התנגדות לתביעה על סכום קצוב

  • המצאת תצהירים ומסמכיםלפני דיון הוכחות סדר דין מהיר
    מאי | 06/05/2024 17:28

    לאחר קבלת ההתנגדות של תביעה בסכום  החליטה הרשמת כי על התובעת (אני) להמציא תוך 45 יום תצהירים מטעמה ורשימת מסמכים והעתקיהם לפי תקנה 79.
    האם במצב זה כתב התביעה שהוגש להוצאה לפועל הוא זה שישמש ככתב הטענות ולגביו צריך לצרף תצהיר בגצ"י או שבאפשרותי להגיש כתב טענות מעודכן ומפורט יותר ולגביו להגיש תצהיר בגצ"י.
    אין התייחסות לכך בהחלטת הרשמת.
    בנוסף- האם יש באפשרותי לצרף מסמכים נוספים שלא צורפו לכתב התביעה בהוצאה לפועל או רק את אלו שכבר קיימים בתיק?

    • התנגדות לתביעה על סכום קצוב
      עו"ד יהונתן ינאי | 06/05/2024 19:22

      שלום רב,

      כאשר התנגדות לתביעה על סכום קצוב מועברת לבית המשפט רואים בה כתביעה בסדר דין מקוצר.

      הליך זה בוטל כבר ולא ניתן לפתוח הליך תביעה בסדר דין מקוצר בהגשה של תביעה כזו ישירות לבית המשפט. השריד שנותר מהליך זה הוא המנגנון שהיה קבוע בו, בו היה על הנתבע לקבל רשות להתגונן טרם בית המשפט יתיר לו (ככל שיתיר) לנהל את הגנתו.

      ההוראות הרלוונטיות ביחס להגשת התנגדות לתביעה על סכום קצוב והעברתה לבית המשפט נקבעו בהוראות תקנות 109ח ו-ט לתקנות ההוצאה לפועל.

      בהתאם להוראות תקנה 109ט(ג) רואים בהתנגדות שהוגשה כבקשת רשות להתגונן אשר על פי התיאור התקבלה.

      תקנה 20(ו) לתקנות סדר הדין האזרחי שמסדירות את סדרי הדין ביחס לדיונים המתנהלים בבתי המשפט, מורה כי יראו את התביעה על סכום קצוב שהוגשה להוצאה לפועל ככתב התביעה ואת התצהיר שהוגש ביחד עם ההתנגדות ככתב ההגנה.

      מניסוח השאלה אני מעריך שסכום התביעה אינו עולה על סך של 75,000 ש"ח, ובהתאם רואים בה על פי תקנות סדר הדין האזרחי תביעה בדיון מהיר.

      כשמגישים תביעה בדיון מהיר יש לצרף לכתב התביעה "תצהיר בגצי" (ראי הנוסח בטופס 5 בסיפא של תקנות סדר הדין האזרחי). אין מניעה לצרף תצהירים נוספים מטעם עדים נוספים וחשוב לחשוב כבר עכשיו מראש איזה עדים תצטרכי כדי להוכיח את טענותיך כי אין בזה מקצה שיפורים (אלא במקרים חריגים). בנוסף יש לצרף את רשימת המסמכים הדומה במהותה לתצהיר גילוי מסמכים, למעט היותה רשימה ולא תצהיר.

      אין לפי התקנות מקום להגיש כתב תביעה חלופי. אין זה אומר שלא ניתן לבקש לתקן את כתב התביעה ככל שנדרש לתקנו.

      לסיכום:

      1.כתב התביעה על סכום קצוב שהוגש להוצאה לפועל הוא שישמש ככתב התביעה בניהול ההליך (אלא אם בית המשפט הורה מפורשות אחרת).

      2.יש לצרף את רשימת המסמכים והעתקיהם.

      3. אין לטעמי מניעה בנסיבות שתיארת לצרף מסמכים נוספים שלא צורפו לכתב התביעה על סכום קצוב שהגשת. יודגש כי מסמכים שלא יצורפו בשלב זה לא יתאפשר צירופם בהמשך (אלא במקרים חריגים) ולכן מומלץ לבחון את טענות ההגנה שבצהיר שליווה את ההתנגדות היטב ולנסות להביא מסמכים אשר מפריכים אותן.

      שימי לב שבתביעה בדיון מהיר אין אפשרות לעשות שימוש בשאלונים ובדרישות לגילוי ועיון במסמכים, וכי הוראת תקנה 79(ב) קובעת שמסמך שלא צורף בשלב בו את מצויה לא יהיה ניתן לעשות בו שימוש במסגרת המשך ההליך.

      בהצלחה.

      בברכה,
      יהונתן ינאי, עו"ד
      מנהל פורום דיני חברות ופורום בתי משפט

      הארבעה 28, תל אביב (מגדלי הארבעה), מגדל צפוני קומה 13
      טלפון: 03-6956688 ; מייל: info@yanay-law.co.il