תוספת שטח ממ"ד בהריסה ובניה מחדש

  • תוספת שטח ממ"ד לשטח תמ"א + תב"ע בהריסה ובניה מחדש
    אבי | 21/11/2012 22:19

    שלום, יש לי שאלה לגבי חישוב שטחים בתמ"א 38 של הריסה ובניה מחדש: בהנחה ששטח הדירה הוא 60 מ"ר, יש הרחבה מכח תב"ע שלא נוצלה של 20 מ"ר ויש הרחבה מכח תמ"א של 25 מ"ר, האם בחישוב השטח פר דירה אפשר להוסיף גם 12 מ"ר של ממ"ד? אני יודע שיש כאלה שיגידו מיד "לא כי הממ"ד נכלל ב-25 מ"ר של התמ"א" אבל לדעתי זה לא נכון: לא קבוע בתמ"א שטח ייעודי מתוך ה- 25 מ"ר שמוגדר כממ"ד, אלא רק מצוין שההרחבה של ה- 25 מ"ר תכלול ממ"ד אם אין ממ"ד בבניין או פתרון מיגון אחר. כלומר, מובן מכך שאם כבר נבנה ממ"ד בבניין אף אחד לא יגיד שלא ניתן לקבל את מלוא הזכויות של ה- 25 מ"ר (כך למשל, אם כל דירה היתה בונה עוד לפני ביצוע התמ"א ממ"ד של 12 מ"ר, כך שהשטח היה 72 מ"ר כולל ממ"ד, ובהנחה שהבניין עדיין עומד בקריטריונים של החיזוק לפי התמ"א, עדיין ניתן היה להוסיף את ה- 25 מ"ר מכח התמ"א בנוסף ל-20 מ"ר מכח התב"ע כי זו הריסה ובניה מחדש). כמו כן, הזכות לתוספת שטחים לממ"ד בכלל לא נובעת מהתמ"א אלא מסעיף 151(ג) לחוק התכנון והבניה. לכן לפי אותו הגיון אני רוצה לוודא שאם עושים הריסה ובניה מחדש לפי תמ"א ותב"ע, שטח הדירה המותר במקרה זה (כולל ממ"ד) הוא 117 מ"ר (60 שטח מקורי, 12 ממ"ד, 25 תמ"א ו- 20 תב"ע). תודה!

    • תוספת שטח ממ"ד בהריסה ובניה מחדש
      עו"ד גילי לוי | 26/11/2012 10:59

      אבי שלום, ועדת ערר בחודש אפריל האחרון הניחה יסודות לשיטת החישוב של תמ"א 38/2 (הריסה ובנייה) לפיה אכן ניתן להחיל גם זכויות מכוח התב"ע וגם מכוח התמ"א לבניין החדש, אולם אין "כפל מבצעים", ואשר על כן, התוספת מכוח התמ"א בבניין החדש לא תהא 25 מ"א אלא 13 מ"ר, היות וממ"ד נבנה בדירות חדשות מכוח חיקוק חדש שאינו מכוח התמ"א. מכל מקום, ברמת הפרקטיקה, בהריסה ובנייה מחדש, לרוב היזמים משתמשים במלוא זכויות הבנייה לצורך תוספת קומות לדירות החדשות כך שלמעשה, כלכלית, אין אפשרות להרחבת הדירות הקיימות במלוא הזכויות. בברכה, עו"ד גילי לוי מנהל פורום תמ"א 38 בברכה, עו"ד גילי לוי מנהל פורום תמ"א 38