תביעת ביטוח בערכאות

  • תביעה נגד ביטוח
    אליאב | 03/05/2011 12:18

    האם עלי לקבל היתר מביה"ד ללכת לערכאות גם כאשר הנתבעת היא חברת ביטוח שברור שלא תגיע לדין תורה? תודה

    • תביעת ביטוח בערכאות
      לב-הר | 15/05/2011 22:05

      בס"ד אליאב. שמות כא 1: ואלה המשפטים אשר תשים לפניהם ופירש"י בד"ה לפניהם ולא לפני עובדי כוכבים ומזלות. ואפילו ידעת בדין אחד שהם דנים אותו כדיני ישראל, אל תביאהו בערכאות שלהם. שהמביא דיני ישראל בפני עכו"ם, מחלל את השם ומייקר את שם האלילים להשביחם (להחשיבם) וכו' ע"ש. ז"א שהחיוב הוא על התובע ולא תלוי בנתבע כלל.

      • טעות בידך, לב הר.
        אליאב | 16/05/2011 09:00

        הרי לך תשובה שקיבלתי מאב ביה"ד ארץ חמדה "לכבוד מר ------- שלום רב, לגב נתבע שידוע שלא יסכים להתדיין בדין תורה כתב בפירוש "כסף הקדשים" (על שו"ע חו"מ סימן כו, סעיף ב): "מי שידוע עליו... או שיש אומדנא שלא תועיל התביעה בבדה"צ (=בבית דין) דעם ישראל, והיא אומדנא ידועה לרבים [ואולי די ע"י ידיעת שלושה בני אדם האומדנא...] י"ל דשייך בזה מעין מה שאמרו חז"ל חבר אין צריך התראה". כלומר, אם ידוע באופן וודאי שנתבע מסוים יסרב להתדיין בין תורה אין צורך לפנות לבית דין ולתבוע אותו. הרב יגאל מוניסר (בספרו המשפט וישראל, פרק ו, עמ' 116) הגביל היתר זה רק לגופים ממשלתיים המנועים לדבריו מכוח החוק להתדיין בדין תורה. אגב, מקור ההגבלה הוא בחוות דעת של היוהמ"ש שבינתיים שונתה, וכעת גם גופים ממשלתיים יכולים לפנות לבוררות באישור היועמ"ש. הרב מוניסר חותם בכך שכדאי לתבוע גם חברות גדולות בדין תורה, כיון שלעיתים הן מסכימות להתדיין בדין תורה. להלכה, נראה שאפשר לסמוך על פסיקת כסף הקדשים ולתבוע חברות שידוע שמסרבות להתדיין בדין תורה גם ללא פנייה מקדימה לבית דין. נדגיש, שאין הכוונה להנחה כללית מכח הידיעה שפלוני אינו שומר תורה ומצוות. והמחמיר לפנות לבית דין תבוא עליו ברכה. לסיום יש לציין שהוצאת כתב סירוב אינה כרוכה בפרוצדורה ארוכה ומסובכת ולעתים יש בה יתרונות מסוימים. בברכה..." מעניין הא?

        • "מעניין"
          לב-הר | 17/05/2011 10:57

          אליאב, תודה על התגובה. אכן מעניין מאוד. יורשה לי רק להדגיש את שכבר ידעת בודאי ששיטת ה"כסף קדושים" היא שיטת מיעוט מקלה ואף האב"ד שליט"א כתב לך לכתחילה שלא לסמוך על זה ולפי שנראה מרוב ככל הפוסקים שגם בנד"ד בעינן ליטול רשות מב"ד וגם אין זו טרחה רבה ראוי לעשות כן.ה' ישמרך-הארת את עיניי.

          • לב- הר זה הרבה יותר מורכב ממה שנדמה לך.
            אליאב | 17/05/2011 11:24

            לב-הר אני חולק עליך וחושב שזה כן מסבך את העיניינים ואפילו מאוד ואני אסביר: נגיד שמדובר בתביעת נזקי גוף כנגד ישיבה או מוסד דומה, התביעה אמורה להתנהל בעיקרון נגד הביטוח ( כמובן כשיש רשלנות ולקיחת אחריות ע"י הישיבה). כאשר הישיבה היא רק נתבעת פורמאלית. 1. בכלל לא נעים לתבוע ישיבה אך בכתב התביעה היא נתבעת פורמאלית והדיונים התנהלו עם עורכי דינה של חברת הביטוח. כל זאת בתביעת אזרחית נזיקית. 2. אם נלך לביה"ד דתי, הישיבה, כמובן, תסכים להגיע, ונגיד שבית הדין לאחר דיונים יפסוק שעל הישיבה לשלם סכום פלוני כפיצוי. 3. הישיבה כמובן תפנה לביטוח, וזאת תצחק בפרצופה ולא תסכים לשלם אף לא שקל אחד עד אשר העיניין יגיע לידי שופט בביה"ש אזרחי. 4. ואז יש לתבוע מחדש בבית משפט אזרחי, כתב תביעה דיונים וכו' על כל המשתמע מכך. 5. יש לשים לב שחוץ מהטרחה המרובה שיש בדבר זה יקח גם זמן רב, כמי שמתעסק בתביעות נגד חברות ביטוח, לכל תגובה של חברת ביטוח לוקח מינימום חודש וחצי. 6. אני מסכים שעלינו לנסות כמה שאפשר להגיע לדין תורה עם כל מי שרק אפשר, הרב מרדכי אליהו זצ"ל תמיד יצא בקריאת חובה ללכת לבית דין דתי. 7. למרות זאת עלינו להרים את העיניים ולראות לאן אנו נכנסים. בדוגמא שהבאתי זה רק חלק מהמורכבות. דמיין לעצמך שלאחר חתימה על הסכם בוררות בית הדין יחליט שישיבה פלונית צריכה לפצות את אלמוני במליון ש"ח. אלמוני יפנה עם זה להוצאה לפועל ומאידך חברת הביטוח לא תקבל פס"ד זה. הישיבה עלולה להגיע למצב לא נעים בכלל...

            • פתח בכד וסיים בחבית
              לב-הר | 19/05/2011 08:46

              אף אני לא אמרתי אלא ליטול רשות.

    • ערכאות
      טו"ר יצחק עמרני | 07/07/2011 21:50

      ראשית יש לציין שישנם ערכאות שמותרות לילך לדון בהם כגון בית הדין לעבודה. או פסקים שנתנים כבוררות. או הסדרי טיעון. ולגופו של עניין. האיסור לידון בערכאות של עכו"ם נמצא בשולחן ערוך חושן משפט הלכות דיינים סימן כו. אולם השאלה היא האם בתי המשפט בארץ אכן נכללים בגדר איסור זה. עיין בשו"ת יחווה דעת חלק ד סימן סה שדן בשאלה האם בדיני ירושה למשל שאשה לא יורשת האם יותר לה ללכת לתבוע בבית משפט לעניני משפחה מדין דינא דמלכותא דינא. עיין ג"כ בשו"ת משנה הלכות חלק ד סימן ריג. אכן במקרים שידוע שבעל הדין לא יתייצב לדין תורה ישנו מח' אם מותר לתבעו ישירות בערכאות. אולם בחברות ביטוח רובם הינם יד ארוכה של חברת ביטוח גדולה בחו"ל אשר היא בבעלות גויים נראה שמבחינה הלכתית לא תהא בעיה לתובעם ישירות בערכאות משום שמותר לישראל לתבוע את הגוי בערכאות שלהם.