גודל לא אחיד

  • גודל לא אחיד של קומות בתמ"א 38/2
    תמאיסט | 03/05/2013 18:18

    שלום, אנחנו בתהליכים של קידום תמ"א של הריסה ובניה ויש לי שאלה שנוגעת לתכנון הבניין. אני יודע שמדובר בפורום משפטי בעיקרו, אך אני בטוח שלמנהל הפורום או למשתתפים הנוספים בו יש יכולת לסייע גם בהקשר זה. קיימת הצעה תכנונית לפיה הקומות התחתונות יהיו מיועדות לדירות התמורה של הדיירים הקיימים והקומות שמעליהן יהיו גדולות משמעותית מהקומות התחתונות ושם יהיו הדירות של הקבלן. מעבר לכך שלדעתי בניין כזה נראה בעייתי מבחינה תכנונית (אפילו אם זה בעיקר מבחינה אסתטית וחוסר אחידות), האם לדעתכם בבניין כזה תהיה חסימה משמעותית של אור השמש של הדירות התחתונות (או לפחות של הדירות התחתונות שנמצאות בקומות בסמוך לתחילת הקומות העליונות)? האם יש בעיות נוספות (הנדסיות או אחרות) שעלולות לנבוע מהגודל השונה של הקומות? האם הפתרון התכנוני החלופי היחיד למקרה כזה הוא ליצור תמהיל שונה של הדירות בקומה (כך שבמקום 4 דירות זהות בקומות התחתונות ו-4 דירות זהות וגדולות יותר בקומות העליונות, יהיה שילוב של התמהיל בכל אחת מהקומות על מנת ליצור אחידות) או שיש פתרון נוסף? האם יש מונח מקצועי כלשהו לבניין שבו הקומות העליונות גדולות יותר מהקומות התחתונות? (זה יסייע לי בחיפוש חומר על הנושא). תודה!

    • גודל לא אחיד
      עו"ד אילן הלוי | 04/05/2013 23:17

      תמאיסט שלום! בניה בנסיגה קטנה יותר בקומות העליונות כבר קיימת, לא מדובר על המצאה חדשה, ואתה תמחא הרבה בנינים כאלו. היזם מרוויח ככה דירות יותר גדולות בקומות הגבוהות יותר בבנין. מבחינתכם - קיבלתם מה שסוכם עמכם מבחינת השטח. לגבי נושא של הצללה- צריך לבדוק תכנון ספציפי, כיווני חלונות וכו.' בכל מקרה זה אולי ישפיע על הקומה מתחת ולא מעבר לכך. מה שאתה מציע למעשה מחייב את היזם להעלות חלק מהדירות בקומה נוספת. מעבר לסיבה הקודמת שציינתי לא בטוח שהוא יסכים וגם לא בטוח שהדירים יצליחו להסכים בינהם. אילן הלוי, עו"ד מנהל פורום תמ"א 38

      • הבהרה
        תמאיסט | 05/05/2013 11:05

        תודה על התשובה. רציתי להבהיר שלא מדובר כאן במקרה הרגיל של בניה בנסיגה (למשל במצב בו לדירות בקומות העליונות יש שטח מרפסות גדול יותר ופחות שטח בנוי, ראיתי שמצב זה מכונה לעתים "נסיגה") אלא מדובר למעשה ב"נסיגה הפוכה" (כך שלדירות בקומות העליונות יש שטח בנוי גדול יותר מהתחתונות). האם יש פתרון לזה מלבד בניה בתמהיל דירות שונה בכל קומה או בניה של יותר יחידות דיור (כך שגודל הקומה הטיפוסית יהיה זהה בכל הבניין)? מה עושים במקרה שבו זה אכן משפיע בעיקר על הקומה שמתחת כפי שציינת - כיצד היזם יכול לפתור זאת באופן נקודתי (או לפצות, אם ניתן)? נראה שבמקרה כזה התמורה לחלק מבעלי הדירות נפגעת באופן משמעותי - הם מקבלים דירה הרבה פחות מוארת.

        • גודל לא אחיד
          עו"ד אילן הלוי | 06/05/2013 10:15

          עדין אתה תראה הרבה בנינים שבנויים בצורה הזאת. אין מניעה תכנונית לעשות בנין ללא נסיגה הפוכה. אבל התוצאה תהיה של דירות יותר גדולות למטה ויותר קטנות למעלה. היזם גם לא רוצה לתת יותר ממה שסיכם עימכם וגם רוצה להרוויח שטחים בקומות הגבוהות. אני לא חושב שיש בכך פגיעה לקומה מתחת. כמובן תלוי בתכנון ובכיוונים. אולי אפילו ההצללה תורמת לירידת החום בדירה מתחת. בכל מקרה לא נראה לי נורא. מצטער. אילן הלוי, עו"ד מנהל פורום תמ"א 38