הרגילים הקבועים בחוק ההתישנות, לפיהם, תקופת ההתיישנות הנה בת שבע שנים מיום קרות הנזק. לסיום, במידה ונגרם לך נזק גוף בתאונת דרכים, עליך לתבוע את פוליסת ביטוח החובה של הרכב בו נסעת (כנהג או כנוסע), אך היות וקיים חוק ספציפי המסדיר הגשת תביעה לפיצויים עקב תאונת דרכים (חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים), הכלל בדבר קיצור תקופת ההתיישנות הקיים בחוק חוזה הביטוח אינו חל, ועל כן תקופת ההתיישנות במקרה זה הנה בת שבע שנים ע"פ דיני ההתישנות הרגילם כמוסבר לעיל. כאשר מוגשת תביעה ביטוחית ע"פ פוליסה, דהיינו, אתה מעונין לתבוע את פולסית ביטוח