פקציה משפטית

  • פניית בית הדין הרבני לפק' החברות כדין תורה או היקש
    שני | 23/03/2009 23:05

    דירקטור בחברה נתבע בתביעה נזיקית בבית דין רבני. בשל הלקונה הקיימת בדין העברי בסוגייה זו, כיצד ינהג בית הדין? האם יאמץ את ההסדר הנוהג בפק' החברות בנימוק שזהו הדין או שינסה למצוא פיתרון בדרך ההיקש?

    • פקציה משפטית
      ש | 26/05/2009 12:14

      ההגדרה לקונה בנושא זה , לע"ד אינו מדויק , אי ההכרה בחברה כישות משפטית נפרדת אינה לקונה אלא דין לשעצמו. על אף שנמצא בדברי הראשונים מקרים של הכרה מסוימת בחברה כפקציה משפטית לענינים שונים . כדון דברי הריטב"א בהלואה בריבית מכספי צדקה , בו יש צד להכיר בזה כישות משפטית נפרדת. (עיין בדברי הצפנת פענח בעניין זה)

    • למה לאקונה?
      אמיר | 12/06/2009 01:00

      למה לאקונה? ישנם כללים ועקרונות במשפט העברי שלפיהם ניתן לפתור כל שאלה בכל תחומי החיים. בפרט סוגיות בדיני ממונות ונזיקין. אם אינני טועה נעשתה עבודה לתואר שני בנושא החברה בע"מ במשפט העברי. נדמה לי שישנו מאמר אחד בנושא דומה או יותר מכך. בדקי בספרית משפטים , בר אילן. מכל מקום, מי שדן בנושא זה בהחלט יצטרך ללמוד את חוק המדינה בשאלת מהותה של חברה בעמ ומעמדו של הדירקטור ושאלת אחריותו למעשה נזיקי, ולראות אם יש וראוי להחיל את ההסדר הנוהג בו מכח עקרונות מסוימים [ למשל תנאי שבממון קיים, מנהג המדינה, ועוד] שעשוים לאפשר זאת, או שמא ההסדר ה"חילוני"/מדינתי אינו עומד בקנה אחד עם המשפט העברי. בהצלחה.