דמי תיווך

  • דמי תיווך
    שי | 11/02/2024 10:34

    שלום רב,

    פירסמנו את דירתנו למכירה באופן פרטי והגיעו מספר לקוחות אך העסקה לא נרקמה ולא נמכרה הדירה.

    העברנו את הדירה לטיפול של מתווך אשר ביצע פעולות שיווקיות (מודעות, הביא לקוחות וכדומה).

    לאחרונה, פנה אלי  בהודעה אחד הלקוחות שראה את דירתנו כשפורסמה על ידינו בשוק הפרטי (כבר כשראה לראשונה את הדירה אהב אותה אך המחיר הפריד בינינו ולא נסגרה העסקה) וביקש לשפר הצעתו ושאל האם הצעה משופרת כפי שהציע תוכל להביא לכדי סגירת העסקה וחתימה על חוזה מכר.

    שאלתי היא כזו, מה הדין בנוגע לתיווך, למתווך ולדמי התיווך?

    להבנתי, הלא מקצועית, בהנחה והחוזה נחתם עם אותו לקוח ששיפר הצעתו, הדירה פורסמה על ידי, הלקוח הגיע לנכס כתוצאה מהפרסום שלי, אפילו המו״מ נוהל על ידי (יידעתי את המתווך בדיעבד שפנה אלי שוב לקוח מהעבר והוא יצר קשר עם אותו לקוח אך זה לא הבשיל לכדי משהו ממשי - אותו לקוח טוען ש״פתאום קיבל שיחה תמוהה מהמתווך שלנו״) - האם או אז זכאי המתווך לדמי תיווך?

    האם הדין הוא clear cut? או שמא מורכב ולא טריוויאלי?

    • דמי תיווך
      לילך עתני, עו"ד ונוטריון | 18/02/2024 13:25

      שלום שי,

      המתווך יהיה זכאי לשכר רק אם היה הגורם היעיל להתקשרות בינך לבין הקונה.
      לפי העובדות המתוארות בשאלה - יתכן שהמתווך לא יהיה זכאי לשכר. התשובה עשויה להשתנות בהתאם לעובדות המלאות, למשל, בהתאם לסיבה בגללה פנה אליך הקונה שוב - האם בעקבות הפרסום של המתווך?

      בברכה,

      לילך עתני, עו"ד
      מנהלת פורום נדלן ודיני מקרקעין

      מגדל WE, דרך מנחם בגין 150, תל אביב.
      טל': 03-6091011; מייל: lothnay@gmail.com

      • הבהרה קטנה
        שי | 18/02/2024 15:22

        היי לילך,

        תודה רבה על המענה.

        אני יודע שלא ניתן לקבל תשובה חד משמעית בעניין ולכן אנסה לחדד את שאלתי.

        הסיטואציה בה אני נמצא היא ש*אני* פרסמתי (כאדם פרטי) את הנכס, קונה הגיע, אהב את הנכס והציע הצעה נמוכה ולכן לא נחתם חוזה. עבר זמן מה (שבוע בערך) ושיווק הדירה עבר לידי מתווך בבלעדיות אשר ביצע פעולות שיווק. בהסכם אני נדרש להעביר פניות אשר מגיעות אלי - אל המתווך, על מנת שיתווך בעסקה.

        אותו קונה, זה שהציע הצעה נמוכה (לעייל), חזר ופנה אלי בהודעת טקסט כך (ואני מצטט) ״שמתי לב שהדירה עדיין מפורסמת ומכאן אני מסיק שהדירה טרם נמכרה. אני מוכן להציע לך הצעה חדשה״.

        האם עצם העובדה שלא הפניתי אותו למתווך מהווה עילה לתביעת דמי תיווך, באם תירקם עסקה?

        האם עצם הבלעדיות והתנאי בהסכם להפנייה של מתעניינים למתווך די בהן בכדי ש*כל* מי שפונה אלי, אפילו מהיכרות אישית (שכן/מכר וכדומה שיודעים כי אני מפרסם את דירתי ולא דרך פרסום המתווך) או מהימים בהם הדירה הוצגה בזמן ששווקה באופן פרטי, אזי יוכל המתווך לתבוע לעצמו דמי תיווך, על אף שההכרה בכך שנכס למכירה היא תוצאה של פעולות שאני עשיתי (וכך גם המו״מ)?

        במידה ולא בהכרח, על מי נטל ההוכחה?

        תודה רבה מראש,